Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_2_-_zarubizhni.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
134.54 Кб
Скачать

36. Характеристика Петиції про право 1628 року в Англії.

В 1625р на престол зійшов син Якова I КарлI . , який продовжував політику батька . Для продовження воєн з Францією та Іспанією потрібні були кошти. Він намагався вибити ці кошти з підданих , використовуючи незаконний тиск. Наприклад, він вимагав від піддданих “розквартировувати” вояків чи оселяти їх у своїх домівках. За перші три роки правління він тричі скликав і розпускав парламент : перший дав незначну суму , другий взагалі відмовив , їхні лідери опинились у в”язниці. Третій надавав кошти при умові , король підпише “Петицію про право” , що зводилась до 4 пунктів:

  1. Ніхто не може бути заарештований інакше, як за ухвалою суду і за законами країни.

  2. Населення не повинно змушуватись до виплати податків , не затварджених парламентом.

  3. Повинні бути припинені арешти цивільних осіб за законами воєнного часу.

  4. Повинні бути припинені постої військ у будинках обивателів.

Цим Петиція про право зміцнювала ідею , що англійським підданим належать певні основні права, які не може порушувати жоден уряд.Король документ підписав, але не виконував його , Як тільки кошти були виділені , він розігннав парламент і протягом 11 років не скликав.

37. Англія на першому етапі революції. Прийняття Трирічного акту та Великої ремонстрації (1641)року.

1625 р. на престол вступив Карл І,який взяв курс на зміцнення абсолютизму. Король не рахувався з парламентом , швидко розпускав його. У 1628 році парламент подав королеві «Петицію про право», яка відкрила серію конституційних законів, прийнятих у роки революції. Король обіцяв прийняти її до уваги, але 1629 р. розпустив парламент і не скликав його 11 років. В період без парламентського правління внутрішньо- і зовнішньополітична ситуація ускладнювалася. У 1639-1640 Англія вела війну з Шотландією. У квітні 1640 р. король змушений був скликати парламент. Оскільки він почав виявляти королю непокірність вже у травні знову був розпущений і отримав назву Короткого. Це спричинило обурення населення.

На виборах до парламенту в листопаді 1640 більшість місць отримали противники короля (Довгий парламент). 16 лютого 1641 року прийняв важливий конституційний закон «Про недопущення незручностей, що виникають внаслідок тривалих проміжків між скликанням засідань парламенту»(«Трирічний Акт»). У ньому зазначалося:

  • парламент повинен бути скликаний щонайменше раз на рік.

  • якщо король не скликав парламент,то це право переходило до лорда-канцлера або лорда-зберігача державної печатки, потім до лордів, шерифів, ректорів великих університетів.

  • члени обох палат мали право обирати своїх голів-спікерів

Ірландське повстання у жовтні 1641 року стало приводом претензій парламенту до короля.

22 листопада 1641 року парламент прийняв «Велику ремонстрацію» («Великий протест»). Це перелік різних зловживань, на думку парламенту, короля та його чиновників. Короля звинувачували у проведенні невдалої зовнішньої політики,не скликанні чи розпуску парламенту, встановленню незаконних податків порушенні «Петиції про право». Ремонстрація містила заходи спрямовані на ліквідацію цих зловживань і вимагала відповідальності королівських урядовців перед парламентом. Цю демонстрацію не схвалила палата лордів.

Парламент 5 червня 1641 р. видав акт про ліквідацію верховного церковного судилища – Високої комісії, яка чинила розправи над противниками короля. 25 червня парламент видав акт, який ліквідував надзвичайний суд короля – Зоряну палату та її філіали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]