Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф нанси (шпори).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
577.54 Кб
Скачать

60. Роль б. В соц-ек розвитку країни в умовах переходу до ринк.Ек.

Черз Б. держава може активно регулювати ринк.ек. і при цьому використовувати такі методи бюдж-го впливу: 1) держава активно впливає на розвиток в-ва та суспільного відтворення через податки, які є основним джерелом бюджетного формування. 2)є такий моетод регулювання ринковой ек. як бюджетне фінансування (асигнування) загальнодержавних програм, інвестиційних проектів, природоохоронних заходів,програм приватизацій, конверсій тощо. 3)регулювання шляхом фін.підтримки окремих галузей н/гі підприємств для вирівнювання ек.умов їх функціонування або прискореного розвитку (через субвенції, пільги, кредити) 4) Б. впливає на розвиток ек. також завдяки сворення бюджетних коштів, спеціальних цільових фондів і резервів для попередження диспропорцій в розвитку ек. 5) черз розподіл фін.ресурсів впливає на розширення ринкової інфраструктури, на розвиток пріорітетних галузей, забезпечує пропорції перерозподілу НД між фондами споживання і накопичення. 6) має важливу роль в соціальному розвитку суспільства, фінансуючи соціальні програми як регіонів так і сус-ва вцілому.

61.Б.Дефіцит:причини вин-ня,які визначають його хар-р, і заходи щодо зменш. Його розміру. Понятя касового дефіциту б.

Дефіцт Б.- перевищення видатків Б. над його доходами. Причини виникнення: 1) в зв'язку з необхідним здійсненням значних фін-х інвестицій в розвиток ек., структурну перебудову. 2)в результаті напередбачених ситуацій, коли резервів стає недостатньо і доводиться використовувати кошти Б. більш ніж заплановано. 3)відображає кризові явища в ек., її розвал, неефективість фін-кредитних відносин призводить до падіння темпів росту ВВП, НД, інфляційних процесів. До заходів щодо зменщдення розміру Б. дефіциту можна віднести: 1) зменшення грошової та кредитної емісії 2) удосконалення податкової сис-ми 3) удосконалення кредитної сис-ми 4)ефективність інвестицій 5)розвиток фін. ринку 6)удоск-ня форм та методів управління фін. рес-ми 7) зміцнення нац.валюти 8)ефективне використання іноземних позик.

62. Джерела фінансування бюджетного дефіциту., ек. наслідки їх застосування. 1)Державний кредит (цінні папери держави) 2) грошова та кредитна емісія.(наслідки негативні- призводять до інфляційних процісів) 3)кредит НБУта комерційних банків - веде до збільшення грошової маси в обігу, що також є негативним явищем. 4) Міжнародні позики (почали брати в 1994, а перестали в 96). Всі ці 4-ри джерела покриття є небажаними оскільки в усіх випадках ведуть до збілшення непідкріпленої виробництвом грошової маси, що призводить до інфляційних процесів. Країни з ринковою ек. формують фонди циклічного збалансування. Суть їх в тому, що під час зростання ек. кошти надходять до цих фондів, а використовуються тільки тоді, коли наступає спад в ек. Найоптимальнішим шляхом фінансування бюджетного дефіциту є використання бюджетних коштів під великий економічний ефект суб'єктів господарювання на принципах строковості, платності і повернення.

63. Бюджетна система: поняття, склад, основи побудови.

Бюджетна система України сформована на основі закон України “Про бюджетну систему України” та інших законодавчих актах. Складовими елементами бюджетної системи є її структура, принципи побудови і організація функціонування. Структура бюджетної системи визначається бюджетним устроєм. Він грунтується на адміністративно-територіальному устрої України. Бюджет України об’єднує 13,3 тис. самостійних бюджетів. Бюджетна система – це сукупність державного бюджету України, бюджету республіки Крим, місцевих бюджетів та бюджетів міст Києва і Севастополя заснованих на економічних відносинах, юридичних нормах та єдиних принципах. До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні, міст. Селищ, сіл, районів у містах. Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України є зведеним (консолідованим) бюджетом. Принципи побудови бюджетної системи є визначальною основою бюджетного устрою. Вони визначають характерні ознаки і риси бюджетної системи кожної країни і встановлюються за двома напрямами. Перший характеризує бюджетну структурну побудову бюджету, другий – взаємозв’язок різних ланок. Можливі три підходи до структурної побудови бюджету: 1) створення єдиного для всієї країни бюджету; 2) створення регіональних бюджетів; 3) поєднання централізованих і децентралізованих ланок. Нині в усьому світі за основу побудови бюджетної системи прийнято принцип поєднання централізованих і децентралізованих ланок, що дає змогу врахувати як загальнодержавні, так і регіональні потреби. Взаємозв’язок різних ланок бюджетної системи може встановлюватися на основі двох альтернативних принципів: єдності всіх бюджетів та автономності кожного бюджету. Принцип єдності означає, що всі ланки бюджету в сукупності становлять єдиний бюджет, який складається і затверджується в єдиному обсязі. Він забезпечується єдиною правовою базою бюджетної класифікації, формами бюджетної документації, єдиною соціально-економічною та податковою політиками. Принцип автономності означає, що кожний бюджет є відносно обособленою і самостійною ланкою. Автономність забезпечується чітким розмежуванням доходів і видатків між бюджетами із забезпеченням кожному бюджету міцної та стабільної фінансової бази (доходної частини).

64. Ієрархічна побудова бюджетної системи Укр.

Бюджетна система – це сукупність державного бюджету України, бюджету республіки Крим, місцевих бюджетів та бюджетів міст Києва і Севастополя заснованих на економічних відносинах, юридичних нормах та єдиних принципах. До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні, міст. Селищ, сіл, районів у містах. Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України є зведеним (консолідованим) бюджетом. Ієрархічна будова бюджетної системи складається таким чином: Це бюджет України, який поділяється на державний бюджет, Республіканський бюджет Криму та місцеві бюджети. Місцеві бюджети в свою чергу мають поділ на три рівні. На першому рівні місцеві бюджети поділяються на обласні та міські міст державного підпорядкування. На другому рівні – районні, міські міст обласного підпорядкування з районним поділом та бюджети міст обласного підпорядкування без районного поділу. На третьому рівні – бюджети міст районного підпорядкування, бюджети селищ, бюджети сіл, бюджети районів у містах. Централізованими бюджетами в цій структурі є: бюджет України, державний бюджет, республіканський бюджет Криму, обласні, районні та міські бюджети міст обласного підпорядкування з районним поділом.

65. Поняття бюджетного устрою, його принципи та їх реалізація на практиці. Організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв’язок окремих ланок, бюджетний процес і бюджетні права органів виконавчої та законодавчої влади – це елементи бюджетного устрою. Бюджетний устрій – характеризує, яким чином побудована бюджетна система, тобто це організація вертикальної структурної побудови бюджету держави за рівнями влади. Основи бюджетного устрою: 1) встановлення принципів побудови бюджетної системи; 2) виділення видів бюджету; 3) розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи; 4) організація взаємовідносин між бюджетами. Головними принципами бюджетного устрою є: 1. Принцип єдності бюджету – забезпечується єдиною правовою базою бюджетної класифікації, формами бюджетної документації, єдиною соціально-економічною та податковою політиками. 2. Самостійність – забезпечується наявністю власних доходних джерел і правом визначення напрямків їх використання відповідно до законодавства. 3. Принцип автономності – означає, що кожний бюджет є відносно обособленою і самостійною ланкою. Автономність забезпечується чітким розмежуванням доходів і видатків між бюджетами із забезпеченням кожному бюджету міцної та стабільної фінансової бази (доходної частини). 4. Принцип повноти – означає, що в кожній ланці бюджетної системи доходи і видатки повинні відображатися в повному обсязі. 5. Принцип реальності та достовірності – це формування бюджету на основі реальних показників, науково-обгрунтованих нормативів та відображення у звіті тільки тих доходів і видатків, які є результатом касових операцій. 6. Принцип гласності – забезпечує висвітлення в засобах масової інформації показників бюджетів і звітів про їх виконання. 7. Принцип наочності – відображення показників бюджетів у взаємозв’язку з загальноекономічними показниками в Україні та за її межами. В наш час ці принципи поступово починають реалізовуватись на практиці, але ще треба багато чого доробити. Так, наприклад, поєднання принципів єдності і самостійності просто неприпустимо. Причому принцип єдності на практиці не реалізується, оскільки єдиний зведений бюджет не складається. Самостійність же проголошується суто декларативно – реальної законодавчої бази для неї нема.

66. Бюджетна резолюція, її зміст і призначення.

Бюджетна резолюція – нормативний документ, який приймається Верховною Радою України. Бюджетна резолюція в загальному вигляді окреслює пріоритети бюджетної політики держави на наступний плановий період. Вона є орієнтиром для Уряду України при розробці проекту державного бюджету і для Верховної Ради України при розгляді бюджету і законів, що впливають на доходи і видатки державного бюджету. Верховна Рада України приймає бюджетну резолюцію на наступний рік не пізніше 1 липня поточного року. Питання розробки та прийняття бюджетної резолюції регулюються регламентом Верховної Ради України. Таким чином, бюджетна резолюція являє собою нормативний документ і являє собою орієнтир для прийняття державного бюджету.

67. Поняття бюджетного процесу і його етапи (зміст кожного, задіяні органи і їх функції).

Бюджетний процес – це організація і порядок розгляду, затвердження і виконання бюджету, а також контроль за виконанням бюджету і затвердження звіту про виконання бюджету. Виходячи з визначення є 3 етапи бюджетного процесу: 1) бюджетне планування; 2)виконання бюджету та контроль; 3)затвердження звіту про виконання бюджету. В ході бюджетного планування визначається обсяг фінансових ресурсів держави, їх розподіл в галузевому та територіальному розрізах. Основи бюджетного планування визначені Конституцією України та рішеннями Верховної Ради. Завдання планування: 1)визначення обсягів та джерел формування доходів бюджету; 2)визначення обсягів видатків та оптимальний розподіл їх за окремими галузями та групами; 3)збалансування бюджету; 4)здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю суб’єктів, дотримання режиму економії та раціонального використання бюджетних коштів; 5)формування державних матеріальних та грошових резервів для забезпечення безперебійного фінансування планових заходів. Складання бюджету розпочинається 1 січня та закінчується 31 грудня. Бюджетний процес розпочинається з затвердження Верховною Радою бюджетної резолюції. Загальне керівництво відводиться Кабміну. Безпосередньо роботу по розрахункам бюджетних показників виконує МінФін. МінФін готує проект зведеного бюджету і державного бюджету і подає їх до Кабміну. Кабмін приймає остаточне рішення і передає бюджет Президенту, а той вже далі передає його Верховній Раді. Якщо Верховна Рада не прийме бюджет до 2 грудня, вона приймає постанову про порядок фінансування поточних витрат, до прийняття закону. Виконання бюджету означає забезпечення повного і своєчасного надходження запланованих в бюджеті доходів і повне фінансування передбачених видатків. По виконанню бюджету складаються квартальні та річні звіти. Організація виконання бюджету покладена на Кабмін, а оперативна робота ведеться МінФіном, казначейством та державною податковою інспекцією. Верховна Рада, Кабмін та місцеві органи влади мають право вносити зміни по доходам і видаткам в межах затверджених асигнувань. Президент має право зупинити або зменшити фінансування окремих статей бюджету, попередивши Верховну Раду за 2 тижні. Затвердження звіту про виконання бюджету покладено на Кабмін. Він здійснює контроль за використанням бюджетних коштів та про виконання бюджету в цілому. Затверджує цей звіт Верховна Рада.

68. Бюджетні права органів законодавчої та виконавчої влади. Бюджетнi права — це сукупнiсть юридичних норм, що визначають бюджетний устрiй, склад доходiв i видаткiв бюджетiв, регулюють права органiв дерхавноi влади й управлiння по складанню, затвердженню i виконанню бюджету, а також порядок затвердження звiтiв про виконання бюджетiв. Загальнi основи бюджетних прав України, Автономної Республiки Крим та мiсцевих рад народних депутатiв встановленi Конституцiєю Украiни. Бюджетнi права регулюються Законом Украiни "Про бюджетну систему України" та Законом України про мiсцеве самоврядування. Статтею 96 Конституцii Украiни передбачається, що Державний бюджет України затверджуiться щорiчно Верховною Радою України на перiод з 1 сiчня по 31 грудня, . Кабiнет Мiнiстрiв України не пiзнiше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради Украiни проект закону про Державний бюджет України на наступний рiк. Разом iз проектом закону подається доповiдь про хiд виконання Державного бюджету України поточного року. Контроль за використанням коштiв Державного бюджету України вiд iменi Верховної Ради України здiйснює Рахункова палата. Вiдповiдно до чинних законодавчих та нормативних документiв, до вiдання державної виконавчої влади та виконавчих органiв мiсцевих рад народних депутатiв належать складання проекту бюджету згiдно з основними напрямами бюджетної полiтики (визначеними вiдповiдно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республiки Крим, мiсцевими радами народних депутатiв), виконання бюджету та контроль за цiльовим, економним i ефективним використанням видiлених бюджетних коштiв. До вiдання Верховноi Ради України, Верховноi Ради Автономної Республiки Крим, мiсцевих рад народних депутатiв належать визначення основних напрямiв бюджетноi полiтики, розгляд проекту вiдповiдного бюджету, внесення змiн та доповнень до затвердженого бюджету, контроль за виконанням бюджету, за цiльовим, економним використанням бюджетних коштiв через Рахункову палату, затвердження звiту про виконання бюджету. Організація виконання бюджету покладена МінФін (здійснює розпис Б асигнувань по розпорядниках коштів 1-го рівня і здійснює контроль за виконанням цього розпису), казначейство (контроль за ефективним використанням Б асигнувань) та державну податкову адміністрацію (організує повноту наповнення Б), митну службу (організація збору і надходжень до Б експортно-імпортного мита), фонд держмайна (питання приватизації).

ВРУ затверджує:

граничний розмір дефіциту держ. бюджету Укр. та джерела його покриття;

суми доходів держ. бюджету Укр.. відповідно до бюдж. класифікації;

суми видатків держ. бюджету Укр. щодо кожного розпорядника коштів відповідно до бюдж. класи­фікації;

суми дотацій, субвенцій та розміри відрахувань від регу­люючих доходів до бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя;

розмір оборотної касової готівки державного бюджету України.

Затвердження Держбюджету, ухвалення рішнь щодо звіту його виконання.

До бюджетних прав Кабінету Міністрів України належать…узагальнювати і готувати пропозиції про скорочення видатків бюджету; розробляти і пропонувати заходи з метою підвищення ефективності бюджетних витрат; давати висновки щодо відповідності законопроектів, які вносяться на розгляд Верховної Ради України, Закону про Державний бюджет України на поточний бюджетний рік і основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний рік, у тому числі на пленарних засіданнях Верховної Ради України, якщо прийняття таких законів не відповідає вимогам цього Закону.