Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Порівняння власного продукту з продуктами конкурентів

Властивості продукту

Рейтинг у балах

Гірший:

бали: -3, -2, -1

Такий самий:

бали 0

Кращий:

бали+1, +2, +3

1. Дизайн

2. Упаковка

3. Презентабельність / зовнішній вигляд

4. Післяпродажне обслуговування

5. Наявність

6. Доставка

7. Колір

8. Смак

9. 3апах

10. Текстура

11. Імідж

12. Умови оплати

13. Інше

Всього балів

Σ

Примітка. Рейтинг «-1» означає, що власна продукція трішки гірша за продукцію конкурента за наведеним показником; «-2» - помітно гірша; «-3» – суттєво гірша. Рейтинг «+1» означає, що власна продукція трішки краща за продукцію конкурента за наведеним показником; «+2» - помітно краща; «+3» - суттєво краща.

Якщо отримана сума балів буде більша за нуль, то це означає, що ціна одиниці власної продукції може бути вищою за ціну продукції конкурента. Якщо отримана сума балів буде менша за нуль, то це означає, що ціна одиниці власної продукції може бути меншою за ціну продукції конкурента.

  1. Обрахування витрат підприємства на виготовлення та реалізацію одиниці продукції з метою визначення нижньої межі ціни.

  2. Вибір моделі ціноутворення. На практиці найпоширенішими є моделі, орієнтовані на:

  • виробничі витрати;

  • попит;

  • галузеву конкуренцію.

6. Вибір стратегії ціноутворення. Основними з яких є такі стратегії: стратегія проникнення на ринок, стратегія «зняття вершків», стратегія цінових ліній, стратегія цінових знижок, стратегія «опортуністичного» ціноутворення.

Стратегія проникнення на ринок застосовується для нових видів продукції, з якими підприємство виходить на новий ринок. Стратегія полягає у встановленні занижених цін із розрахунком на залучення більшої кількості споживачів і завоювання більшої частки ринку. Поступове зростання ринку збуту дає змогу збільшити обсяги виробництва продукції і, відповідно, зменшити витрати на виготовлення одиниці продукції. Одним із варіантів може бути підвищення ціни в майбутньому.

Стратегія «зняття вершків» застосовується щодо нових видів продукції, але тих, які мають унікальні властивості, захищені патентами або іншими правами власності. Застосування цієї стратегії передбачає встановлення завищених цін, в результаті чого й «знімаються вершки» з ринку. Зі зниженням попиту ціни на продукцію також знижуються з метою залучення іншої групи споживачів, які не могли раніше дозволити собі придбати цей унікальний продукт.

Стратегія цінових ліній (або стратегія параметричного ціноутворення) застосовується для встановлення цін на ті види продукції, які відрізняються від наявних на ринку за рівнем окремих параметрів. В основу стратегії цінових ліній покладено визначення питомої ціни певного параметра вже реалізованого на ринку товару. Шляхом множення питомої ціни на кількісне значення окремого параметра в новому виробі визначають його продажну ціну

Стратегія опортуністичного ціноутворення. Використовується протягом відносно короткого періоду щодо товарів (послуг), кількість яких у даний момент у даному конкретному місці є недостатньою (обмеженою) для задоволення високого попиту на них. У цьому випадку споживач не має вибору і змушений платити високу ціну за такі товари (послуги).

Стратегія преміальних цін (або знижок цін) має багато варіантів, основні з яких наведені в таблиці 10.

Таблиця 10.