Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори тдп ІІ семестр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
847.36 Кб
Скачать

22 Держава в політичній системі суспільства

Держава посідає особливе місце у політичній системі, надаючи їй цілісності і стійкості, зорієнтованості на важливі суспільні справи. Вона виконує особливий обсяг діяльності по управлінню, розпоряджається ресурсами суспільства і регулює його життєдіяльність. Наявність держави в політичній системі дає змогу, з одного боку, за допомогою "системного бачення" зробити акценти на "прирощенні" системних якостей, яких вона набуває як частина політичної системи, а з другого - розкрити роль держави у виконанні її завдань, особливо у функціонуванні інших інститутів політичної системи.

Держава володіє багатьма ознаками, властивими всім інститутам політичної системи. Одночасно вона виступає базовим елементом, визначає її функціонування. Той факт, що держава володіє суверенною владою, і визначає верховенство її щодо всіх інших організацій. Держава здійснює управління системою державних організацій, громадських об'єднань і трудових колективів, що становлять політичну систему соціально неоднорідного суспільства.

2. Місце і роль держави у політичній системі суспільства

Держава - це публічна влада, яка поширює свою дію на суспільство. Вона володіє монополією на примус щодо населення у межах певної території, має право на проведення від імені суспільства внутрішньої та зовнішньої політики, виняткове право видавати закони та правила, які є обов'язковими для всіх громадян, право на збирання податків, мита тощо.

Положення держави як центра, ядра політичної системи суспільства зумовлюється тим, що тільки вона:

виступає офіційним представником усього населення держави;

є уособленням суверенітету народу (нації), реалізує його права на самовизначення;

зобов'язана забезпечити і захистити основні права людини, всіх і кожного, хто знаходиться на її території;

бере на себе обов'язок задовольнити загально соціальні потреби;

встановлює формально обов'язкові для всіх загальні правила поведінки - юридичні норми;

володіє суверенною владою, тобто владою верховною і самостійною, формально незалежною від будь-якої організації або особи.

23. Взаємодія держави з політичними партіями та іншими об’єднаннями громадян.

Взаємодія держави і об’єднань громадян носить правовий характер. (ст.36,37 Конституції України і ЗУ “Про об’єднання громадян” 1992року) об’єднання громадян – добровільне суспільне формування людей, створене на основі спільності інтересів для реалізації своїх прав і свобод. , трудові колективи, держава). об’єднання громадян не є об’єктом управління з боку державних структур. Їх діяльність визначається уставом, положенням цілями і завданнями їх створення, які не виходять за рамки закону.

До об’єднання громадян можуть бути віднесені політичні партії, соціально-економічні і соціально-культурні об’єднання, масові суспільні організації, асоціації, релігійні організації.

політичні партії – добровільні об’єднання громадян, які виражають волю певних соціальних груп, які намагаються досягнути або утримати державну владу, впливають на політику держави у відповідності з програмою і уставом своєї діяльності. В Україні членами політичних партій можуть бути тільки її громадяни. Регістрації здійснюється Міністерством Юстиції.

Всі об’єднання громадян рівні перед законом. Держава (в особі державних органів і посадових осіб): 1.Встановлює юридичні норми, які визначають порядок їх офіційного визнання шляхом регістрації.

2.Регіструє об’єднання громадян і встановлює їх ідентифікаційний код.

3. Забезпечує дотримання прав і законних інтересів об’єднань громадян

4. Здійснює контролб і нагляд за їх діяльністю відповідно до їх уставу.

5.Передбачає відповідальність уповноважених осіб суспільних об’єднань за порушення законодавства.

6. Не втручатися в діяльність суспільних організацій, так як вони не є об’єктами державного управління.

7. Створює режим найбільшого сприяння для їх функціонування.

Права об’єднань громадян:

допомогати державі вирішувати завдання економічного, соціального і культурного розвитку шляхом прийняття спільних політичних рішень.

Приймати участь у формуванні представницьких органів влади

Бути з певних питань суб’єктами правотворчої діяльності держави (укладення колективного договору).

Проводити масові заходи

Захищати права членів організацій в державних органах.

Не мають права: - втручатися в діяльність один одного

втручатися в діяльність державних організацій і посадових осіб

мати воєнізовані формування

ставити за мету отримання прибутку за певних виключень.

Заборонено: створювати політичні партії і об’єднання громадян програмні цілі яких направлені на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності, підрив безпеки, пропаганду війни, насильства, расової дискримінації, релігійної ворожнечі. Заборона діяльності тільки в судовому порядку.