Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф нанси (шпори).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
577.54 Кб
Скачать

27. Зміст нормативно-правового забезпечення як ел-та фін. Механізма.

Фін. механізм – це сук-ть форм і методів створення й використання фондів фін. ресурсів з метою забезпечення різних держ. структур, госп. суб’єктів і нас-ня. Складовими частинами його є фін. планвання і прогнозування, фін. показники, нормативи, лімітні резерви, стимули і санкції, а також с-ма упр-ня фінансами. Нормативно-правове забезпечення фін. механізму: 1. закони; 2.нормативно-правові акти; 3.постанови Кабміну; 4.накази президента. Вони видаються з метою законного врегулювання, і для більш ефективного застосування фін. механізму.

28.Cутність фінансів підприємств, їх функції та принципи організації.

Фінанси підприємств-це сукупність грошових відносин, за допомогою яких розподіляється створений продукт і утворюються фонди грошових коштів з метою забезпечення поточної діяльності під-ств і задоволення потреб трудового колективу. У процесі відтворення фінанси підприємств як економічна категорія проявляються та виражають свою суть, свою внутрішню властивість через такі функції: 1.розподіл та використання фінансових ресурсів для забезпечення поточної виробничої та інвестиційної діяльності, для виконання своїх зобов’язань перед фінансово-банківською системою та для подальшого розвитку підприємств; 2. контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів; 3.формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності. Організація фінансів підприємств базується на принципах, які є загальними для всіх підприємств незалежно від форми власності і методів господарювання. Основні принципи: 1.підприємництво; 2. розподіл оборотних коштів на власні і позичені; 3. самоокупність.

  1. Внутрішні та зовнішні фінансові відносини суб”єктів господарювання.

До зовнішніх фін. відносин входять: 1.взаємовідносини між суб”єктами господарювання у вигляді розрахунків з постачальниками і покупцями; 2. взаємовідносини з бюджетом: платежі і асигнування; 3.взаємовідносини з фондами спеціального призначення: внески і надходження; 4. взаємовідносини з страховими компаніями; 5.взаємовідносини з банками; 6.взаємовідносини з інститутами фінансового ринку; 7.взаємовідносини з галузевими і корпоративними органами. Внутрішні фінансові відносини включають: 1.розподіл доходів під-ва і формування прибутку; 2. розподіл чистого прибутку та його використання; 3.формування та використання амортизаційних відрахувань; 4. утворення та використання фондів підприємств.

30. Порядок розподілу виручки від реалізації продукції, робіт, послуг.

Виручка від реалізації продукції, робіт, послуг є основним джерелом відшкодувань коштів на виробництво і реалізацію продукції , утворення доходів і формування фінансових ресурсів. Від величини виручки залежить не тільки внутрішньовиробниче відшкодування витрат і формування прибутку, але і податкові платежі, погошення банківських кредитів. Виручка-це сума коштів, що надійшли на рахунок підприємства за реалізовану продукцію. Виручка є фінансовою категарією, яка виражає грошові відносини між постачальниками і споживачами товару. Розподіл виручки – первісна стадія розподільчих процесів. За її рахунок відшкодовуються матеріальні затрати , використані кошти у формі амортизаційних відрахування, що призначені для повного відтворення основних виробничих фондів.

31. Поняття фінансових ресурсів підприємств, характеристика їх складу. Фінансові ресурси – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства. Вони характеризують фін. потенціал, тобто можливість підприємства у проведенні витрат з метою отримання доходу. Фінансові ресурси поряд з трудовим і матеріальними є важливою складовою ресурсної забезпеченості підприємств. Фінансові ресурси класифікують: за кругообігом; за використанням; за правом власності. За кругообігом розрізняють початкові і прирощені фінансові ресурси. За характером використання матеріалізовані, і ті що знаходяться в обігу. За правом власності поділяють на власні кошти, надані безвідплатно, та позичені. Конкретними видами фін. ресурсів є: амортизаційні відрахування, оборотні кошти ,прибуток, бюджетні асигнування, надходження з фондів, кредити.

32. Джерела формування фінансових ресурсів новостворених підприємств. Фінансові ресурси – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства. Виробнича і фін. діяльність починається з формування фін. ресурсів. Вони мають створити передумови для стабільного процесу вироб-ва та його постійного зростання, що означає конкурентоспроможність на ринку. Початкові фінансові ресурси, які формують статутний фонд, спрямовуються в основні та оборотні кошти.Джерела: бюджнтні асигнування (бюдж. інвестиції,бюдж. кредити, держ. дотації, держ.субсидії), надходження з держ. цільових фондів,надходження з централізованих фондів, кредити (комерційний, банківський). Джерелами стат. фонду в зал-ті орг-правових форм господ-ня виступ.:

  1. акціон.капітал; 2.пайові внески учасників; 3.галузеві фін. рес-си; 4.довгострокові кредити; 5.бюдж. кошти. Вел-на стат. фонду показ. розмір тих грош. коштів осн. і обор. фондів, що інвестовані в процес вир-ва.

33. Характеристика загальних напрямів використання фінансових ресурсів підприємств.

Фінансові ресурси спрямовуються на формування основних фондів і оборотних коштів. За рахунок фінансових ресурсів здійснюються витрати підприємств на виробництво та реалізацію продукції, товарів, послуг , а також інші витрати , пов”язані з діяльністю підприємств. У процесі здійснення витрат виникають вихідні грошові потоки – оплата рахунків постачальників і підрядчиків за товари, страхові платежі.