Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Утримання. Право утримання. Обов’язки кредитора, який утримує річ. Право власності на утримувану річ. Задоволення вимог за рахунок утримуваної речі.

Тема 40. Відповідальність за порушення зобов’язань.

Поняття порушення зобов’язання. Відшкодування збитків, спричинених порушенням зобов’язання. Збитки і неустойка. Недійсність угоди щодо обмеження відповідальності за зобов’язаннями, в яких фізична особа виступає як споживач. Підстави відповідальності за порушення зобов’язання. Відповідальність і виконання зобов’язання в натурі. Відповідальність за порушення грошового зобов’язання. Відповідальність за невиконання зобов’язання передати індивідуально-визначену річ. Обмеження розміру відповідальності за зобов’язаннями. Підстави звільнення від відповідальності, під час здійснення підприємницької діяльності. Виконання зобов’язання за рахунок боржника. Субсидіарна відповідальність. Наслідки порушення зобов’язання з вини обох сторін. Відповідальність боржника за дії третіх осіб. Прострочення боржника. Прострочення кредитора.

Тема 41. Припинення зобов’язань.

Підстави припинення зобов’язання. Припинення зобов’язання вико­нанням. Відступне. Припинення зобов’язання заліком. Неприпустимість заліку. Залік у випадку відступлення вимоги. Припинення зобов’язання угодою сторін. Прощення боргу. Припинення зобов’язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі. Припинення зобов’язання неможливістю виконання. Припинення зобов’язання смертю фізичної особи. Припинення зобов’язання ліквідацією юридичної особи.

Підрозділ іі. Договірні зобов’язання.

Тема 42. Загальні положення про договори.

Поняття та умови договору. Поняття та види договору. Свобода договору. Зміст договору. Обов’язкова сила договору. Взірцеві умови договорів. Строк дії договору. Ціна договору. Публічний договір. Договір про приєднання. Попередній договір. Договір на користь третьої особи. Тлумачення договору.

Укладення, зміна і розірвання договору. Укладення договору. Форма договору. Момент укладення договору. Оферта. Акцепт. Укладення договору за офертою, яка містить строк для акцепту. Укладення договору за офертою, яка не містить строку для акцепту. Акцепт, одержаний із запізненням. Акцепт на інших умовах. Місце укладення договору. Договір акти державних органів. Вирішення переддоговірних спорів. Укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо. Зміна або розірвання договору. Підстави для зміни або розірвання договору. Форма і порядок зміни або розірвання договору.

Підрозділ ііі. Договори, які опосередковують перехід права власності.

Тема 43. Договір купівлі-продажу.

Загальні положення про купівлю-продаж. Договір купівлі-продажу. Право продажу товару. Форма окремих видів договорів купівлі-продажу та їх державна реєстрація обов’язки продавця щодо передання товару. Обов’язок продавця попередити покупця про права третіх осіб на товар, що продається. Обов’язки покупця і продавця уразі вчинення позову про відібрання товару. Відповідальність продавця у разі відсудження товару в покупця. Наслідки відмови продавця передати товар. Наслідки невиконання обов’язку передати приналежності та документи, що відносяться до товару. Строк виконання обов’язку передати товар. Момент виконання обов’язку продавця передати товар. Обов’язок продавця щодо зберігання проданого майна. Перехід ризику випадкового знищення або пошкодження товару. Кількість товарів. Наслідки порушення умови договору щодо кількості. Асортимент товарів. Наслідки порушення умови договору щодо асортименту. Якість товару. Гарантії якості. Обчислення гарантійного строку. Строк придатності товару. Обчислення строку придатності товару. Наслідки передання товару неналежної якості. Недоліки товару, за які відповідає продавець. Строки виявлення недоліків і пред’явлення вимог у зв’язку з недоліками проданого товару. Позовна давність у зв’язку з недоліками проданого товару. Комплектність товару. Комплект товарів. Наслідки передання некомплектних товарів. Тара та упаковка. Наслідки передання товару без тари та (або) упаковки або в неналежній тарі та (або) упаковці. Перевізка додержання продавцем умов договору. Повідомлення продавця про неналежне виконання договору. Обов’язок покупця прийняти товар. Відповідальне зберігання товару, не прийнятого покупцем. Ціна товару. Оплата товару. Попередня оплата товарів. Оплата товарів, переданих у кредит. Оплата товару з розстроченням. Страхування товару. Збереження права власності за продавцем.