Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_2_-_zarubizhni.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
134.54 Кб
Скачать

41. Відновлення монархії у Англії ( 1660р.): причини, суть, наслідки.

Парламентський конвент (в склад якого ввійшли і лорди) прийняв рішення про відновлення монархії, запрошення Карла ІІ і про пожалування йому прибутків замість конфіскованих в революцію володінь. Згідно постанови конвенту (25 квітня 1660р.) республіканський лад і парламентське єдиновладдя в Англії знищувались. У травні 1660р. Карл ІІ висадився в Англії і в‘їхав у столицю. Монархія була відновлена.

Ще до відновлення монархії Карл ІІ підписав своєрідні гарантії своєї майбутньої політики у вигляді Бредської декларації 1660р. Корона гарантувала повне і загальне прощення всім хто на протязі 40 днів визнає новий порядок(якщо тільки не буде особливих рішень парламенту), свободу совісті в країні, а також те що спори з приводу конфіскованого в революцію майна будуть вирішуватись не інакша як із згоди парламенту. Юридично декларація поклала початок конституції нової монархії, в якій корона вже не була головною частиною парламенту, а визнавала його верховенство і право на політичні прерогативи. Король підтвердив значення Великої Хартії вольностей 1215р., Петиції про право 1628р. і Великої ремонстрації 1641р..

Практична політика нової монархії пішла цілком закономірно – по іншому напрямку. Незважаючи на гарантії прощення, був проведений суд над уцілівшими учасниками процесу над Карлом І який виніс 29 смертних вироків. Тіла головних антироялістів – Кромвеля, Айртона та ін. – були викопані із могил і підвішені. Були відновлені основи англіканської церкви.

42. Прийняття та характеристика «Габеас корпус акту»1679 року в Англії.

Габеас корпус акт був прийнятий в 1679р. і згодом став важливим елементом буржуазно-демократичного права. Повна назва його-«акт про краще забезпечення свободи підданого і про попередження ув*язнень за морями.»Згідно з цим законом , судді були зобов*язані за скаргою особи, яка вважає свій арешт або арешт кого-небудь іншого незаконним, вимагати термінового подання арештованого суду для перевірки законності арешту або для судового розгляду. Його прийняття було пов*язане з тим,що в 1679р. король Карл 2розпустив старий парламент і оголосив нові вибори. До того часуу вже повністю сформувалися 2партії- торі і віги. Віги,які отримали більшість у новому парлам.,прийняли цей акт, побоюючись репресій, оскільки вони знаходились в опозиції. Цей акт складається з 21статті. Жодна вльна людина не могла бути посаджена до в*язниці без припису Габеус Корпус, за допомогою якого суддя велів доставити до нього особу обвинуваченого. Праивло Габеус корпус постійно вживалось з 15ст. Спочатку ним користувались як засобом до відновлення свободи, порушеною приватними особами, в основному феодалами та їх підлеглими, але вже з з часів Генріха 7 воно стало застосовуватись у випадках переслідування особи з боку корони. Цим актом захищали інтереси особистості від королівського свавілля. Акт зобов*язував суддів видавати Габеус корпус у всіх випадках,крім тих,коли підставою арешту було звинувачення давної особи в держ зраді або важкому кримінал злочин. Після отримання припису доглядач зобов*язаний був протягом 8-20днів доставити арештованого до суду. У разі затримки судового розслідування, закон передбачав звільнення заарештованого під заставу;це не пошир на неспроможних боржників. Уряду надавалося право припиняти дію актув надзвичайних випадках, але лише за згодою бох палат і не довше,ніж на рік. Особа, звільнена за наказом габеус корпус не могла бути ув*язнена і заарештована за той самий злочин. Заборонялось також переводити зариманого з одної в*язниці до іншої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]