Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Законодавство

  1. Конституція України // ВВР. - 1996. - №30. - Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України: офіційний текст / Міністерство юстиції України. – К.: Юрінком Інтер. 2003 р. 464с.

  3. Господарський кодекс України: офіційне видання. – К.: Видавничий дім „Ін Юре”. 2003 р. – 344с.

  4. Сімейний кодекс України

  5. Закон України про власність // ВВР. - 1991. - №20. - Ст. 249.

  6. Постанова Пленуму Верховного Суду України про судову практику в справах про виключення майна з опису. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1995. - №1.

  7. Постанова Пленуму Верховного Суду України про судову практику у справах за позовом про захист права приватної власності. //Право України. - 1996. - №1.

  8. Постанова Пленуму Верховного Суду України про практику застосування судами законодавства, що регулює право власності громадян на жилий будинок // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1995. - №1.

Підручники

  1. Науково-практичний коментар Сімейного кодексу України / за ред. Ю. С. – К.: Істина, 2003 р. – 464с.

  2. Цивільне право України: Підручник: У 2-х книгах / О. В. Дзера. – К.: Юрінком Інтер, 2002 р.

  3. Цивільне право: Академічний курс: Підручник 2-х книгах / М. М. Шевченко

  4. Загальна теорія цивільного права / За ред. О.А. Підопригори, Д.В. Бобрової. - К. - 1992.

  5. Цивільне право: Загальна частина: Навч. посібник для студентів юридичних вузів та факультетів / За ред. О.А. Підопригори, Д.В. Бобрової. - К,: Вентурі, 1995. - 416 с.

  6. Цивільне право: підручник для студентів юридичних вузів та факультетів у 2 - х ч. 4.1. г К.: Вентурі, 1997. Гл. - 22,23. - С. 372 - 401.

  7. Власник і право власності / Під ред. Я.М. Шевченко. - К. - 1994.

Тема: право інтелектуальної власності

Теоретична частина

  1. Поняття право інтелектуальної власності

  2. Майнові права творця

  3. Особисті немайнові права

  4. Оформлення переходу майнових прав до інших осіб

  5. Вступ права інтелектуальної власності

  6. Суб’єкти та об’єкти права інтелектуальної власності

Практична частина

Завдання № 1

Група науковців НАН України звернулася до суду Старокиївського району М.Києва з позовом про порушення їх авторських прав. На їх думку, керівництво наукової установи, де вони працюють, використало у своїх монографіях звіти про науково - дослідну роботу, які є результатом роботи всього колективу.

Але Старокиївський суд у позові відмовив, посилаючись на те, що в Законі України „Про авторське право та суміжні права” в якості об’єкта авторського права звіти про науково - дослідну роботу не містяться (ст. 5 Закону).

Суди вищого рівня рішення Старокиївського суду залишили без змін, а скарги без задоволення. Дайте відповідь:

Чи є звіт про науково - дослідну роботу об’єктом авторського права? Обґрунтувати рішення Старокиївського народного суду. Які відносини складаються між співавторами?

Завдання № 2

Режисер П. В 1992 році створив документальний фільм “Тітара 1а Гогга”. Проте фільм на екран не вийшов. Авторські права на твори, що використані у фільмі, режисер П. передав студії „Одеса”, яка фінансувала виробництво фільму. Проте „Укрінохроніка” випустила фільм на екрани при цьому з певними змінами в сценарії.

Режисер П. звернувся з позовом до суду Московського району м. Києва з позовом про порушення авторського права.Ваше рішення.

Завдання № 3

Управління Південно - Західної залізниці, доручило групі працівників підготувати до видання „Розклад руху приміських поїздів з вокзалів м. Києва”.

Упорядник розкладу поїздів із станції „Дарниця” Іванченко звернувся до юриста за консультацією, чи можна вважати підготований до видання „Розклад” об’єктом авторського права.

Водночас його цікавило, чи поширюється авторське право на підготовану ним брошуру, в якій викладені основні права і обов’язки пасажирів, що користуються приміським транспортом. Він має сумнів в цьому, тому що брошура написана на основі чинного законодавства, а в законі про авторське право говориться, що офіційні документи, до яких належать закони, не є об’єктами авторського права.

Дайте відповідь:

Яке пояснення повинно бути надано з цих питань? Які вимоги пред’являються до об’єкту авторського права?

Завдання № 4

Видавництво „Мистецтво” протягом останніх років видало книгу „Україна. Путівник” (1993 , рік). Потім з’явилися ще два видання (1995 р.) українською і англійською мовами. Третє видання було здійснено уже в США.

В 1994 роді великим тиражем було видано кишеньковий і настільний календарі та альбом „Мальовнича Україна” (120 грн.). В усіх виданнях були використані фотографії відомих фотомайстрів.

Дайте відповідь: Чи має місце порушення авторських прав у даному випадку? Як оформляються відносини автора і видавництва? Які особисті немайнові і майнові права належать автору?

Завдання № 5

Композитор Р. звернувся до Печорського районного суду м. Києва з позовом до фірми грамзапису Оепегаї Кесогсіз про стягнення 98 тисяч доларів за використання його 41 пісні. Пісні композитора були використані й в інших фонограмах.

Під час судового розгляду позову з’ясувалося, що таким же чином використовуються пісні й інших композиторів. Дайте, відповідь: Чи є правопорушення?

У кого і які права виникають при виробництві фонограм ? Яка винагорода, кому і як розподіляється? Права композитора при використанні його твору у кінофільмі?

Завдання № 6

По радіо у рубриці „Новини науки” була передана в ефір стаття Качання „Україна в умовах планетарної кризи”. Автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і наперед без його згоди, статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно з авторським законом всі надруковані статті можуть передаватися в ефір без згоди автора і без виплат винагороди. Дайте відповідь:

Хто має рацію в цьому спорі?

В яких випадках допускається використання творів без згоди автора і виплати йому винагороди?

Завдання № 7

Кримська міжнародна фінансово - юридична компанія „Феміда” звернулася до фахівців з авторського права з питаннями:

Чи тотожні терміни „програма”, які вживаються в ст. 36 і 44 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” і в ст. 35 Закону України „Про авторське право та суміжні права”?

Чи відповідають за своїм змістом вживане в ст. 36 і 44 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, (ст. 35 Закону України „Про авторське право та суміжні права”) поняття терміну „програма” поняттю терміну „телерадіопрограма”, викладеному в ст. 1 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” як сукупності телерадіопередач, які транслюються безпосередньо чи в запису?

Чи є поняття „програма своїх телерадіопередач”, що вживається в абзаці 3 ст.44 Закону України „Про телебачення і радіомовлення” об’єктом інтелектуальної власності і чи регулюється порядок реалізації права публікації програм своїх телерадіопередач нормами авторського права? Підготуйте відповідь.

Завдання № 8

Під час передвиборної кампанії багато партій, рухів і окремих осіб свої пропагандистські заходи по телебаченню і радіомовленню супроводжували виконанням популярних пісень відомих поетів, композиторів і співаків, аби привернути увагу глядачів і слухачів. Використання зазначених творів йшло без дозволу їх авторів і без виплати авторської винагороди. Чи правомірне таке використання?

Чи повинні користувачі сплачувати авторам і виконавцям винагороду? Хто є користувачами зазначених творів?

Завдання № 9

При підготовці опери „Запорожець за Дунаєм” до постановки з виконанням головних ролей новими акторами, радіостудія звернулась до театру за дозволом одночасно транслювати це виконання по радіо. До театру також звернулась фірма „Музика” з проханням створити умови для проведення запису виконання опери. Коли про це дізнались виконавці, вони повідомили адміністрацію про свою незгоду, вказавши, що цим порушуються їх права і що вони не будуть заперечувати проти передачі в ефір їх виконання, починаючи з другого акту. Якими правами користуються виконавці і творці фонограм?

Завдання № 10

Львівське книжкове видавництво уклало з автором Коваленком договір про видання .монографії „Історія Галичини”. Рукопис одержав позитивні відгуки рецензентів. Але водночас були зроблені зауваження, з якими автор повністю погодився і висловив бажання внести в рукопис уточнення і доповнення. Видавництво надало автору на доопрацювання 4 місяці. Автор раптово помер. Видавництво звернулось до спадкоємців померлого з пропозицією доручити історику Артемову доопрацювати рукопис. Спадкоємці дали згоду.

Дайте відповідь:

Кого вважати автором випущеної в світ доопрацьованої монографії? Які авторські права переходять в спадок?

Завдання № 11

Одеське колективне мале підприємство „Сільський варіант” розробило і почало випускати дешеве малогабаритне устаткування для переробки молока (міні - завод для переробки молока), який було запатентовано в Держпатенті України 14 грудня 1993 року, а також в Республіці Білорусь.

Влітку 1995 року представники „Сільського варіанту” побували на міжнародній виставці „Продовольство - 95” у Мінську, і з здивуванням добачили свій міні - завод для переробки молока. Але він демонструвався уже під іменем білоруських розробників і виробників, авторство яких було зафіксовано посвідченням Уряду Республіки Білорусь за Х2 98 - 33 - 399 від 1 вересня 1995 року. Як розв’язати колізію, що виникла?

Завдання № 12

АТ „Могилів - Подільський машинобудівний завод” розробив і почав успішно випускати (уже випущено близько двох тисяч) міні - млинів для виробництва борошна вищого гатунку. 60 процентів цієї продукції йде на експорт.

Проте могілів - подоляни недавно (1996 рік) дізналися, що за їх кресленнями такі ж міні - млини почав випускати аналогічний завод в Івано - Франківську без будь - якого дозволу і договору з могілів - подолянами.

Обидва заводи відносяться до Мінмашпрому України. Розв’яжіть конфлікт.

Завдання № 13

Працівники технологічної лабораторії НДІ сільського господарства Іванченко та Артем’ев у встановленому законом порядку визнання авторами винаходу - нового засобу одержання отрутохімікатів, що був розроблений під час роботи в лабораторії. В суд надійшли позови від завідувача лабораторії Колесникова та співробітника цієї ж лабораторії Ворони, які ставили питання про включення їх у число співавторів винаходу. В позовній заяві Колесникова зазначалось, що ним, як завідувачем лабораторії здійснювалось загальне керівництво всіма дослідами, що завершилось створенням нової технології одержання отрутохімікатів. В позові Ворони зазначалось, що саме він підказав Іванченко та Артем’єву головну ідею нової технології, а також провів велику роботу з пошуку і аналізу аналогів винаходу, результати якої він передав відповідачам. Чи підлягають задоволенню заявлені позовні вимоги?..

Завдання № 14

Фірма “ОМВН” здійснила в Україні міжнародну реєстрацію товарного знаку „РгезісІепГ”. Протягом тривалого часу цей зареєстрований знак в Україні не використовувався.

Заінтересовані особи звернулися до Вищого господарського суду України з позовом про. припинення чинності міжнародної реєстрації в зв’язку з „недостатнім використанням”.

В процесі розгляду позовної заяви з’ясувалося, що товарний знак „РгезісІепГ” досить широко використовується, але іншою фірмою „Раразітаїоз”.

Відповідач до суду не з’явився і пояснень до позову не подав.

Що означає „недостатнє використання”? Чи можуть треті особи використовувати зареєстрований товарний знак?

Завдання № 15

Німецька фірма „Байер” свого часу зареєструвала в СРСР товарний знак на групу ліків „Аспірін”, чинність якого була підтверджена Держпатентом України 30 червня 1993 року.

Конкуренти фірми „Байер” оспорюють реєстрацію знаку на тій підставі, що позначення „Аспірін” стало загальновживаним найменуванням. Вони звернулися з позовом до Вищого господарського суду. Яким має бути рішення ВГС України?

Завдання № 16

Українська газета „Факти” на останній сторінці щоденно публікує фотографії відомих зарубіжних „зірок”. При цьому газета інколи посилається на джерело першої публікації, інколи - ні. Розкрийте зміст відносин, що виникають внаслідок зазначених публікацій між редакцією газети „Факти”, авторами фотографій і особами, зображеними на фотографіях.

Завдання № 17

Винахідник Т. запропонував новий метод лікування дитячого церебрального паралічу ІДЦП. В процесі доопрацювання методу і розробки механізму його практичної реалізації винахіднику Т. допомагало багато людей - співробітників, начальників тощо. Коли почали оформляти заявку на винахід, то таких „співавторів” виявилося 11. Винахідник Т. відмовився визнати їх співавторами. Тоді вони подали заявку на цей метод - винахід без нього. Проте суд встановив справедливість і патент був виданий винахіднику Т.

Але на цьому біди винахідника Т не припинилися. Поки він відстоював своє право на патент, його „співавтори” налагодили виробництво і почали випуск так званого „костюму для космонавтів” (улаштування під ім’ям винахідника), яке є основним засобом лікування за запропонованим методом. Він приносив виробникам великі прибутки, з яких винахіднику не доставалося нічого. Які правопорушення мають місце в наведеному казусі за чинним законодавством?

Завдання № 18

Винахідник Найда створив „спосіб вироблення боросилікатного скла”, який тривалий час використовували на одному із заводів Києва. Проте, адміністрація підприємства відмовилася виплатити винахіднику належну винагороду на тій підставі, що з винахідником договір про використання і виплату винагороди не складався. Розв’яжіть конфлікт.

Завдання № 19

Автори навчального посібника „Обчислювальна техніка” уклали угоду з видавництвом, не вказавши в угоді строку випуску твору в світ та строку дії угоди. По закінченні року від дня переданим видавництву рукопису, автори поцікавились, кола їх посібник буде випущений у світ. Не одержавши конкретно відповіді, вони передали даний посібник іншому видавництву, домовившись про строк видання. Угоду з першим видавництвом вони пообіцяли розірвати. Коли автори повідомили видавництво про розірвання угоди, видавництво їм відмовило, що оскільки в угоді строк не був передбачений, це означає, що права не даний посібник передані видавництву назавжди і творці цього посібника більше ніякими авторськими правами не користуються.

Хто в цьому спорі має рацію і як він повинен бути вирішений, якщо авторе звернуться з позовом до суду?

Завдання № 20

Фірма „Мелодія” у свій час випустила 51 мільйон пластинок з піснями у виконанні Роберто Лоретті. Проте і йому не заплатили ні копійки.

Які відносини складаються між виконавцем пісень та іншими учасниками створення фонограми? Якими міжнародно-правовими актами регулюються зазначені відносини? Чи мають зазначені особи право на винагороду?