Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф нанси (шпори).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
577.54 Кб
Скачать

78. Аналіз тенденцій, який просліджується у видатковій частині Державного бюджету

Темп падіння реальних обсягів ВВП, рівень інфляції, недосконалість податкового законодавства, ухилення від сплати податків та інші чинники – все це визначає показники як дохідної, так відповідно і видаткової частини бюджету. Так у 1999 році відповідно до обсягів дохідної частини були сформовані розміри його видаткової частини. Соціальна орієнтація збережена в бюджеті, про що свідчать понад 14,2млрд грн. (39,2% загальної суми видатків зведеного бюджету) асигнувань на заходи соціального захисту й соціального забезпечення населення, соціально-культурну сферу (у 1998 році 0 відповідно 12,5млрд грн., або 38%). У 1999 році бюджети всіх областей, Автономної республіки Крим та міста Севастополя дотаційні, окрім міста Києва (382,2млн грн до державного бюджету). На 7млн грн. (порівняно з 1998) зменшені видатки зведеного бюджету на органи державного управління, а на судову владу та національну оборону збільшені на 20млн грн. Значні кошти в бюджеті передбачені на фінансування промисловості й енергетики – 2,1млрд грн. (76,2% з них – на підтримку паливно-енергетичного комплексу). Видатки на розвиток агропромислового комплексу в 1999 році становлять951,7млн грн. проти 915,7млн грн. у бюджеті 1998 року, без капітальних вкладень. Обсяг видаткової частини місцевих бюджетів становив 12783млн грн., або 36% загального обсягу видаткової частини зведеного бюджету (1996 – 29%, 1997 – 30,1%, 1998-33,7%), що свідчить про зростання питомої ваги місцевих бюджетів у бюджеті держави. Таким чином, прийняття усіх заходів від прийняття Закону України “Про бюджетний устрій та бюджетний процес” до дотримання жорсткої бюджетної дисципліни сприятимуть підвищенню ефективності бюджетного процесу та успішному виконанню державного бюджету, і зокрема його видаткової частини.

79.Секвестр:зміст поняття, мета і умови проведення. Захищенні статті держ. Б. Якщо процес використання Б.має граничний рівень або відбувається скорочення дохідної частини Б., то застосовується секвестр (засіб зменшення видаткової частини Б.) Його суть полягає в тому, що всі статті видаткової частини Б.скорочуються на 5,10,15% щомісячно протягом того часу, який залишився до кінця фінансового року. Секвестру не підлягають захищені статті Б. Їх склад визначає ВРУ. Це : заробітна плата, стипендії, пенсії, медікаменти тощо.

80. Хар-ка форм здійснення бюджетних видатків.

Бюджетні видатки- це затрати, які виникають у зв'язку із виконанням державою її функцій. Вони виражають ек.відносини на основі яких відбуваєтьсяпроцес використання централізованого фонду грошових коштів держави за різними напрямками. До бюджетних видатків входять: бюдж.асигнування, трансферти, кредити, позички. Б.асигнування -кошти державного і місцевих Б., виділені на розвиток н/г, фінансуваня соц-культурних заходів, оборону держави та утримання органів державної влади та управління. Б.трансферти- кошти, що передаються з державного бюджету до місцевих бюджетів або з місцевих бюджетів до вищого рівня до бюджетів нижчого рівня у вигляді дотацій, субвецій, субсидій та в інших формах. Б.позичка - кошти, що надаються на принципах строковості і поворотності з державного Б. Укр. місцевим бюджетам, а також з місцевих бюджетів нижчого рівня для покриття тимчасових касових розиривів при їх виконанні. Бюджетний кредит- бюджетні кошти викор-ся під великий ек.ефект суб'єктів господарювання на умовах платності, строковості, повернення.

81. Поняття місцевих фінансів, їх склад і призначення.

Місцеві фінанси виступають фінансовою базою місцевих органів влади та управління. Вони забезпечують регіональні потреби у фі­нансових ресурсах, їх внутрішньо територіальний перерозподіл. Місцеві фінанси складаються з: місцевих бюджетів, регіональних фондів, місцевих позик, фінансів муніципального господарства. Ос­новне призначення місцевих фінансів — забезпечення відносної фі­нансової незалежності й автономності регіональних адміністра­тивних формувань (областей, районів) та поселень. В умовах демократії місцеві (регіональні) фінанси є однією з важливих складників фінансової системи держави, оскільки вони забезпечують фінансування значної частини державних витрат на соціально-культурне й комунально-побутове обслуговування насе­лення. За допомогою регіональних фінансів здійснюється вирів­нювання рівнів економічного і соціального розвитку територій, які в силу різних історичних, географічних та інших умов відстали від інших районів. Функціонування місцевих фінансів пов'язане із забезпеченням не­обхідними фінансовими ресурсами місцевих Рад народних депутатів та органів місцевого самоврядування