Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4.5. Висновки по лекції.

Процес управління, як і процес виробництва, безперервний, але з метою його вивчення виділяються етапи, пов'язані з формуванням і прийняттям управлінських рішень: підготовка й прийняття рішень, керівництво виконанням рішень, контроль. Особливість управлінської праці полягає в прояві триєдиної сутності предмету, засобу і результату управлінської праці у вигляді інформації.

Прийняття управлінських рішень — це визначаль­ний процес управлінської діяльності, оскільки формує напрямки діяльності організації та її окремих праців­ників. Робота з прийняття управлінських рішень вима­гає від менеджерів високого рівня компетентності, знач­них затрат часу, енергії, досвіду. Вона передбачає і ви­сокий рівень відповідальності, оскільки для втілення прийнятих рішень у життя необхідно забезпечити ефек­тивну та злагоджену роботу всього організаційного ме­ханізму.

В теорії прийняття рішень розрізняють дві основні технології прийняття управлінських рішень: інтуїтивна та раціональна.

Важливими методами обґрунтування управлінських рішень є кількісні та якісні методи прогнозування та експертні методи прийняття рішень.

Вибираючи можливі напрями виходу із ситуації, що склалася, менеджер зобов'язаний пам'ятати про взаємозв'язок управлінських ситуацій. Тому при вирішенні проблеми необхідно використовувати системний підхід. Простого переліку змінних, що викликали конкретну ситуацію та найбільше впливають на успіх організації, недостатньо для вибору кращого рішення. Для цього необхідно встановити взаємозв'язок між змінними даними і виробити комплексну реакцію на усунення небажаних впливів.

4.6. Завдання для самостійної підготовки з теми.

З метою більш повного розуміння сутності процесів менеджменту та прийняття управлінських рішень необхідно докладніше вивчити питання:

  1. Сутності і етапів правлінського циклу;

  2. Класифікації управлінських рішень;

  3. Умов прийняття управлінських рішень;

  4. Факторів, що впливають на прийняття управлінських рішень;

  5. Взаємозалежності управлінських рішень;

  6. Якості управлінських рішень;

  7. Оптимізації управлінських рішень;

  8. Науки управління як механізму оптимізації управлінських рішень;

  9. Видів прогнозування як методу моделювання управлінських рішень;

  10. Модель Ріка Роскіна для обґрунтування методу прийняття рішення.

Змістовий модуль №2. Функції менеджменту

Тема 5. Планування і організування як загальні функції менеджменту – 2 год.

5.1. Мета та завдання лекції:

Початковим етапом будь-якої діяльності є визначення чітких і обґрунтованих планів, що залежать від різноманітних факторів внутрішнього та зовнішнього середовища організації. Організаційна діяльність, в свою чергу, покликана спрямовувати наявні ресурси на ефективне і своєчасне виконання встановлених планів. Менеджер повинен володіти знаннями щодо характеристик та особливостей діяльності по виконанню розглядуваних функцій. Метою вивчення лекції є розуміння місця і рівня важливості таких загальних функцій менеджменту, як планування та організування, визначення факторів їх ефективної побудови і реалізації, ідентифікацію елементів та принципів успішного їх здійснення. Основними завданнями лекції є:

  • з`ясування сутності функції планування;

  • визначення основних типів планів та етапів процесу планування;

  • розкриття сутності та змісту функції організації;

  • характеристика складових процесу організаційної діяльності.

  • дослідження базисних типів організаційних структур управління.