Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф нанси (шпори).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
577.54 Кб
Скачать

55. Економічний зміст, форма і матеріальне втілення бюджету.

Бюджет - це план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, які здійснюються органами державної влади України, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевими Радами народних депутатів.

Бюджет – це складна економічна категорія, яка представляє собою систему економічних відносин, що складаються у суспільстві між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами всіх форм власності і фізичними особами – з іншого, в процесі формування, розподілу та перерозподілу ВВП з метою формування і використання централізованого фонду грошових коштів країни на розширене відтворення, підвищення рівня життя і задоволення інших суспільних потреб – для забезпечення виконання державою її функ-й. В бюджетній системі накопичується більше 50% величини ВВП, і ця тенденція щодо збільшення долі ВВП в бюджеті продовжується. Назвати її позитивною є не досить коректно, бо це свідчить про величину податков навантаження достатньо високу і зубожіння суб’єктів господ-ня та населення.

За своєю побудовою бюджет як осн фін план держави є розписом доходів і видатків держави.

За матеріальним змістом бюджет є централізов грош фондом держави. Обяг бюджету характеризує річну суму коштів, що проходять через цей фонд. Він перебуває у постійному русі: практично щоденно до нього надходять кошти і проводиться фінансування видатків.

Економічна природа бюджету полягає в тому, що виникає об'єктивна необхідність у розподілі й перерозподі­лі валового внутрішнього продукту між галузями економіки, верствами населення й територіями з метою підвищення ефек­тивності економіки та добробуту громадян.

Ринкова модель економіки, а також усі без винятку інші моделі не можуть існувати й розвиватися без втручання дер­жави в процеси розподілу й перерозподілу новоствореної вартості в суспільстві. Для цього використовуються фінанси, а бюджет є конкретною формою реалізації функцій держави. З розвитком цивілізації бюджет стає унікальним інструмен­том здійснення економічної політики, не лише за ринкових умов. В ньому сконцентровані інтереси держави, підприємців і на­селення.

Бюджет, в основному, відображає вторинний перерозпо­діл, тобто після первинного розподілу ВВП на основні його складові здійснюється вторин­ний перерозподіл за допомогою податків і надання за рахунок бюджету громадянам суспільних благ і послуг.

Надання населенню суспільних благ стає однією з функцій держави в економіці вільної конкуренції, фінансування яких здійснюється за рахунок державного та місцевих бюджетів. Економічна природа бюджету якраз проявляється в тому, що за його допомогою держава надає суспільству унікальні блага й послуги, які істотно впливають на рівень добробуту та якість житя.

56. Функції бюджету як економічної категорії.

Як економ категорія бюджет являє собою сукупність економічних відносин між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого, з приводу розподілу і перерозподілу ВВП з метою формування і використання централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій. Відповідно до функцій держави виділяються і групи видатків бюджету: на управління, на оборону, на економічну діяльність, на соціальний захист та соціальну сферу. Б як економічна категорія є достатньо повне, чітке і правдиве складення періодичного плану, який дає можливість привести в рівновагу доходи та видатки, зібрати заплановані доходи і ефективно фінансувати видатки, необхідні для виконання завдань державою. Функції Б: 1) перерозподіл ВВП (Б використовується для міжгалузевого та територіального перерозподілу фінресурсів з урахуванням вимог, регіонального розміщення виробничих сил, прискорення соцрозвитку); 2) держрегулювання та стимулювання економіки (Ч/з податки та видатки Б виступає інструментом стимулювання національної економіки); 3) Фінзабезпечення соцполітики (Проводиться через підтримку найменш захищених верств населення і функціонування закладів соцзахисту, освіти); 4) Контроль за формуванням та використанням коштів централізованого фонду.

57.Місце Б. у розподілі вартості ВВП і шляхи його впливу на цей розподіл. Державний Б. є головним інструментом перерозподілу вартості ВВП. Через державний Б.мобілізуються ресурси в основний централізований фонд держави і відбувається їх перерозподіл між галузями господарства, ек.регіонами, окремими соц. групами населення. Державний Б. впливає на перерозподіл вартості ВВП в процесі його формування (відрахування коштів у централізовані фонди), що є бюджетними доходами, а також в процесі його цільового використання (держ. видатки).