Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_2_-_zarubizhni.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
134.54 Кб
Скачать

24. Причини встановлення князівського абсолютизму в середньовічній Німеччині та його наслідки. Вестфальський мир 1648 р.

На початку 16ст. у Німецькій імперії посилювалося економічне і політичне роздроблення. В імперії були значні соціально – економічні відмінності між різними її  частинами ,відсутність єдиного ринку , політично-господарського центру , єдиної грошової одиниці.  Водночас у кожній окремій державі що належала до складу імперії з 17ст.утвердились абсолютні монархії – князівський абсолютизм.Він був наслідком важливих подій у Німеччині: реформації(антикатолицького руху , що охопив майже всі верстви населення),селянської війни 1524-1525р. та повстання міської бідноти , Тридцятилітньої війни 1618-1648р.Відсутність єдності в країні та Тридцятилітня війна  призвели до серйозних територіально – політичнихзмін. Швейцарія , фактично відокремившись від імперії формально отримала незалежність за Вестфальським миром 1648р.,яким завершилась війна . Цей мир також визнав незалежністьНідерландів , які ще у 16ст. відокремились від імперії

25. Характеристика Саксонського і Швабського зерцал в середньовічній Німеччині.

У 18 ст. з’явились у Німеччині перші збірники звичаєвого права і законодавства. Найдавнішим і найвідомішим з них стало Саксонське зерцало. Це приватна кодифікація, яку уклав між 1220 і 1235 рр. саксонський дворянин, суддя Ейке фон Репкоф. Збірник видали латинською мовою . джерелами Саксонського зерцала були звичаєве право північних земель Німеччини, діючі там норми місцевих правителів, імперське законодавство, канонічне право. Саксонське зерцало поділялось на дві частини: право земське та право ленне. Саксонське зерцало мало великий вплив на подальший розвиток німецького права. На нього покликалися суди при вирішенні справ, що сприяло встановленню єдиного судочинства. В збірнику автор рішуче захищає права імператора проти Папи. Він пише про недопустимість прокляття Папою імператора, відлучення його від церкви, заперечує право Папи видавати правові акти, які б суперечили німецькому праву. З цього приводу Папа Римський Григорій ХІ в окремій буллі 1374 р. затаврував близько 14 пунктів Саксонського зерцала і заборонив їх виконувати. Норми зерцала відкрито розрізняють особи «кращого походження» і «гіршого». У випадку скоєння злочинів щодо життя, здоров’я, честі, майна перших застосовувались значно суворіші покарання. Гіршим було і правове становище жінок, ніж чоловіків. Злочинців, акторів і нешлюбних дітей Сакнонське зерцало оголошувало особами, позбавленими прав. Низка статей нормує правові взаємини слов’янського населення країни. У деяких землях Німеччини, зокрема північних, Саксонське зерцало діяло аж до 19 ст. Між 1273 і 1282 рр. у південних землях Німеччини невідомий автор склав ще один збірник права – Швабське зерцало. Джерелами його слугували Баварська й Алеманська правди, капітуляції. Римське й канонічне право, Біблія. Його ще називали імператорським збірником, бо у ньому докладно йшлося про права імператора. Автор у цьому збірнику виступив прихильником вищості духовної влади, влади Папи – над світською, імператорською владою. У збірнику містяться норми земського і ленного права. закріплені права та привілеї феодалів, які розділені на сім рангів у порядку розташування щитів у війську. Представники різних рангів займали різне правове становище у державі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]