Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА до ПМК-1 ПАТФІЗ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать

17 Тромбоз

– прижиттєве утворення згустку крові в судині. Основні патогенетичні фактори (тріада Вірхова): уповільнення току крові, порушення цілісності судинної стінки, порушення співвідношення між згортаючою і протизгортаючою системами крові в сторону посилення згортання крові. Фази тромбоутворення: 1) клітинна (активація тромбоцитарно-судинного гемостазу); 2) плазматична – участь білків плазми в тромбоутворенні – згортання крові. Наслідки: При різних захворюваннях утворення тромбів може супроводитися тяжкими наслідками, викликаними гострим порушенням кровообігу в зоні тромбірованного судини (ішемія при тромбозі артерій і застій крові при тромбозі вен). Кінцевим етапом може бути розвиток некрозу (інфаркту) у басейні тромбірованного, позбавленої колатералей судини. Особливо велика роль тромбозу вінцевих артерій в розвитку інфаркту міокарду. Тромбоз артерій може приводити до трофічних порушень з подальшим розвитком гангрени кінцівок при атеросклерозі, облітеруючому ендартеріїте, цукровому діабеті

18 Стаз

Стаз — це уповільнення і зупинка потоку крові в капілярах, дрібних артеріях і венах. Розрізняють ішемічний, венозний і дійсний (капілярний) стаз. Ішемічний і венозний стаз розвивається як наслідок ішемії і венозної гіперемії і тому має ті ж причини, що і вказані місцеві розлади кровообігу. Причиною дійсного стаза можуть бути фізичні (холод, тепло), хімічні (отрути, концентрований розчин натрію хлориду і інших солей, скипидар) і біологічні (токсини мікроорганізмів) чинники. У патогенезі дійсного стаза велике значення надається двом чинникам: 1) внутрішньокапілярній агрегації еритроцитів, тобто їх склеюванню і утворенню конгломератів, що утрудняють кровотік; 2) уповільненню кровотоку в капілярах унаслідок згущування крові. У останньому випадку провідна роль належить підвищенню проникності стінки судин, розташованих в зоні стаза.

19 Порушення мікро циркуляції

Мікроциркуляція — це рух крові і лімфи по мікроциркуляторним кровеносному і лімфоносному руслах. Мікроциркуляторноє кровоносне русло складається з судин, діаметр яких не перевищує 100 мкм, тобто артеріол, капілярних судин, венул і артеріоло-венулярних анастомозів. Схема будови мікроциркуляторного русла: ABA — артеріовенозний анастомоз лімфоносноє русло Мікроциркуляторноє представлене початковим відділом лімфатичної системи, в якому відбувається утворення лімфи і вступ її в лімфатичні капіляри. Порушення мікроциркуляції ділять на трьох типів: внутрішньосудинні; порушення, пов'язані із змінами самих судин, і поза судинні .Сладж відноситься до внутрішньосудинних порушень мікроциркуляції, пов'язаних із зміною властивостей реологій крові. Основними чинниками таких змін є порушення суспензійної стабільності крові, а також підвищення її в'язкості. Головними особливостями крові при сладже є прилипання один до одного еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, збільшення в'язкості крові, що утрудняє її рух по мікросудинах. При цьому потік крові різко сповільнюється і нагадує переміщення мула по дну річки (назва "сладж" походить від англ., sludge — густа грязь, твань, мул) Залежно від розмірів агрегатів кліток крові, характеру їх контурів і щільності упаковки еритроцитів розрізняють наступних типів сладжа: класичний (крупні розміри агрегатів, нерівні контури контурів і щільна упаковка еритроцитів), декстріновий (різна величина агрегатів, округлі контури, щільна упаковка еритроцитів) і аморфний грануловідний (величезна кількість дрібних агрегатів у вигляді гранул, що складаються всього з декількох еритроцитів).