Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

9.5. Висновки по лекції.

Завдання підвищення ефективності керування пов'язані із принциповими змінами в системі керівництва підприємствами. Зменшується роль державної форми власності з її адміністративно-командною системою керування й зростає роль комерційних структур з її "горизонтальними" зв'язками. Це вимагає нових знань в організації виробництва й умінь управляти їм в умовах ринкової економіки.

Результативність управління розуміється як його цільова спрямованість на створення потрібних, корисних речей, здатних задовольняти певні потреби, забезпечити досягнення кінцевих результатів, адекватних поставленим цілям управління. Ефективність управління можна вимірювати за рівнем розвитку систем та підсистем, впровадженню прогресивних змін, за результатами керованих об'єктів і процесів.

Забезпечення організаційного розвитку - досягнення такого гармонійного стану організацій, за якого збігаються параметри формальної і неформальної організації і досягається гармонія цілей (очікувань) працівників організації і самої організації як соціального феномену є важливим завданням менеджменту. Для досягнення такої гармонії необхідно володіти певним інструментарієм щодо здійснення організаційних змін, розуміти сутність соціальних і психологічних явищ у колективі організації, вміти впливати на них.

Говорячи про зміни в організації, ми маємо на увазі рішення керівника змінити одну або більше внутрішніх перемінних в організації, структурі, завданнях, технології та людському факторі. Приймаючи такі рішення, керівництво повинно бути проективним або реактивним, тобто само проявляти активність або реагувати на вимоги ситуації.

Існує багато підходів до визначення поняття ефективності управління. Узагальнення різних підходів дало можливість запропонувати наступне визначення: ефективність управління - це результативність функціонування системи і процесу управління як взаємодії керуючої і керованої систем, що забезпечує досягнення цілей підприємства; яка визначається співвідношенням ефекту від реалізації різноманітних інвестицій в систему управління підприємством з розміром витрат, необхідних для їх впровадження.

Діяльність у сфері бізнесу пов'язана не лише з досяг­ненням економічного результату, який вимірюється пе­редусім обсягами виготовленої продукції (послуг) та рів­нем прибутку підприємства. Важливе значення має й етика ділового співробітництва, виявом якої є дотримання правил і норм партнерства, конкурентної боротьби, турбота про ділову репутацію фірми та людей, причетних до неї. Не менш значущими для підприємців, менеджерів є відповідаль­ність перед суспільством, соціальна етика. Адже кожна орга­нізація використовує у своїй діяльності матеріальні, фі­нансові та трудові ресурси держави і тому повинна усві­домлювати свій обов'язок, нести відповідальність перед суспільством, спрямовуючи частину своїх доходів та зу­силь на його благо і вдосконалення.

9.6. Завдання для самостійної підготовки з теми.

З метою забезпечення високих результатів в процесі професійної діяльності рекомендується більш детально дослідити сутність питань ефективності управління і вивчити наступні питання:

1. Показники ефективності управління та фактори, що на них впливають.

2. Методи оцінювання ефективності праці менеджерів.

3. Види організаційних змін.

4. Умови сучасного ефективного менеджменту і складові його успіху.

5. Взаємозв'язок відповідальності й етики у менеджменті.

6. Фактори, що визначають етичний вибір.

7. Підходи до прийняття етично складних рішень.

8. Зв'язок влади та відповідальності.

9. Етика бізнесу.

10. Особливості ділового етикету у різних країнах.

Рекомендований розподіл часу лекційного заняття.

♦ Вступна частина лекції з теми (5 хв.)

♦ Лекційний виклад навчального матеріалу з основних питань теми (65-75 хв.).

♦ Заключна частина лекційного заняття (10 хв.):

  • Підведення підсумків лекції (висновки) – 5 хв.

  • Видача завдань для самостійної підготовки – 5 хв.