Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по ЕЗК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
670.21 Кб
Скачать

31. Структурні зміни в економіці єс та їх наслідки.

Стратегічна мета економічної політики ЄС полягає в укріпленні, оновленні та реструктуризації промислової бази, ство­ренні міцного економічного та валютного союзу.

Структурна політика ЄС — це система дій урядів, спрямо­вана на перерозподіл ресурсового потенціалу для створення, розвитку та якісного оновлення бази економічного зростання.

Структурні перетворення, що проходять у країнах ЄС, поси­люють процеси міжнародної інтеграції та спеціалізації, сприяють відкритості національних економік. Завданням держави стає фор­мування економічно обгрунтованих торговельних зв'язків.

Успішне проведення структурних перетворень залежить від системи державного регулювання. В країнах ЄС структурні пере­творення регулюються за допомогою бюджетної, кредитної, по­даткової, торговельної.

Особливістю сучасного економічного циклу в Європі є суттєві структурні зрушення, пов'язані з НТП. Інша важлива структурна зміна пов'язана зі зростанням частки послуг, головним чином виробничих.

У сфері промисловості відбуваються зрушення в галузевій структурі. Насамперед зростає частка електроніки, обробки даних, інформатики, машинобудування.

Структурні перетворення, що проходять у країнах ЄС, поси­люють процеси міжнародної інтеграції та спеціалізації, сприяють відкритості національних економік.

В цілому науково-технічна політика, яка проводиться в ЄС, не тільки покликана сприяти подальшому розвитку НДДКР, а й залучена у процес подолання технологічного відставання. Тому можна передбачити, що органами ЄС й надалі буде про­водитися робота з гармонізації національного та наднаціональ­ного регулювання науково-технічної політики в рамках Євро-союзу.

35. Економічний потенціал Японії та динаміка її зростання.

Японія — одна з найрозвиненіших індустріальних країн світу, частка якої у світовому ВВП становить майже 16 %. Історичні особливості розвитку японської держави значною мірою пов'язані зі специфікою японського менталітету.

Велику роль у швидкому економічному зростанні Японії відіграли також і певні особливості організації виробничого процесу на япон­ських фірмах. Найважливішими серед них є:

• висока продуктивність праці робітників;

• висока інтенсивність праці

• система всебічного контролю якості продукції;

• система постачання "точно у строк"

• широка автоматизація та роботизація виробництва

Загалом модель розвитку японської економіки можна визначити як експортоорієнтовану. Експорт використовувався спочатку для опла­ти імпорту. Загальновідомою є залежність японської економіки від ввезення мінеральної сировини та палива, за рахунок яких вона за­безпечує 90 % власних потреб у цих товарах.

Сьогодні Японія сама стала світовим лідером у розвитку галузей, що пов'язані з електронікою та інформатикою, з лазерною технікою та виробництвом новітніх сучасних матеріалів.

Розвиток японської промисловості на новій науково-технічній основі потребував відповідної перебудови способів організації виробництва.

Додатковими негативними факторами впливу на економіку Японії стали високі податки та значне державне втручання в економічні процеси. Урядова політика була спрямована на підтримку усіх япон­ських банків.

Сучасну економічну кризу в Японії за масштабами негативних економічних наслідків порівнюють з кризами, що їх пережила країна у 20-ті рр. та після 2 світової війни. Тоді вихід був знайдений завдяки зниженню курсу єни та збільшенню експорту. Вважають, що аналогічні заходи зможуть забезпечити подолання економічної кризи сьогодні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]