Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори тдп ІІ семестр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
847.36 Кб
Скачать

1. Предмет тдп, співвідношення з суспільними науками.

Предмет ТДП – основні закономірності виникнення і функціонування та розвитку Держави і права. Дана наука вивчає причини походження держави і права, їх форми і типологію, закономірності побудови системи держави і права, функціонування державних і правових явищ.

Особливості предмету : 1. Предмет складає державу і право в цілісних рамках однієї науки в органічній взаємодії (держава охороняє норми права з іншого боку одержує своє юридичне оформлення). 2 .Зміст предмету (спільні закономірності Держави і права в яких проявляється їх сутність та соціальне значення для суспільного життя). 3. Вивчає державну над будівлю в цілому на всіх етапах розвитку узагальнює досвід державно-правового будівництва).

Держава і право є об’єктами пізнання різноманітних суспільних наук . Ці науки вивчають закономірності держави і права лише у прикладному плані.

Розглянемо співвідношення з суспільними науками:

- Філософія – наука про загальні закони розвитку природи, суспільства, мислення. Філософія виробляє засоби світоглядної орієнтації людини, дає ключ до розгадування державно – правових явищ. ТДП допомагає філософії матеріалом, який дозволяє робити узагальнення і формувати загальні принципи соціального прогресу, свободи. Саме філософія права як частина загальної філософії поклала початок теорії держави і права.

- Економічна теорія – вивчає систему виробничих відношень, організацію господарського життя. ТДП використовує положення і висновки економічної теорії, в тому числі такі категорії як власність, виробничі відносини та ін.

- Соціологія – наука про суспільство в цілому і окремих його структурах, соціальних групах і соціальних процесах, закономірностях індивідуальної і групової поведінки. ТДП використовує результати соціологічних експериментів для підвищення соціальної ефективності норм права, способів удосконалення державного апарату, пізнання причин і умов правопорушень, рівнів правосвідомості.

Політологія – досліджує політику – діяльність і відношення по здійсненню влади у суспільстві, а також закономірності функціонування і розвитку політики і політичної влади. Політологія надає ТДП матеріал який дозволяє з різних сторін вивчити питання про місце держави і права в політичній сфері і політичних процесах, про взаємодію держави з іншими політичними інститутами.

Соціальна психологія - вивчає закономірності механізми і факти психічного життя людини, соціальної групи, суспільства. Соціальна психологія допомагає ТДП узагальнити результати практичної діяльності державно-правових інститутів, поведінку посадових осіб і громадян за допомогою виявлення соціально-правових механізмів.

2. Система юридичних наук: поняття і структура.

В системі суспільних наук юридична наука виступає як єдина галузь знань, предметом вивчення якої є держава і право. Ця галузь знань являє собою систему взаємодіючих юридичних наук, яка має свою структуру. Структура – внутрішній поділ на основні групи наук, які знаходяться у взаємозв’язку.

1. Теоретико-історичні (теорія держави і права, історія держави і права , історія вчень про державу і право). Є результатом вивчення закономірностей правової дійсності, теоретичним узагальненням державно-правових знань.

2. Галузеві (конституційне, цивільне, кримінальне, трудове, сімейне, адміністративне, фінансове, екологічне, комерційне) і Міжгалузеві (кримінологія, прокурорський нагляд, організація правосуддя).

3. Спеціальні прикладні (юридична психологія, судова медицина, судова бухгалтерія) Такі науки використовують положення і висновки як юридичних наук, так і не юридичних ( фізики, хімії, статистики).

4. Науки, які вивчають міжнародне публічне і приватне право, конституційне право зарубіжних країн).