Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блок НМЗ.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

5. Характеристика процесів регулювання.

Отже, саме регулювання забезпечує виконання поточних заходів, пов'язаних з усуненням відхилень від заданого режиму функціонування організаційної системи виробництва. Здійснюється вона в процесі керування спільною діяльністю людей на основі контролю й аналізу цієї діяльності.

Функція облік діяльності здійснюється для одержання всеосяжної інформації про стан діяльності. Виконується шляхом виміру, реєстрації й групування дані, які характеризують об'єкт керування. Розрізняють оперативний, бухгалтерський і статистичний облік.

Сутність функції аналіз діяльності полягає в комплексному вивченні діяльності за допомогою різноманітних аналітичних і економіко-математичних методів для об'єктивної оцінки діяльності; виявленні причин наявного стану, динаміки й закономірностей розвитку об'єкта керування; виявленні взаємозв'язків цього об'єкта з різними факторами, кількісній оцінці ефективності діяльності, визначенні вузьких місць у розвитку об'єкта керування й можливих шляхів поліпшення його стану але ін.

Важливе завдання аналізу - з'ясувати ступінь життєздатності підприємства, її можливість протистояти зовнішньому й внутрішньому факторам, що дестабілізували. Менеджери повинні гарне володіти способами вироблення ефективних стратегічних рішень, які б забезпечували виживання підприємства у важливих економічних ситуаціях і довгостроковий комерційних успіх.

Функція регулювання детермінується нормативністю: у поле її зору перебуває будь-яке відхилення від норми. Зміни в самім виробництві фіксуються завдяки диспетчирезації, що є специфічною формою оперативною регулювання.

Диспетчеризація - система безперервного контролю й оперативної регулювання ходу виробництва з метою забезпечення виконання виробничого плану відповідно до розробленого й затвердженого графіка. Диспетчеризація - заключний етап оперативного керування виробництвом на підприємстві.

Основною метою диспетчеризації є оперативне керівництво роботою всіх підрозділів підприємства, які займаються виробничо-господарською діяльністю.

Диспетчеризація включає в себе наступні види робіт:

" безперервний облік і контроль, збір інформації про хід виконання розроблених і прийнятих для виконання календарних графіків виробництва;

" виявлення відхилень від установлених планових завдань і аналіз причин відхилень;

" прийняття заходів щодо ліквідації й наступного попереджені відхилень від плану;

" координація поточних робіт взаємозалежних ланків виробництва для забезпечення ритмічності робіт відповідно до графіки;

" керівництво оперативною підготовкою виробництва.

Всю поточну роботу по диспетчеризації на підприємстві виконує центральна диспетчерська служба, що очолює головний диспетчер підприємства, а в цехах може бути диспетчерське бюро до складу якого входить 2-3 диспетчера (старший і змінний).

Організація диспетчерської служби залежить від типу виробництва, характеру й масштабів виробництва, виробничої структури підприємства.

На підприємствах, де є автоматизовані системи керування виробництвом, використаються розроблені модулі по оперативному керуванні виробництвом.

До основних функцій модуля слід ставляться:

1. Керування процесом запуску-випуску продукції відповідно до виробничої програми й технологією виробництва;

2. Внутрішньозаводська (міжцехова) диспетчеризація матеріальних потоків у виробництві.

3. Оперативний облік виконання оперативної програми.

4. Детальний контроль незавершеного виробництва.

Таким чином, функції координації й регулювання управлінської діяльності застосовуються менеджерами всіх рівнів і забезпечують погодженість надійність і оперативність управлінської діяльності для досягнення мети.

Успішна діяльність підприємства значною мірою залежить від ефективності регулювальних заходів, що покликані усунути недоліки в роботі й запобігти потенційним втратам. Виявлення в процесі контролювання недоліків, відхилень, збоїв є необхідним, але не достатньою умовою стабілізації діяльності підприємства. Адже без розроблювання діючих заходів щодо їхнього усунення й прийняття відповідних управлінських рішень ситуація в організації не може покращитися.

У табл. 7Ж охарактеризовані процеси регулювання в організації на конкретних прикладах.