Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заняття 13-14. Розробка розділу «фінансовий план»

Фінансовий план є ключовим розділом бізнес-плану, оскільки тільки відповідні показники фінансового плану можуть реально продемонструвати рівень привабливості та ефективності практичної реалізації розробленого підприємницького проекту.

Головне завдання фінансового плану – узагальнення результатів всіх попередніх розділів бізнес-плану у вартісній формі та обґрунтування доцільності реалізації даного підприємницького проекту з економічного погляду. У фінансовому плані як підприємець, так і потенційні інвестори повинні мати змогу отримати вичерпні відповіді на такі запитання:

1. Самого підприємця:

  • Звідки і коли підприємство отримуватиме кошти і на що конкретно їх буде витрачати?

  • Як співвідносяться поточні потреби підприємства в грошах з рухом готівки?

  • Яким буде фінансовий стан підприємства на кінець прогнозованого періоду?

2. Потенційних інвесторів та кредиторів:

  • Чи зможе підприємець виконати взяті на себе фінансові зобов’язання?

  • Чи здатний підприємець належно розпорядитися отриманими коштами, щоб своєчасно повернути борги та забезпечити достатній прибуток на вкладений капітал?

При розробці фінансового плану слід урахувати такі його особливості:

- на відміну від інших розділів плану, він включає відповідну кількість фінансових документів стандартної форми, включаючи таблиці, графіки тощо. Жорсткі вимоги до опрацювання цих документів спричинені необхідністю забезпечення єдиної методики проведення розрахунків фінансових показників. Це означає, що потенційний інвестор або кредитор може самостійно за стандартною методикою провести аналіз фінансової інформації, яку містить бізнес-план, оцінити фінансовий стан даного підприємства та прийняти рішення щодо вкладання своїх коштів у даний проект. Тобто фінансовий план є найменш гнучкою за формою частиною бізнес-плану;

  • показники фінансового плану треба складати з перспективою принаймні на три роки з показниками: щомісячними – за перший рік, щоквартальними за другий і третій роки;

  • показники фінансового плану мають бути узгоджені з показниками інших розділів бізнес-плану. Зрозуміло, вони не можуть суперечити інформації, наведеній в усіх інших розділах бізнес-плану;

у фінансовому плані, як правило, опрацьовуються кілька сценаріїв розвитку подій. Рекомендується розробляти принаймні два варіанти фінансового плану: один – ґрунтується на консервативних припущеннях, а другий – ураховує повний потенціал підприємства;

- у фінансовому плані треба (за можливістю) підкреслювати достовірність інформації, яку він містить. Якість первинної інформації безпосередньо позначається на точності фінансових розрахунків. Інвестори часто проводять власні дослідження з метою оцінки достовірності розрахунків у бізнес-плані. Тому у разі відхилення відповідних фінансових показників бізнес-плану від середніх по галузі, до якої належить даний бізнес, обов’язково треба дати вичерпне пояснення цього.

Фінансовий план, зазвичай, складається з п’яти розділів:

  1. План доходів і витрат (прибутків і збитків).

  2. План грошових надходжень і виплат (рух готівки).

  1. Плановий баланс.

  2. Основні очікувані фінансові коефіцієнти.

  3. Джерела фінансування бізнесу.

План доходів і витрат

План доходів і витрат є першим підрозділом фінансового плану. Він характеризує загальні суми очікуваних доходів підприємства та його витрат за певний період. При складанні плану доходів і витрат потрібно дотримуватись певної послідовності.

1. Складаються прогнози обсягів продажу товарів (послуг) підприємства для кожного виду продукції на три роки у вартісному вимірі. Прогноз продажу треба складати з кожного виду продукції з розбивкою по місяцях за перший рік і кварталах за другий та третій роки.

Для складання прогнозу обсягів продажу товарів (послуг) потрібно знати три основні показники:

  • ціну реалізації (або продажну ціну) одиниці товару (послуги);

  • прогнозований попит на згадані товари (послуги) в натуральних одиницях;

  • період часу від початку реалізації підприємницького проекту до початку виготовлення та реалізації перших виробів (послуг).

Ціна реалізації одиниці продукції може бути визначена або приблизно (інтуїтивно) на основі аналізу існуючих в даний момент часу цін на аналогічну продукцію з урахуванням якісних характеристик нової продукції, попиту на продукцію, стану конкуренції, вибраних моделей та стратегії ціноутворення тощо, або на основі розрахунків, якщо визначення ціни базується на виробничих витратах підприємства.

Прогнозований попит на продукцію підприємства (в натуральних одиницях) береться із останнього підрозділу «Маркетинг-плану». Нагадаємо, що в бізнес-плані робляться варіантні прогнози обсягів продажу товарів (послуг): консервативний (орієнтований на найгірший перебіг подій), найімовірніший (орієнтований на найреальніший перебіг подій) та оптимістичний (орієнтований на найсприятливіший перебіг подій) прогнози. При розрахунку обсягів продажу товарів (послуг) завжди рекомендується дотримуватись консервативного підходу, тобто дещо занижувати можливі обсяги продажу.

Період часу від початку реалізації підприємницького проекту до початку виготовлення та реалізації перших виробів (послуг) складається із двох основних періодів: періоду підготовки виробництва (підготовка приміщення, установлення обладнання, завезення матеріалів, сировини, налагодження технологічного процесу) та тривалості виробничого циклу виготовлення першої партії виробів. Тривалість цих складових та тривалість всього виробничого циклу оцінюється орієнтовно.

Прогноз обсягу продажу товарів ОП і-го найменування (у вартісному вимірі) доцільно робити без врахування ПДВ. Для цього потрібно користуватись формулою:

ОП = Цр×Ni×Kпдв, (13.1)

де Цр – ціна реалізації товару (виробу) і-го найменування, грн.; Ni – кількість виробів і-го найменування, які будуть реалізовані в плановому (або звітному) періоді (місяць, квартал, рік), шт.; Кпдв – коефіцієнт, який враховує відсутність податку на додану вартість.

При ставці податку на додану вартість у 20% Кпдв = 0,833; при ставці податку у 18% Кпдв = 0,847, при ставці податку у 15% Кпдв = 0,869.

Результати зроблених прогнозних оцінок очікуваних обсягів продажу підприємства по кожному виду продукції окремо і по всіх видах продукції разом зручно звести до таблиць 22 та 23.

Таблиця 22.