Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

6.5. Висновки по лекції.

Мотивація як вну­трішній механізм спонукання до дії є результатом складного комплексу потреб, які постійно змінюються. Для ефективної мотивації своїх працівників керівнику слід визначити, які ж насправді їхні потреби, і забезпечити найкращий спосіб задово­лення їх доброю роботою. Мотивація поєднує інтелектуальні, фізіологічні й психологічні процеси, які в конкретних ситуаці­ях визначають, наскільки рішуче діє працівник і в якому напря­мі зосереджує свою енергію.

Змістовні теорії мотивації ґрунтуються на ідентифікації (класифікації) потреб людей, що спонукають їх до дій. Знаючи потреби підлеглих, менеджер може створити умови для їх задоволення таким чином, щоб забезпечити досягнення цілей організації.

Найвідоміші змістовні теорії мотивації:

  1. теорія ієрархій потреб Абрахама Маслоу;

  2. теорія потреб Девіда Мак-Клеланда;

  3. теорія мотиваційної гігієни Фредеріка Герцберга.

Процесні теорії мотивації не заперечують існування потреб, але наголошують, що поведінка людей в організації визначається не тільки потребами. Згідно з процесним підходом поведінку працівника в організації разом з потребами обумовлюють:

  1. сприйняття працівником конкретної ситуації;

  2. очікування працівника, пов’язані з конкретною ситуацією;

  3. оцінка працівником можливих наслідків обраного типу поведінки.

До процесних теорій мотивації відносять, зокрема:

  • теорія очікувань (сподівань) В. Врума;

  • теорія справедливості С. Адамса;

  • модель Портера - Лоулера.

Узявши на оз­броєння змістові і процесуальні теорії мотивації, які доповнюють одна одну, та на основі моніторингу динаміки потреб, інтересів, трудових уст­ремлінь, мотиваційного потенціалу працівників провідні фірми розробля­ють і використовують цілу систему форм і методів активізації трудової по­ведінки. Серед них треба назвати: програми залучення працівників до управління виробництвом; програми розвитку трудового потенціалу робочої сили; нетрадиційні форми організації робочого часу; програми реконструювання самого процесу праці; різноманітні методи матеріального стимулювання.

Матеріальні мотиви безумовно відіграють важливу роль у визначенні трудової поведінки працівників, однак це не означає, що нематеріальні мотиви і стимули є другорядними. Безперечно, кожна людина має потребу у змістовній, цікавій, корисній роботі, пристойних умовах праці. Вона прагне до визначеності перспектив свого зростання. Кваліфікований працівник відчуває самоповагу, самоствердження, коли результати його роботи оцінюються високо як ним самим, так і суспільством. У цілому трудова мотивація зв'язана, з одного боку, зі змістовністю, корисністю самої праці, а з іншого — із самовираженням, самореалізацією працівника.

Важливою складовою зовнішньої мотивації є вплив організації на статусні мотиви працівників, приведення їх у дію передусім на основі планування кар'єри, планомірного «горизонтального» і «вертикального» просування кадрів.

6.6. Завдання для самостійної підготовки з теми 6.

З метою ґрунтовного вивчення та розкриття прикладних аспектів даної теми слід розглянути такі питання:

1. Використання теорії мотивацій в менеджменті персоналу.

2. Мотиваційний моніторинг як умова ефективного впливу на поведінку персоналу.

3. Форми матеріального стимулювання праці.

4. Особливості стимулювання праці персоналу у сучасних умовах.

5. Класифікація стимулів працівників.

6. Характеристика і принципи матеріально-грошового стимулювання.

7. Характеристика і принципи соціального стимулювання праці.

8. Характеристика і принципи морального стимулювання.

9. Діагностика значення коефіцієнтів ефективності стимулювання персоналу.

10. Форми і системи оплати праці.