Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Intelektualna_vlasnist.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
645.12 Кб
Скачать

18. Умови надання промисловому зразку правової охорони.

Для того щоб промисловому зразку могла бути надана правова охорона, він повинен відповідати таким умовам:

1) не суперечити громадському порядку, принципам гуманності і моралі (не можуть одержати правову охорону, наприклад, малюнок чи форма (їх поєднання), що містять елементи порнографії, нецензурні слова тощо);

2) відповідати умовам патентоздатності.

Умовою патентоздатності промислового зразка є його новизна.

Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Крім того, у процесі встановлення новизни промислового зразка береться до уваги зміст усіх раніше одержаних Установою заявок, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, відкликані або за ними Установою прийняті рішення про відмову у видачі патентів і вичерпані можливості оскарження таких рішень.

На визнання промислового зразка патентоспроможним не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію протягом шести місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'язок доведення обставин розкриття інформації покладається на особу, заінтересовану у застосуванні цього пункту.

При цьому, як зазначено у п. 4 Оглядового листа Вищого господарського суду України «Про практику застосування господарськими судами законодавства про захист прав на промисловий зразок та прав на раціоналізаторську пропозицію (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України)», для визнання промислового зразка новим має значення відсутність загальнодоступності саме сукупності його суттєвих ознак, а не кожної з цих ознак окремо.

Законодаство закріплює пільгу на новизну: на визнання промислового зразка патентоспроможним не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію протягом 6 місяців до дати подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету.

Закон України «Про охорону прав на промислові зразки» у його первісній редакції закріплював дві умови патентоздатності промислового зразка — новизну і промислову придатність. Проте в чинній редакції Закону друга умова не закріплена її вилучення із Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» було викликане відповідною позицією, закріпленою у ЦК України. У цьому аспекті є слушною точка зору російського вченого С. П. Гришаєва, який зазначає, що доцільність такого виключення (патентне законодавство Російської Федерації теж спочатку закріплювало як умову патентоздатності промислового зразка промислову придатність, але згодом вилучило цю умову. — Прим, автора) викликає великі сумніви, оскільки за цією оз¬накою розмежовували промислові зразки і твори декоративно-прикладного мистецтва, які хоча і можуть мати функціональне призначення, але мають унікальний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]