Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
587040_65850_luc_l_a_zagalna_teoriya_derzhavi_t....docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
915.24 Кб
Скачать

Л. А. ЛУЦЬ

Загальна теорія ДЕРЖАВИ та ПРАВА

Навчально-методичний посібник (за кредитно-модульною системою)

Київ • Атіка • 2007

УДК 340.12+321.01 ](477)(075.8) ББК 67.9(4УКР)0я73 Л86

Рекомендовано Вченою радою юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка (протокол № 8 від 17.05.2006 р.)

Рецензенти:

Козловський А. А.- віце-президент з наукової роботи Міжнародного науко­во-технічного університету, завідувач кафедри права Європейського Союзу, док­тор юридичних наук, професор;

Тихомиров О. Д.- доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри тео­рії держави і права Київського національного університету внутрішніх справ;

Шмельова Г. Г.- завідувач кафедри загальноправових дисциплін Крим­ського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом, кандидат юридичних наук, доцент.

Луць Л. А.

Л86 Загальна теорія держави та права: Навчально-мето­дичний посібник (за кредитно-модульною системою).-К.: Атіка, 2007.-412 с. ISBN 978-966-326-265-9

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до на­вчальних програм курсу «Загальна теорія держави та права», який ви­кладають в усіх юридичних вищих навчальних закладах України та на юридичних факультетах, з урахуванням теми «Болонського процесу».

Основні положення курсу викладено в юридичних словниках та структурно-логічних схемах, що відображають найсуттєвіші закономір­ності державно-правових явищ. До кожної теми додаються творчі та те­стові завдання (об'єднані у контрольні модулі), що є необхідним для належного функціонування кредитно-модульної системи. Така форма посібника дає змогу висвітлити всі питання, що передбачені програмою, суттєво полегшує процес сприйняття та засвоєння навчального матеріалу, дозволяє забезпечити уніфікацію критеріїв щодо контролю та оціню­вання набутих студентами знань тощо.

Посібник буде корисним не лише студентам, а й викладачам курсу «Загальна теорія держави та права» як основа для подальшого вдо­сконалення курсу за кредитно-модульною системою.

УДК 340.12+321.01|(477)(075.8) ББК 67.9(4УКР)0я73

ISBN 978-966-326-265-9

© Л. А. Луць, 2007

© Видавництво «Атіка», 2007

ПЕРЕДМОВА

Глибокі системні трансформації, що притаманні сучасному україн­ському суспільству, зумовлюють потребу в осмисленні основних їх напря­мів та тенденцій, пошуку адекватних форм їх здійснення. Утвердження принципів громадянського суспільства, демократичної правової держави та інших європейських правових ідей, вимагає підготовки високопрофе-сійних фахівців, які могли б забезпечити їх впровадження у національну соціальну практику. Значну їх частку мають становити юристи - профе­сіонали з новим юридичним мисленням та високим рівнем правової культури, підготовлені відповідно до європейських вимог у межах, на­самперед, Болонського процесу.

Водночас такий процес передбачає не тільки реформування системи освіти, а й формування уніфікованих освітянських правил. А це, у свою чергу, вимагає перегляду як структури та методики викладання навчаль­них курсів, так і методів контролю та перевірки засвоєних знань і набу­тих умінь та навичок.

' Запропонований автором навчально-методичний посібник «Загаль­на теорія держави та права» (за кредитно-модульною системою) підго­товлено відповідно до таких вимог. Водночас він зберігає сутність та призначення цієї фундаментальної методологічної дисципліни, зна­чущість якої у системі юридичної освіти зумовлено універсальною си­стемою знань про найзагальніші закономірності державно-правових явищ.

В основу структури посібника покладено курс лекцій автора, зафік­сований у схемах та словниках до кожної теми. Така форма посібника Дає змогу не тільки висвітлити всі питання, передбачені програмою курсу та ті, що необхідні для формування цілісної системи знань про державу та право, а й суттєво полегшує процес сприйняття та засвоєння навчального матеріалу студентами.

Посібник дає можливість повною мірою досягати цілей курсу: формування абстрактного, юридичного мислення студентів на основі поняттєво-категоріального апарату; набуття вмінь та навичок роботи зі спеціальною літературою та юридичними актами; застосування за­гальнотеоретичних знань для розв'язання конкретних пізнавальних та практичних завдань; виконання контрольних модульних та іспитових

З

тестових завдань; вміння логічно та правильно висловлювати свої думки під час публічних виступів.

Посібник складається із трьох розділів. Засвоєння матеріалу студен­тами здійснюється у межах двох розділів: «Загальна теорія держави» та «Загальна теорія права». Перший розділ «Загальна теорія держави та права як наука та навчальна дисципліна» є методологічною основою для другого та третього розділів, оскільки у ньому висвітлено питання про об'єкти, предмет та методологію загальної теорії держави та права, а також про структуру відповідної навчальної дисципліни та її значення.

Обсяг посібника у межах розділів «Загальна теорія держави» та «Загальна теорія права» розраховано на виконання трьох модулів (по 8 семінарських занять кожний). Кожне заняття проводиться у межах про­грамних питань, які подаються на початку теми. Для роботи на семінарі пропонуються творчі та теоретико-практичні завдання, які потребують засвоєння поняттєвого апарату, положень, викладених у лекціях та схе­мах посібника, а також роботи зі спеціальною та навчальною літерату­рою, джерелами права, правозастосовними, правотлумачними актами. Список навчальної літератури подано після передмови, а список джерел права та спеціальної літератури додано до кожної теми. Розкриття кожного завдання, його обґрунтування потребує використання не лише відповідних положень посібника, а й відповідних тематичних джерел, запропонованих для підготовки.

До кожної теми додано відповідну кількість тестових завдань, які є самостійною роботою студента і з яких складаються модульні завдання.

Такий посібник дає змогу студентові засвоїти основні загальнотеоре­тичні поняття та конструкції, набути вмінь та навичок їх використання при розв'язанні конкретних життєвих ситуацій, здати модульні контро­льні форми та виконати під час навчального процесу мінімальні вимоги щодо програми, а також підготуватися до іспиту. Іспит має визначити ступінь засвоєння програмного матеріалу та набуття навичок щодо його практичного застосування.

Посібник має інноваційний характер як за змістом, так і за структу­рою, враховує вітчизняний та зарубіжний досвід підготовки юристів-спеціалістів.

Посібник дасть змогу студентові заздалегідь підготуватися до лекції, а лекторові детальніше зупинитися на тому чи іншому питанні, ілю­струючи його прикладами з юридичної практики, аналізуючи існуючі в юридичній науці точки зору, розкриваючи методику застосування за­гальнотеоретичних понять та конструкцій під час розв'язання конкретної життєвої ситуації.

Навчальна література до курсу

  1. Абдулаев М. И. Теория государства и права: Учебник для вузов.-СПб: Питер, 2003.

  2. Алексеев С. С. Право: азбука - теория - философия. Опыт ком­плексного исследования - М., 1999.

  3. Бабаев В. К., Баранов В. М., Толстик В. А. Теория государства и права в схемах и определениях: Учебное пособие - М.: Юристь, 1999.

  4. Бержель Ж.-Л. Общая теория права / Под общ. ред. В. И. Дани-ленко / Пер. с фр- М., 2000.

  5. Венгеров А. Б. Теория государства и права: Учебник для юриди­ческих вузов.- М.: Юриспруденция, 1999.

  6. Головистикова А. Н., Дмитриев Ю. А. Теория государства и пра­ва.- М.: Эксмо, 2005.

  7. Загальна теорія держави і права: Підручник для студентів юри­дичних спеціальностей вищих навчальних закладів / За ред. М. В. Цвіка, В. Д. Ткаченка, О. В. Петришина - X.: Право, 2002.

  8. Кельман М. С, Мурашин О. Г., Хома Н. М. Загальна теорія дер­жави та права: Підручник - Львів: Новий Світ. - 2000, 2003.

  9. Котюк В. О. Загальна теорія держави і права.- К., 2005.

  10. Лазарев В. В., Липень С. В. Теория государства и права - М.: Спарк, 1998.

  11. Малько А. В. Теория государства и права в вопросах и ответах: Учебно-методологическое пособие.- М.: Юристь, 2006.

  12. Мухаев Р. Т. Теория государства и права: Учебник для студентов вузов, обучающихся по специальности «Юриспруденция».- М.: Юнити-Дана, 2005.

  13. Общая теория государства и права / Под общ. ред. А. Ф. Виш­невского- Минск: Тесей, 1999.

  14. Общая теория государства и права. Академический курс в 3 то­мах / Отв. ред. проф. М. Н. Марченко.- М.: Зерцало-М, 2001.

  15. Общая теория права и государства: Учебник / Под ред. В. В. Ла­зарева.-М.: Юристь, 2003.

  1. Оксамытный В. В. Теория государства и права: Учебник для студ. высших учебных заведений.- М.: ИМПЭ-ПАБЛИШ, 2004.

  2. Поляков А. В. Общая теория права: Проблемы интерпретации в контексте коммуникативного подхода. Курс лекций.- СПб.: Гос. дом Санкт-Петербургского гос. ун-та, 2004.

  3. Проблемы общей теории права и государства. Учебник для вузов / Под общ. ред. В. С. Нерсесянца.- М: НОРМА-ИНФРА.- М., 1999.

  4. Рабінович П. М. Основи загальної теорії права та держави: Навч. посібник - Вид. 5-е, зі змінами - Тернопіль: Лілея, 2002.

  5. Скакун О. Ф. Теорія держави і права: Підручник - X., 2005.

  6. Сырых В. М. Теория государства и права: Учебник для вузов-М.: Юстицинформ, 2006.

  7. Теория государства и права: Курс лекций / Под ред. Н. И. Мату-зова и А. В. Малько - М.: Юристь, 2001.

  8. Теория государства и права: Учебник / Под ред. докт. юрид. наук, проф., засл. деятеля науки РФ Р. А. Ромашова.- СПб.: «Юридичес­кий центр Пресс», 2005.

  9. Теория государства и права: Учебник для вузов / Под ред. проф. В. М. Корельського и проф. В. Д. Перевалова.- М.: НОРМА, 2003.

  10. Теория государства и права: Хрестоматия: В 2 т.- М.: Городец, 2004.

  11. Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник / Відп. ред. Зайчук О. В., наук. ред. Оніщенко Н. М - К.: Юрінком Інтер, 2006.

  12. Четверний В. А. Понятие права и государства: Введение в курс теории права и государства - М.: Дело, 1997.

  13. W. Lang, J. Wrdblewski, S. Zawadzki. Teoria paiistwa і prawa.-Warszawa, 1986.

  14. L. Morawski. Wstej> do prawoznawstwa.- Тогшї, 1996.

  15. A. Redelbach, S. Wronkowska, Z. Ziembinski. Zarys teorii panstwa і prawa.- Warszawa, 1992.

  16. P. Winczorek, T. Stawecki. Wstep do prawoznawstwa.- Warszawa, 1999.

Розділ І

ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА ЯК НАУКА

І НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]