Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА до ПМК-1 ПАТФІЗ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать

38. Білково-калорійна недостатність, її форми. Патогенез основних клінічних проявів.

Тривале недоїдання з переважною нестачею в складі їжі білків призводить ло білково-енергетичної недостатності. Форми: аліментарного маразму і квашіоркору (“червоний хлопчик”). Клінічні прояви: -аліментарного маразму: зниж.рівень глюкози, холестерину, нейтрального жиру в крові. Гіпопротеїнемія призводить до набряків. Розвив. асцит, анемія, брадикардія, гіпотонія, поруш. секреторна і моторна діяльність травного каналу. Поступово розвив. дистрофія органів і тканин. З боку нерв.с-ми: паркінсонізм, зниж. памяті т.п. Поруш .синтезу гормонів вираж. в різних ендокринопатіях. Виявл. с-ми мікседеми, гіпофізарної кахексії, гіпогонадизму. Зниж.стійкість проти інф. захв. Діти відстають у рості і псих.розвитку, в них розвив. депігментація шкіри, волосся, м’язове виснаж., гепатомегалія, набряки. –квашіоркор-приводом для назви стало поруш.ороговіння та інтенсивне злущування епідермісу.У дітей розвив. жирова інфільтрація печінки.Підшл.залоза піддається гіалінозу й фіброзу,внаслідок чого зниж.утв. травних ферментів,інколи розвив.цукровий діабет.Дистрофічні зміни пошир. на нирки, серце.

39.Гіпоксія: визначення поняття, класифікація. Пристосувально-компенсаторні та патологічні реакції при гіпоксії.

Гіпоксія-типовий пат.процес,який розвивається внаслідок недостатнього забезпечення організму киснем або поруш. Його використ.,через що зниж. енергоутворення.Розрізняють гіпоксію місцеву та загальну,за перебігом-гостру і хронічну,за етіолог. І патоген.-гіпоксичну,дихальну,циркуляторну,гемічну,тканинну, змішану.Компенс.-пристос.р-ї:гіпервентиляція,посилення кровообігу,збільш.кільк.еритроцитів і гемоглобіну, зміни кривої дисоціації оксигемоглобіну,р-я регуляторних систем,с-ма утилізації кмсню,енергоутворення, гіпертрофія,гіперплазія,посилення еритропоезу в кістковому мозку.Патолог.р-ї:зниж.енергоутв.,енерг. голодув. тканин,активація ПОЛ,ушкодження мембран,метаболічні зміни і накопичення продуктів неповного окиснення,ацидоз,поруш. в органах і фізіолог. системах.

40.Характеристика різних видів гіпоксії.

Гіпоксична гіпоксія-виник.внаслідок зниж. парціальн.тиску кмсню у вдихуваному повітрі.Гемічна-внаслідок зменш.кмсневої ємності крові;поділ. на анемічну і гіпоксію,зумовлену інактивацією гемоглобіну. Дихальна-причиною єпоруш. газообміну в легенях і недост. дих.Циркуляторна-виникає через місцеві або загальні поруш. кровообігу,коли потреба тканин у кисні перевищує його доставку з кровю.Тканинна-є наслідком тих факторів,які впливають у клітині на систему утилізації кисню та енергоутв.,виникає на тлі достатнього забезп. тканин киснем.

41.Реактивність.Визначення,види.

Реактивність-здатність організма і його структур відповідати змінами життєдіяльності на дію факторів зовнішнього середовища.Реактивність буває:1)Видова,групова,індивідуальна.Видова реактивність є у всіх особин даного виду,групова-в визначеної групи,індивідуальна-у певного індивіда;2)Неспецифічна і специфічна.неспецефічна(первина,проста)реактивність проявляється при дії різних факторів на організм.В її основі-генетично запрограмовані стандартні варіанти відповіді(захисно-компенсаторні реакції при дії високої і низької температури,при кисневому голодуманні,фагоцитозі)Специфічна-імунологічна реактивність;3)Фізіологічна і патологічна.Фізіологічна охоплює реації здорового організма.Патологічною називають якісно змінену реактивність при дії патогенних факторів на організм(алергія)