Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Бюджет витрат на рекламну діяльність підприємства

Види засобів поширення рекламної інформації

Місяць

У цілому зарік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Радіо

2. Газети

3. Телебачення

4. Часописи

5. Буклети

6. Розсилка поштою

7. Щитова реклама

8. Світлова реклама

9. Інші види

Усього

У цьому підрозділі можуть бути, за необхідності, передбачені інші заходи з просування товарів підприємства, тобто конкретні заходи щодо:

  • пабліситі (доплачувана реклама у засобах масової інформації);

  • персонального продажу (усне ознайомлення з товарами підприємства одного або кількох потенційних покупців у процесі бесіди з ними);

  • стимулювання збуту (участь у виставках, ярмарках, демонстрація товарів тощо).

Завершується розробка підрозділу «стратегія маркетингу» формуванням політики підтримки продукції підприємства. Це можуть бути, наприклад, визначення певної форми організації післяпродажного сервісу (спеціалізовані фірми або власне підприємство, коли післяпродажний сервіс буде частиною бізнесу підприємства); визначення форми організації гарантійного обслуговування (зокрема: чи буде гарантійне обслуговування здійснюватися спеціалізованими підприємствами, чи продукція підлягатиме поверненню на підприємство). Доцільно також привести розрахунки можливих витрат на організацію післяпродажного сервісу .

Наступним підрозділом розділу «Маркетинг-план» є розробка бюджету маркетингу. Зрозуміло, що реалізація вибраної стратегії маркетингу потребує відповідних витрат. Деякі витрати, наприклад, витрати на організацію рекламної кампанії, можна визначити досить точно, інші – лише приблизно. Якщо для уточнення витрат на маркетингову діяльність потрібно вдатися до певних припущень, то вони мають бути чітко сформульовані в бізнес-плані.

Оцінка загальних витрат на реалізацію стратегії маркетингу і програм, що її забезпечують, становить відповідну інформаційну основу для складання фінансового розділу бізнес-плану. Подавати таку інформацію у бізнес-плані рекомендується за допомогою діаграм, графіків. Наприклад, бюджет маркетингу можна подати у формі таблиці 12.

Таблиця 12.