Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по психології для псих........doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

1. Уявлення про предмет психології. Поняття про психіку.

Психологія це наука про душу; наука про механізми, факти, закономірності функціонування та встановлення психіки людини та тварини.

Психологія як наука за допомогою спеціальних методів розглядає і вивчає об’єктивні, реально існуючі психічні явища і факти. Узагальнюючи результати досліджень у системі наукових понять, вона виявляє особливості, закономірності побудови та розвитку психіки, функціонування її механізмів.

Оволодівання системою психологічних знань сприяє зростанню психологічної культури окремої людини і всього суспільства, покращенню якості життя, психічного здоров’я людини, підвищенню рівня навчальної та професійної діяльності, громадської поведінки.

Психіка це якість високоорганізованої матерії(мозку), що полягає у відображенні оточуючої дійсності; це суб’єктивний образ об’єктивного світу.

2.Зв’язок психології з іншими науками

Психологія формувалась упродовж століть і бурхли­во розвивається в сучасних умовах науково-технічного пос­тупу в нерозривному взаємозв'язку з іншими галузями на­укового знання і суспільної практики. Як наука становить систему пов'язаних між собою та з іншими на­уками галузей: соціальна, історична, еконо­мічна, етнічна, юридична, політична психологія, психолінг­вістика та психологія мистецтва.

Нерозривний зв’язок існує між психологією і природничими науками і насамперед між психологією та фізіологією, внаслідок чого сформувалися: загальна, диференціальна й генетична психофізіологія, психофізика, зоологічна та порівняльна психологія.

Потреба у психологічних знаннях виникає при розробці проблем здоров'я, що привело до формування патопсихо­логії, психопатології, медичної психології, психології здоров'я, нейропсихології, психофармакології, психотерапії тощо.

Важливі психологічні проблеми виникають на перетині педагогіки і психології при вивченні закономірностей роз­витку особистості, вікових та індивідуальних особливостей дітей, а також при розробці нових методів навчання й вихо­вання. Ці проблеми розв'язуються педаго­гічною, віковою й дитячою психологією, тіфлопсихологією, сурдопсихологією тощо.

Потребують психологічних знань і технічні науки, по­в'язані з діяльністю людини в умовах комп'ютеризованих, автоматизованих та автоматичних систем.

Базою об'єднання всіх спеціальних психологічних дис­циплін є загальна психологія, яка теоретично й експериментально розробляє фундаментальні психологічні проблеми. Відомий психолог Б. Г. Ананьєв принциповим у системі людинознавства вважав розрізнення таких понять, як «індивід», «особис­тість» та «суб'єкт діяльності».

Становлення системи людинознавства в сучасних умовах пов'язане з об'єктивною логікою розвитку науки в цілому та її найважливіших теоретичних дисциплін. У той же час практична потреба в управлінні людськими ресурсами й резервами привела до зближення різних прикладних дисциплін, що має велике значення для комплексного вивчення людини.

3.Основні галузі сучасної психології

Сучасна наукова психологія являє собою досить роз­маїту систему дисциплін та галузей. За спрямованістю ді­яльності психологів на пізнання, дослідження або перетво­рення психіки виділяти 3 великі групи галу­зей — теоретичну, науково-прикладну та практичну психо­логію.

1.Теоретична психологія:

загаль­на психологія систематизація експериментальних даних, формулювання основних принципів, категорій, понять, закономірностей; історія психології формування психологічних категорій і понять наукової психології, історію психологічних досліджень у різні часи;

експериментальна психологія розробка но­вих методів психологічного дослідження для більш глибоко­го вивчення психічної реальності;

гене­тична психологія вивчення закономірності розвитку психіки тварин і людини у філогенезі і в онтогенезі;

соціальна психологія дослідження психічних явищ у процесі взаємодії людей у великих та малих суспільних групах;

порівняльна психологія дослідження особливості психіки тварин у порівнянні з психікою людини;

диференціальна психологія дослідження індивідуально-психологічних особливостей психіки;

психофізіологія вивчення фізіологічних механізмів діяльності мозку, вищої нервової системи, які лежать в основі функ­ціонування психіки;

психологія особистості вивчення психічних властивостей людини як цілісного утворення;

моделювання пси­хіки ви­користання наукових даних про психіку для побудови мате­матичних і кібернетичних моделей психічних функцій.

2.Науково-прикладна психологія:

а) За видом діяльності та поведінки людини:

психологія праці психологічні закономірності трудової діяльності людини, психологічні основи наукової організації праці;

інженерна психологія особливості діяльності оператора автоматизованих систем управління, розподіл, узгодження функцій між людиною і машиною;

психологія творчості закономірності творчої діяльності, фактори стимуляції творчого пошуку винахідників;

психологія «штучного інтелекту» увага на розробці й використанні формальних моделей психіки;

авіаційна психологія психологічні особливості діяльності людини в умовах польоту, сприяє оптимізацїї праці льотного персоналу;

космічна психологія психологічні проблеми діяль­ності людини в умовах невагомості;

військова психологія поведінка людини в екстремальних умовах бойових дій, стосунки між командирами та підлеглими;

психологія управління та менеджменту дослід­жує процеси управління, організації спільної діяльності людей на політичному, соціальному, економічному рівнях;

економічна психологія дослідження ролі люд­ського фактора у розв'язанні економічних, господарських проблем;

психологія торгівлі психологічні особливості лю­дей для формування потреб покупців, правильної органі­зації реклами та продажу товару;

екологічна психологія психологічні фактори ви­никнення й розв'язання проблем взаємозв'язку між люди­ною і природою;

психологія спорту закономірності поведінки лю­дей в умовах спортивних змагань, методи відбору, підго­товки, організації діяльності спортсменів.

б)За психологічними питаннями розвитку лю­дини:

вікова психологія онтогенез психічних власти­востей особистості на різних вікових етапах;

педагогічна психологія психологічні закономірності навчання й виховання особистості;

психологія аномального розвитку.

в)3а відношенням до нормальної або хво­рої психіки:

психологія здоров'я — психологічні основи здо­рового способу життя, збереження та поліпшення здоров'я людини;

медична психологія психологічні аспекти ді­яльності лікаря та особистості.

г)3а відношенням до права:

юридична психологія дослідження проб­лем реалізації системи правової поведінки психологічними.

3. Практична психологія система спеціальних психологічних служб, спрямованих на надання безпосередньої допомоги людям у вирішенні їхніх психологічних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]