Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
587040_65850_luc_l_a_zagalna_teoriya_derzhavi_t....docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
915.24 Кб
Скачать

Юридичний словник

Реалізація нормативно-правових приписів - це здійснення їх у правомірних діяннях суб'єктів суспільних відносин з метою за­доволення відповідних інтересів.

Використання - це активна чи пасивна форма реалізації упов-новажувальних нормативно-правових приписів, що здійснюються суб'єктом за власним бажанням.

Виконання - це активна форма реалізації зобов'язальних нор­мативно-правових приписів, що здійснюється суб'єктом незалеж­но від власного бажання.

Дотримання - це пасивна форма реалізації заборонних норма­тивно-правових приписів, що здійснюється суб'єктом незалежно від власного бажання.

Застосування нормативно-правових приписів - це діяльність компетентних суб'єктів, спрямована на індивідуалізацію норма­тивно-правових приписів та створення необхідних передумов для їх реалізації.

Правозастосовний акт - це юридичний акт компетентного суб'єкта, що містить індивідуальне формально-обов'язкове прави­ло поведінки персоніфікованого суб'єкта, необхідне для належної реалізації ним відповідних нормативно-правових приписів.

Юридична кваліфікація - це правове оцінювання щодо відпо­відності чи невідповідності фактичних обставин змісту конкретних нормативно-правових приписів та можливості або неможливості виникнення передбачених ними юридично значущих результатів.

Нормативно-правова конкуренція - одночасна дія декількох нормативно-правових приписів, що регулюють однорідні суспіль­ні відносини.

Нормативно-правові колізії - це розбіжність та суперечність між нормативно-правовими приписами, які регулюють однорідні суспільні відносини, що виражає їх неузгодженість, невідповід­ність та несумісність.

Нормативно-правова прогалина - це часткова відсутність нормативно-правових приписів у межах правового регулювання, зумовлена станом розвитку суспільних відносин та відставання від нього правотворення.

Правовий вакуум - це повна відсутність нормативно-правових приписів щодо суспільних відносин, які потребують правової рег­ламентації і можуть бути врегульовані правом.

Галузева нормативно-правова аналогія - це спосіб подолання нормативно-правової прогалини шляхом вирішення конкретної юридичної справи на підставі галузевого нормативно-правового припису, що регулює найбільш подібні суспільні відносини, або галузевих принципів права.

Субсидіарна нормативно-правова аналогія - це спосіб подо­лання нормативно-правової прогалини шляхом вирішення конкрет­ної юридичної справи (за відсутності галузевого нормативно-правового припису чи принципу права) на підставі нормативно-правового припису чи принципу іншої галузі.

Аналогія права - це спосіб заповнення правового вакууму (за повної відсутності нормативно-правової регламентації) шляхом вирішення конкретної юридичної справи на підставі загальних принципів права або нових нормативно-правових приписів та принципів права, створених у процесі правозастосування.

Спосіб запобігання нормативно-правовим колізіям - це су­купність засобів, що запобігають їх виникненню.

Спосіб подолання нормативно-правових колізій - це сукуп­ність засобів, що сприяють розв'язанню колізійної ситуації (пере­боренню та усуненню колізій).

Правозастосовна техніка - це система прийомів та засобів створення індивідуальних правозастосовних актів.

ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ

За характером нормативно-правового припису

Можлива поведінка (ПРАВО):

Необхідна поведінка (ОБОВ'ЯЗОК):

Використання

Виконання

Дотримання

Уповноважувальний нормативно-правовий припис

Зобов'язальний нормативно-правовий припис

Заборонний нормативно-правовий припис

Активні чи пасивні діяння

Дії

Бездіяльність

Здійснюється за власним бажанням

Здійснюється незалежно від власного бажання

Здійснюється незалежно від власного бажання

За причетністю інших осіб

Безпосередня:

Опосередкована:

- суб'єкти права реалізують нормативно-правові припи­си самостійно

- для належної реалізації нормативно-право­вих приписів необхідною передумовою є діяльність компетентних суб'єктів (їхня правозастосовна діяльність)

БЕЗПОСЕРЕДНЯ ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ

Використання (виборче право; право на вільне вираження своїх поглядів)

Виконання (обов'язок батьків піклуватися про здоров'я своїх дітей)

Дотримання (обов'язок не посягати на честь і гідність інших осіб)

ОПОСЕРЕДКОВАНА ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ

Застосування

Використання (право на пенсію, право проводити мітинги)

Виконання (стягнення аліментів на дітей)

Дотримання (прийняття працівника на посаду на підставі докумен­тів, визначених законом)

ОЗНАКИ РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ

є правомірною поведінкою суб'єктів права; така поведінка передбачена чинною системою джерел права; здійснюється з метою задоволення індивідуальних, колективних або загальносуспільних інтересів (власних чи суб'єктів реалізації); за суб'єктами може бути: 1) індивідуальною, 2) колективною; за формами може бути: 1) безпосередньою, 2) опосередкованою; за характером нормативно-правових приписів може бути: 1) викорис­танням, 2)виконанням, 3)дотриманням;

результатом правореалізації є задоволення власного інтересу (зокрема, отримання певного блага); складається з певних стадій;

має особливий характер у сфері публічного та приватного права

СТАДІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ У ПРИВАТНОПРАВОВИХ ВІДНОСИНАХ

Притаманні такі форми реалізації, як викорис­тання та виконання

усвідомлення потреби в реалізації нормативно-правового припису;

визначення об'єкта та суб'єкта майбутнього пра-вовідношення;

з'ясування змісту норми права, що зафіксована в нормативно-правовому приписі;

здійснення суб'єктивного права;

прийняття правозастосовного акта;

виконання юридичного обов'язку

СТАДІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ПРИПИСІВ У ПУБЛГЧНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИНАХ

Притаманні такі форми реалізації, як дотримання та

виконання

—►

усвідомлення необхідності реалізації нормативно-правових приписів;

з'ясування змісту норми права, що зафіксована в нормативно-правовому приписі;

прийняття правозастосовного акта;

виконання юридичного обов'язку;

здійснення суб'єктивного права

ПЕРЕДУМОВИ НЕОБХІДНОСТІ ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ

відсутність достатніх підстав для здійснення суб'єктивного права (напр., здійснення права на пенсійне забезпечення починається після прийняття розпорядження про призначення пенсії);

потреба у визнанні певних обставин юридично значущими (напр., ви­знання громадянина за рішенням суду безвісно відсутнім); наявність перешкод у здійсненні суб'єктивного права (напр., рішенням суду присуджено звільнити незаконно займане приміщення); виникнення спору між суб'єктами щодо прав і обов'язків (напр., рі­шення про спадкування особистих речей спадкодавця); невиконання обов'язків у добровільному порядку (напр., рішенням су­ду сторона, яка не виконала договір постачання, зобов'язується поста­вити продукцію, якої не вистачає);

неналежне користування правом чи неналежне виконання обов'язку (напр., рішенням суду встановлюється розмір участі кожного з непов­нолітніх дітей щодо утримання своїх непрацездатних батьків); необхідність прийняття правозастосовного акта про нагородження, інший вид заохочення (напр., наказ директора про виплату премії пра­цівнику);

потреба у встановленні міри юридичної відповідальності (напр., вирок суду про застосування певного виду покарання до злочинця, розпоря­дження про оголошення догани працівнику);

потреба у здійсненні контролю щодо правомірності прийняття актів, близьких до правозастосовних (напр.: а) державна реєстрація змін до статуту підприємства, б) оформлення акта про прийняття об'єкта неру­хомості в експлуатацію, в) заміна свідоцтво про реєстрацію транспорт­ного засобу, г) видача дубліката ліцензії на здійснення певного виду господарської діяльності, ґ) посвідчення нотаріусом факту, що грома­дянин є живим)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]