Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Intelektualna_vlasnist.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
645.12 Кб
Скачать

6. Правові засади діяльності патентних повірених в Україні

Відносини, пов'язані з набуттям, реалізацією і припиненням права займатися діяльністю патентного повіреного регулюються «Положенням про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1994 р. № 545 (далі – Постанова № 545), Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15 грудня 1993 року № 3687-XII (далі – Закон № 3687-XII), «Положенням про Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)» та «Положенням про апеляційну комісію Державного департаменту інтелектуальної власності», затверджені Наказом Державного патентного відомства України від 30 серпня 1994 р. № 95 та іншими нормативними актами.

Відповідно до п. 2 Постанови № 545 патентний повірений надає фізичним та юридичним особам (далі - особи, які він представляє) допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, представляє інтереси зазначених осіб у Державне підприємство "Український інститут промислової власності" (надалі - Укрпатент), а також судових органах, кредитних установах, у відносинах з іншими фізичними та юридичними особами.

Згідно п. 3 Постанови № 545 патентний повірений повинен бути громадянином України, який постійно проживає в Україні; має повну вищу освіту, а також повну вищу освіту в сфері охорони інтелектуальної власності; має не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності; склав кваліфікаційні екзамени, пройшов атестацію і одержав свідоцтво на право займатися діяльністю патентного повіреного. Порядок набуття та припинення права займатися діяльністю патентного повіреного визначається Розділом 4 Постанови № 545.

Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності веде Укрпатент (п. 5 Постанови № 545).

Відповідно до п. 8 Постанови № 545 патентний повірений діє за дорученням особи, яку він представляє. Це доручення засвідчується договором, довіреністю або іншим документом, що підтверджує його повноваження відповідно до законодавства. Згідно ч. 2 ст. 5 Закону № 3687-XII іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, у відносинах з Укрпатентом реалізують свої права через представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), зареєстрованих відповідно до закону.

Відповідно до п. 14 патентний повірений має право займатися своєю діяльністю індивідуально або разом з іншими патентними повіреними, створювати патентні агентства, фірми, бюро, контори тощо з правами юридичної особи, а також працювати за наймом.

Пунктом 15 Постанови № 545 передбачено, що патентні повірені можуть об'єднуватися у громадські організації згідно із чинним законодавством України.

Таким чином, патентним повіреним є громадянин України, який отримав Свідоцтво представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) та надає послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, правовий статус якого регулюється вищезазначеними актами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]