Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф нанси (шпори).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
577.54 Кб
Скачать

84.Функції місцевих бюджетів. Нормативні акти, які їх регламентують.

Місцеві бюджети (МБ) – фонди фін. рес-сів, що зосеред-ні в розпорядженні місц. органів держ. влади і самоврядування. Ек. сутність МБ про-явл-ся у форм-ні, розподілі, викор-ні грош. фондів на фін-ня місц. органів держ. влади і самов-ня, утримання і розв-к соц.–культ. сфе-ри, місцевого господарства. Місцеві Б: обласні, міські, районні, районні в містах, селищні, сільські, Б сільської ради

Всього місцевих бюджетів в Україні близько 14 тисяч. Функції МБ: *мобілізація частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування; **регулювання фінансових відносин, що скла­даються при мобілізації і витрачанні коштів місцевих бюджетів, включаючи відносини між місцевими бюджетами різних рівнів з приводу перерозподілу фінансових ресурсів і відносини з держав­ним бюджетом. Правове підгрунтя формування місцевих бюджетів на сьогодні визнач конст Укр, законами “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про бюджетну систему України”, “Про систему оподаткування” та деякими законодавчими актами щодо зарахування дохідних джерел. Проте певні суперечності, які є в положеннях названих законодавчих актів, не дають змоги застосувати їх у повному обсязі. Тому стає очевидним, що потрібні нові кроки у цьому напрямку. Одним нових кроків може бути законодавче закріплення принципово нової с-ми вирівнювання доходів та видатків бюджетів різних рівнів, тобто розв’яз проблеми фін вирівнювання для забезп мін розмірів місцевих бюджетів. Проте досі нема науковообгрунт єдиного визначення рівня соц послуг на душу населення в межах Укр, який відповідно до закону Укр “Про місцеве самоврядування в Укр” має бути основою для розрахунку мін бюджету адм-тер одиниці. Без такого визначення спроба запровадження нової системи фін вирівнювання у відповідності з чинним законодавством майже неможлива.

Проте система місцевих бюджетів потребує вдосконалення. Ре­формування бюджетної системи має відбуватись у напрямі зміщен­ня фінансової незалежності місцевих бюджетів, чіткого розподілу функцій між окремими ланками місцевих бюджетів, а відповідно і розподілу доходів. Ці проблеми ще певний час залишатимуться найактуальнішими.

85.Ієрархічна будова місцевих бюджетів

Місцеві бюджети (МБ) – фонди фін. рес-сів, що зосеред-ні в розпорядженні місц. органів держ. влади і самоврядування. Ек. сутність МБ про-явл-ся у форм-ні, розподілі, викор-ні грош. фондів на фін-ня місц. органів держ. влади і самов-ня, утримання і розв-к соц.–культ. сфе-ри, місцевого господарства. Термін, система місцевих бюджетів, відображає су­купність самостійних місцевих бюджетів, які не включа­ються до складу державного бюджету і один до одного. Система місцевих бюджетів включає два види бюджетів. Це бюджети територіальних громад та інших органів місце­вого самоврядування, а також бюджети державних утво­рень, які є суб'єктами федерацій. В унітарних країнах поняття місцеві бюджети збігаєть­ся з поняттям бюджети місцевого самоврядування. У фе­деративних державах використовується два види місце­вих бюджетів. Україна є унітарною країною. Тому тут місцевими бюджетами слід вважати бюджети органів місцевого самоврядування.Нині в Україні місцеві бюджети перебувають у стадії еволюції. У 1990 році вперше виникло таке поняття як бюджети місцевого самоврядування. У тому ж році, після утворення Автономної Республіки Крим, постало поняття республіканський бюджет Автономної Республіки Крим. Система місцевих бюджетів в Україні тепер включає рес­публіканський бюджет Автономної Республіки Крим, об­ласні, міські бюджети міст Києва і Севастополя, міські бюджети міст обласного значення, районні (районів у містах), міські бюджети міст районного значення, сільські та селищні бюджети. Крім цих бюджетів, в Україні є ще й система так зва­них зведених бюджетів. Вони використовуються в про­цесі бюджетного планування та бюджетного регулюван­ня. До місцевих зведених бюджетів в Україні відносять бюджет Автономної Республіки Крим, бюджет області, бю­джет міста з районним поділом, бюджет району.

Відповідно до Закону "Про бюджетну систему України" бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує республі­канський бюджет автономії та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування цієї автономії. Бюджет області складається з обласного бюджету та бюджетів ра­йонів і міст обласного підпорядкування. Бюджет району об'єднує районний бюджет, бюджети міст районного підпорядкування, бюджети селищних і сільських рад. Бюджет міста з районним поділом об'єд­нує міський бюджет та бюджети районів у місті. Законом встановлено, що бюджет міста, на території якого перебувають адміністративне підпорядковані йому інші міста, села та селища, об'єднує бюджети цих адміністра­тивних одиниць. Аналогічно їх об'єднує бюджет району в місті, на території якого розміщено подібні адміністра­тивні одиниці.

Всього місцевих бюджетів в Україні близько 14 тисяч.

86. Склад і структура доходів місцевих бюджетів. Тенденції їх розвитку.

Місцевий бюджет може розглядатися в трьох аспек­тах. По-перше, це правовий акт, згідно з яким виконавчі органи влади отримують легітимне право на розпорядж. певними фондами грош. ресурсів. По-друге, це план (кошторис) видатків і доходів відповідного місцев. органу влади чи самоврядування. По-третє, це екон. катего­рія, оскільки бюджет є закономірним екон. атри­бутом будь-якої самост. терит. одиниці, на­діленої відповідним правовим статусом.

Доходи місцевих бюджетів складаються з власних, закріплених та регулюючих. Власні доходи — це доходи, що формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади і згідно з його рішеннями. До власних доходів належать місцеві податки і збори, пла­тежі, що встановлюються місцевими органами влади, до­ходи комунальних підприємств, доходи від майна, що на­лежить місцевій владі та ін. За­кріплені доходи — це доходи, які закріплюються за пев­ним бюджетом. Закріплені доходи тако є основою само­стійності місцевих бюджетів. Основну частку доходів місцевих бюджетів поки що становлять так звані регулюючі доходи. Регулюючі доходи — це доходи, що розподіляють­ся між різними рівнями бюджетної системи. Регулюючі доходи — основні надходження до місце­вих бюджетів України.

Окремі новації в частині формування доходів місце­вих бюджетів внесено Законом України "Про місцеве са­моврядування в Україні", прийнятим у травні 1997 року. Це, зокрема, стосується встановленої норми, згідно з якою в доходній частині місцевого бюджету окремо виділяються доходи, необхідні для виконання власних повноважень, і доходи, необхідні для забезпечення виконання делегова­них законом повноважень органів виконавчої влади. Крім того, запроваджено норму, згідно з якою місцевий бюджет поділяється на поточний бюджет і бюджет розвитку. Вста­новлено, що доходи бюджету розвитку формуються за ра­хунок частини податкових надходжень, коштів, залучених від розміщення місцевих позик, а також за рахунок інвес­тиційних субсидій з інших бюджетів. Однак це ще не дало можливості розв'язати проблему самостійності місцев. бюджетів. Самостійність місцев. бюджетів Укр. поки що багато в чому є лише декларованою в законодавстві. Їхня доходна частина в основному залежить не від зусиль місце­вої влади в розвитку власної бази оподаткування, а від перерозподілу фінансових ресурсів через державний бю­джет. Поки буде зберігатися така ситуація, місцеві фінан­си залишатимуться слабкими. Вони, що нині спостерігаєть­ся, не будуть забезпечувати виконання покладених на місцеві органи влади функцій.