Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

5.5. Висновки по лекції.

Щоб спільні зусилля співробітників організації були успішними, вони повинні знати, що від них очікується. Для цього необхідно:

  1. сформулювати цілі, до яких прагне організація;

  2. визначити шляхи досягнення встановлених цілей;

  3. на підставі цього поставити задачі перед підрозділами організації та конкретними виконавцями.

Планування є первісною з-поміж решти функцій управління, оскільки прийняті в процесі її реалізації рішення визначають характер здійснення всіх інших функцій управління.

Мета планування полягає у створенні системи планових документів, які визначають зміст та певний порядок дій для забезпечення тривалого існування організації.

До підфункцій планування відносяться: цілевстановлення, прогнозування, моделювання, програмування.

Щоб вижити у світі бізнесу необхідно постійно спостерігати за змінами середовища. Чим частіше відбуваються зміни у зовнішньому середовищі організації, тим нагальнішою є потреба у розробці стратегії, основними елементами якої є сфера стратегії та розподіл ресурсів.

На заключному етапі стратегічного планування організація втілює сформульовану стратегію у повсякденну діяльність шляхом розробки системи оперативних планів.

Організаційний процес – це достатньо складний вид діяльності, тому діапазони можливих рішень в межах організаційної діяльності стосуються поділу праці, департаменталізації, делегування повноважень, діапазону контролю та координації. Кінцевим результатом організаційної діяльності є вибір певної позиції у діапазонах всіх елементів організаційної діяльності. Такий вибір у підсумку і формує організаційну структуру.

Побудувати структуру управління організацією — означає поділити її на певні частини й делегувати цим частинам виконання загального управлінського завдання шляхом розподілу повноважень і відповідальності, визначивши інтеграційні та координаційні ме­ханізми взаємодії виокремлених частин. Стосунки між елементами організаційної структури підтриму­ються через зв'язки, серед яких виокремлюють горизонтальні і вертикальні. Необхідність делегування повноважень є наслідком обмеженості можливостей та здібностей керівника та необхідності спеціалізації в управлінні.

Ефективність діяльності організації залежить від того, наскільки структура фірми відповідає використовуваній технології. Таким чином, не існує "ідеальної" організаційної структури фірми. Органічний принцип побудови організаційної структури сприяє ефективній роботі організацій, які використовують технології одиничного та процесного виробництва, а бюрократичний (механістичний) принцип підходить для організацій з технологією масового виробництва

5.6. Завдання для самостійної підготовки з теми.

З метою більш повного виявлення і з’ясування особливостей здійснення функцій планування та організовування доцільно опрацювати наступні питання:

1. Методи організаційного планування

2. Аналіз середовища організації за допомогою методу SWOT.

3. Класифікація стратегій організації.

4. Загальні стратегії за М.Портером

5. Сутність та елементи конкурентоспроможності продукції

6. Методи бюджетування

7. Концепції делегування повноважень

8. Елементи проектувння організації

9. Переваги та недоліки організаційних структур управління

10. Побудова органіграм як способу відображення організаційної структури підприємства