Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Intelektualna_vlasnist.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
645.12 Кб
Скачать

1. Поняття інтелектуальної власності. Теорії інтелектуальної власності

Поняття

Інтелектуальна власність – сукупність виключних прав як особистого, так і майнового характеру на результати інтелектуальної і у першу чергу творчої діяльності, а також на деякі інші прирівняні до них об'єкти, конкретний перелік яких установлюється законодавством відповідної країни з обліком прийнятих його міжнародних зобов'язань. Поняття інтелектуальної власності у світовій правовій системі з'явилося не так давно. 14 липня 1967 р. в Стокгольмі було підписано конвенцію під назвою <Конвенція, яка засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності>. Ця конвенція набула чинності в 1970 р.

Відповідно до цієї Конвенції інтелектуальна власність включає дві основні сфери прав: промислову власність, яка головним чином охоплює винаходи, товарні знаки і промислові зразки, і авторське право, що головним чином охоплює літературні, музичні, художні, фотографічні і аудіовізуальні твори.

Теорії інтелектуальної власності

1. Теорія привілеїв.

Така правова конструкція мала декілька наслідків:

  • певна особа отримувала виключне права на виробництво певного товару;

  • якщо в основі цього виробництва лежала технічна розробка – новинка то особа отримувала виключне право на її використання спочатку назавжди, а потім під впливом тих же цехових корпоративних інтересів стали встановлюватися певні терміни;

  • іншим особам заборонялось користуватися королівським правом на роботу;

  • такий виробник по суті справи ставав монополістом. Цехи не могли працювати на тих же засадах внаслідок відсутності спеціальних дозволів регламентів, а не цехові тому, що їм заборонялось порушувати королівське право на роботу.

2. Пропрієтарна теорія інтелектуальної власності.

Пропрієтарна теорія побудована на засадах права власності

3. Аналогістична теорія

При розробці концепцій німецького авторського права старались чітко встановити дві відправних тези: авторське право є право і воно може бути вмонтоване в рецептовані із римського права норми. Втім виявилося, що римське право такі правовідносини зовсім не регулювало. В основу концепції німецького авторського права були заложені підходи Канта який звів порушення прав авторів до контрафакта, а відповідальність за конрафакти до загальних канонів римського права. На основі цього в подальшому появилась так звана аналогістична конструкція авторського права.

4. Договірна теорія

Різновидом пропрієтарної теорії стала так звана договірна, представники якої виходять з того, що патент є своєрідним договором між суспільством та винахідником на основі якого винахідник передає свій винахід а взамін отримує монополію (виключне право) на використання запатентованого винаходу.

5. Теорія промислової власності

Різновидом пропрієтарної теорії є теорія промислової власності, послідовники якої теж ототожнюють право автора на продукт духовної творчості із правом власності на матеріальні об’єкти.

6. Теорія особового права

Основою авторського права є те, що створений авторською працею витвір стає ніби частиною особистості самого автора, що в свою чергу дає підставу вважати особистою власністю автора.

7. Деліктна теорія

Увагу дослідників привернули контрафакти – порушення прав інтелектуальної власності, а законодавця як і сьогодні все більше турбували проблеми захисту майнових прав. Тому на противагу від абсолютних відносин стосовно приналежності прав авторам методологічний підхід звівся до зворотнього, а саме механізму і наслідків порушення цих прав. В результаті появилася так звана деліктна доктрина.

8. Рентна теорія

Авторське право є штучно створена монополія, що забезпечує автору ренту, прибуток. Сам автор розглядається як кваліфікований працівник винагорода за роботу якого не може вкладатися в загальноприйняті схеми, що спонукало до побудови конструкції штучної монополії за допомогою якої з публіки безперешкодно можна збирати ренту.

9. Теорія права нематеріальних благ

Колером була розроблена так звана нематеріальна (імматеріальна) теорія, що була поширена наприкінці ХІХ століття. Її автор виходив з того, що при створені творчого результату (винаходу) його автор ніби вкладає в нього частину самого себе. Тому всякі посягання на винахід як результат творчої діяльності розглядається як зазіхання на особисті права творця.

10. Теорія виключних майнових прав.

Пропонується під інтелектуальною власністю вважати лише майнові права, які полягають у виключному монопольному праві автора використовувати переваги новинки (комерційно експлуатувати ідею) самому, на певний час заборонити це робити іншим особам чи надати їм це право за винагороду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]