Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заняття 5. Підготовча стадія розробки бізнес-плану

Підготовча стадія це стадія розробки бізнес-плану, на якій здійснюється формування інформаційного поля бізнес-плану, визначається стратегія майбутнього бізнесу та послідовність етапів робіт з розробки бізнес-плану (так звана логіка написання бізнес-плану).

А. Формування інформаційного поля бізнес-лану

Формування інформаційного поля це збирання інформації, необхідної для детальної розробки бізнес-плану. Зусилля розробників мають бути зосереджені на пошуку такої інформації:

  • маркетингової (споживачі, аналогічні продукти, ціни, конкуренти, особливості просування товару на ринок тощо);

  • виробничої (технології, машини, устаткування, сировина і матеріали, робоча сила, виробничі та офісні площі тощо);

  • фінансової (рентабельність започаткованого бізнесу, потреба в кредитах, оподаткування, страхування тощо);

  • загальноекономічної і галузевої (економічна ситуація, соціальні та політичні умови, тенденції розвитку галузі, наявність та якість чинного законодавства тощо);

  • прогнозної, тобто передбачень і припущень щодо обсягу продажу товарів, частки ринку, можливих цін, темпів зростання бізнесу тощо.

Джерелами отримання інформації можуть бути:

  • власний досвід практичної діяльності підприємця в даній сфері;

  • безпосередні контакти з майбутніми споживачами, постачальниками, торговими агентами;

  • відомості про конкурентів, здобуті придбанням їхніх товарів, установленням контактів з їхніми представниками;

  • статистична інформація про стан і тенденції розвитку галузі (сфери майбутньої діяльності);

  • поточні аналітичні огляди економічної та фінансової ситуації, що складається на певному ринку;

  • рекламні матеріали, матеріали виставок, ярмарків, науково-практичних конференцій, семінарів тощо;

  • публікації з питань підприємництва тощо.

Інформаційне поле є основою для розробки стратегії майбутнього бізнесу та визначення логіки розробки (написання) бізнес-плану (або послідовності етапів розробки бізнес-плану).

Б. Розробка стратегії майбутнього бізнесу

Перед тим, як розробляти бізнес-план реалізації певної підприємницької (комерційної) ідеї, потрібно спочатку визначити стратегію майбутнього бізнесу.

Стратегія бізнесу це довгострокова програма дій та порядок розподілу пріоритетів і ресурсів з метою досягнення поставленої мети.

В економічній літературі, присвяченій питанням підприємництва, розглядаються різні види стратегії бізнесу (виживання, стабілізації, зростання та інші), різні об’єкти стратегії (продукція, капітал, прибуток, поведінка на ринку, інвестиції, інновації, конкурентоспроможність продукції, технології, кадри, фінанси тощо).

У випадку розробки бізнес-плану визначення стратегії майбутнього бізнесу рекомендується робити на основі проведення таких робіт:

  • оцінка загального стану в певній сфері (галузі) та визначення місця, яке займає або планує зайняти підприємство в цій сфері (галузі);

  • визначення місії підприємства (майбутнього бізнесу);

  • визначення мети (цілі) та конкретних завдань підприємства;

  • аналіз стратегічних альтернатив, тобто можливих напрямків діяль­ності, які можуть привести до досягнення поставленої мети (конкретних завдань), та вибір стратегії, яка буде реалізовуватись;

- розробка плану дій.

На основі вибраної стратегії майбутнього бізнесу, змісту комерційної ідеї, зібраної інформації тощо визначається послідовність етапів розробки бізнес-плану (або логіка написання бізнес-плану).

Оцінка загального стану в певній сфері (галузі) передбачає проведення двох видів аналізу: зовнішнього та внутрішнього. Зовнішній аналіз складається із аналізу впливу на можливість реалізації комерційної ідеї (або розвиток підприємства) макроекономічних та галузевих факторів.

До макроекономічних факторів належать:

  • макроекономічні показники (динаміка валового внутрішнього продукту, рівень інфляції, динаміка доходів населення, зміна курсів валют, динаміка процентних ставок тощо);

  • соціально-демографічна ситуація (структура населення, кількість працездатного населення, рівень соціального захисту населення тощо);

- стан державного регулювання бізнесу (можливі зміни в законодавстві стосовно даного бізнесу, його товарів, послуг, каналів збуту, цін, рекламної політики, оподаткування, митного режиму тощо);

- природні умови та екологічні обмеження тощо.

В результаті аналізування впливу макроекономічних факторів визначаються такі фактори, які об’єктивно існують у середовищі функціонування підприємства (існуючого або новостворюваного), на які підприємство безпосередньо впливати не може і які створюють сприятливі можливості або є загрозами для впровадження підприємницької (комерційної) ідеї.

Результати проведеного аналізування впливу макроекономічних факторів зводяться до таблиці 2.

Таблиця 2. Сприятливі можливості та загрози бізнесу

Макроекономічні фактори

Ступінь залежності майбутнього бізнесу від впливу факторів

Сприятливі можливості

Можливі загрози

повна незалежність

часткова незалежність

нейтральність

слабка залежність

повна залежність

1. Макроекономічні показники:

а) динаміка ВВП

б) рівень інфляції

в) динаміка реальних доходів населення

г) динаміка курсу валюти

д)інше

+

+

+

+

+

-

+

-

-

-

+

-

+

-

2. Зміни в соціально-демографічній ситуації:

а) структура зайнятості

б) кількість працездатного населення

в) рівень соціального захисту населення

г)інше

3. Державне регулювання бізнесу:

а) можливі зміни в законодавстві

б) зміни в рекламному законодавстві

в) зміни в оподаткуванні

д) зміни в митному режимі…………

е)інше

4. Природні умови й екологічні обмеження

а)

б)

в)інше

5. Інше

Предметом галузевого аналізу є:

- споживачі (обсяги та характеристики ринку, сезонність та циклічність попиту, диференціація продуктів, чутливість споживачів до цін, здатність споживачів диктувати свої ціни тощо);

  • постачальники (кількість, конкуренція поміж ними, наявність матеріалів-замінників, здатність постачальників диктувати свої ціни тощо);

  • конкуренти (основні фірми, що конкурують на ринку, поділ ринку між ними; можливість появи принципово нових продуктів-замінників, основні конкурентні переваги в галузі тощо);

  • перешкоди для входження в галузь (обсяги початкових інвестицій, доступність джерел сировини та каналів збуту, конвертованій активів, захист з боку держави, прихильність споживачів тощо);

  • технології (швидкість зміни технологій в галузі, вплив техноло­гічних змін на якість продукції та ціну, можливість здобуття переваг від впровадження нових технологій, можливість появи принципово нових технологій в галузі) тощо.

В результаті проведення галузевого аналізу визначаються тенденції розвитку галузі, оцінюється рівень конкуренції в ній, дається характеристика змінам смаків та орієнтації споживачів, визначаються ключові фактори успіху в галузі тощо.

Ключові фактори успіху в бізнесі це такі фактори, на які підприємство може (повинно) безпосередньо впливати, контролювати їх та управ­ляти ними і які визначають спроможність підприємства конкурувати на визначеному ринку. Це можуть бути такі кількісні фактори (або показники) як собівартість одиниці продукції, ціна, експлуатаційні показники продукції тощо), які можна кількісно оцінити, а також такі якісні фактори (показники), які важко (або неможливо) оцінити кількісно: культура виробництва, якість послуг, персонал, система збуту, прихильність споживачів та багато інших.

Після визначення ключових факторів успіху в бізнесі доцільно визначити (приблизно) конкурентну позицію майбутнього підприємства на ринку, де планується реалізувати запропоновану комерційну ідею. Для цього складається матриця конкурентного профілю.

Таблиця 3.