Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3.5. Висновки по лекції.

Технологія управління підприємством (організацією) є безперервним, динамічним, послідовним, стійким, мінливим, цілеспрямованим процесом, який має циклічний характер. Вона формується завдяки безперервному перебігу функцій менеджменту, кожна з яких є складовою цього процесу. Функція — це об’єктивна складова управління.

Функції управління відбивають конкретний зміст управлінської діяльності як самого менеджера, так і апарату управління, характеризують вид цієї діяльності , сукупність обов’язків, закріплених за окремим працівником, підрозділом, призначення тієї або іншої ланки керівної системи.

Методи менеджменту – це способи (прийоми) цілеспрямованого впливу суб’єкта управління на об’єкт управління для досягнення поставленої мети. Усі методи управління використовуються не як окремі, розрізнені й самостійні способи впливу, а як цілісна система взаємопов’язаних та взаємодіючих конкретних засобів впливу.

Усі методи менеджменту діалектично пов’язані з функціями менеджменту, оскільки основним завданням функцій менеджменту як видів управлінської діяльності є формування методів менеджменту.

3.6. Завдання для самостійної підготовки з теми.

Для більш глибокого розуміння сутності і ролі методів і функцій менеджменту в методології управління доцільно розглянути:

  1. Місце методів менеджменту в процесі управління організацією.

  2. Підходи до визначення загальних функцій менеджменту.

  3. Взаємозв’язок загальних і конкретних функцій менеджменту.

  4. Класифікація бюджетів підприємства.

  5. Функції менеджменту на основних стадіях виробництва.

  6. Елементи соціального впливу в соціально-психологічних методах менеджменту.

  7. Елементи психологічного впливу в соціально-психологічних методах менеджменту.

  8. Правові норми, правові відносини та правові акти як елементи адміністративних методів управління.

  9. Особливості практичної дії методів менеджменту.

  10. Механізм взаємодії методів, принципів та функцій менеджменту.

Тема 4. Процес управління – 2 год.

4.1. Мета та завдання лекції:

Головною метою лекції є зображення сутності процесу управління, управлінського циклу та характеру управлінського рішення, як основного результату діяльності менеджера, процесу, який починається з констатації виникнення проблемної ситуації та завершується вибором рішення, тобто вибором дії, спрямованої на усунення цієї проблемної ситуації. Усвідомлення сутності процесу прийняття рішень допомагає краще зрозуміти існуючі моделі прийняття рішень: класичну, поведінкову, ірраціональну.

Важливо зрозуміти особливості та сфери застосування інтуїтивної та раціональної технології прийняття рішень, їх недоліки та переваги, склад та зміст їх етапів.

Певні ускладнення у практикуючих менеджерів викликають питання доцільності залучення підлеглих до процесу прийняття управлінських рішень. Також невизначеною залишається проблема вибору стилю прийняття рішень. Одним з найскладніших етапів раціональної технології прийняття рішень є етап опрацювання альтернативних варіантів вирішення конкретної проблеми. Недостатня їх кількість спричиняє велику імовірність прийняття неоптимального рішення. В той же час генерування альтернатив вимагає значних інтелектуальних зусиль і витрат часу. Суттєво полегшити цю роботу спроможні методи творчого пошуку альтернатив, які застосовуються в індивідуальному режимі, під час колективного творчого пошуку та придатні для використання в обох зазначених випадках.

Основними завданнями лекції є:

  • Зобразити сутність і характеристики управлінського процесу.

  • Ідентифікувати основні етапи процесу управління організацією.

  • Визначити поняття “прийняття рішення” та з`ясувати місце цього процесу у системі управління.

  • З`ясувати сутність класичної, поведінкової та ірраціональної моделей прийняття рішень.

  • Ідентифікувати етапи раціональної технології прийняття рішень та визначити їх зміст.

  • Дослідити методи творчого пошуку оптимальних управлінських рішень.