Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заняття 15. Розробка розділів «резюме» та «зміст»

Резюме це короткий (одна-дві сторінки) огляд підприємницького проекту. Резюме складають наприкінці роботи, коли завершені всі інші розділи плану і отримана повна ясність з всіх основних питань майбутнього плану, розміщується резюме на початку бізнес-плану.

Головне завдання резюме – показати, що підприємець добре усвідомлює основні положення бізнес-плану та здатний чітко й логічно їх викладати. З кожного розділу бізнес-плану вибирають найбільш суттєві та яскраві аспекти майбутнього бізнесу.

Резюме повинне справити найблаготворніше враження на того, хто читає бізнес-план, переконати його в перевагах проекту. Тому даний роз-діл має бути простим, лаконічним та не містити спеціальних термінів.

Орієнтовний перелік ключових аспектів бізнесу, які викладаються в резюме:

  • опис концепції бізнесу, його можливостей, котрі забезпечуватимуть переваги на ринку, та стратегії їх реалізації;

  • відомості про цільовий ринок бізнесу (основні споживачі, особливості їх обслуговування, передбачувані обсяги продажу, частка ринку);

  • унікальні характеристики бізнесу, найсуттєвіші конкуренти, пере-ваги підприємства, які мають місце або будуть створені внаслідок реалізації розробленої стратегії;

  • відомості про компетенцію й професіоналізм керівника підприємства та членів команди менеджерів;

  • основні передбачувані показники фінансової діяльності підприємства (прибутковість, період досягнення беззбитковості, термін повернення інвестицій тощо);

  • характеристика загальних потреб у коштах, бажаної форми отримання, порядку та напрямків їх використання, форм повернення інвестору.

Резюме завершується особистою оцінкою підприємцем шансів на успіх його проекту. В спрощеному варіанті резюме повинно містити:

  • назву підприємства, його юридичну адресу;

  • дані особи для контакту, номер телефону;

  • тип бізнесу;

  • мету бізнесу;

  • необхідний кредит; мета кредиту;

  • активи, які має підприємство;

  • продукт (коротку характеристику, реальні можливості для його реалізації);

  • управління (коротку характеристику власника та його помічників);

  • фінансування бізнес-плану;

  • плани зростання обсягу продажів та прибутку;

  • терміни повернення кредиту.

Наведемо зміст одного з резюме, яке передувало певному бізнес-плану:

Компанія „……………..” складатиме та реалізовуватиме на ринку пилосос, дослідний зразок якого вже розроблено. Розробка виконувалася особисто компанією. Дослідний зразок, який приводиться в рух стиснутим повітрям, призначений для промислового ринку і задовольняє потреби, які інші виробники обладнання для чищення залишили поза увагою.

Пилосос забезпечує потреби клієнта в машині, що буде завжди „під рукою” і яку можна використовувати, щоб підтримувати в чистоті та акуратності своє робоче місце або обладнання під час роботи. Це забезпечує здорове продуктивне середовище пращ.

Пилосос дешевший та універсальніший за електропилососи. Він набагато менше заблоковується, що особливо важливо з огляду на типи матеріалів, які використовуються на виробництві.

Пилосос можна виробляти з невисокими питомими затратами. Цей факт у зіставленні з ринковою ціною, за якою його можна пропонувати, означатиме, що компанія може досягти рівня беззбитковості вже при невисокому обороті. Однак, у зв’язку зі значною величиною ринку в країні та за кордоном, компанія має шанс розширити оборот й одержувати істотні прибутки.

Протягом перших 5 років компанія зосередить свою увагу на цьому продукті, щоб забезпечити охоплення всього свого потенційного ринку, і це буде доброю базою, спираючись на яку ми зможемо або розширити асортимент продукції, або включити до своєї діяльності також і виробничий процес.

Фінансові прогнози підтверджують, що рівня беззбитковості буде досягнуто на другому році роботи, а на третій рік дохід від інвестицій становитиме близько 40%. На той час оборот перевищить 1 млн. фунтів стерлінгів, а прибуток – до оподаткування, але після фінансування витрат – майже до 200 тис. фунтів стерлінгів.

Показник відношення ринкової ціни акції до чистого прибутку на третьому році роботи компанії буде десять до одного, що має забезпечити вигідний для будь-якого інвестора шлях відступу, при тому, що аналогічні акції котируються як дев’ятнадцять та один.

Для здійснення нашої стратегії ми потребуватимемо інвестиції в сумі 300 тис. фунтів стерлінгів. Приблизно половину цих коштів буде вкладено в матеріальні активи, як-то приміщення та запаси, а решту – інвестовано в маркетинг та конструкторські роботи. Ми спроможні й маємо намір вкласти 100 тис. фунтів стерлінгів. Решту ми хотіли б профінансувати за рахунок продажу акцій компанії, а конкретніші питання, пов’язані з продукцією, можна обговорити на пізніших етапах.