Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Тема 79. 3агальні положення про завдання шкоди.

Загальні підстави відповідальності за завдання майнової шкоди. Шкода, завдана у стані необхідної оборони. Відшкодування шкоди, завданої у стані крайньої необхідності. Відповідальність юридичної або фізичної особи за шкоду, завдану її працівником. Відповідальність за шкоду, завдану державними органами та органами місцевого самоврядування. Відповідальність за шкоду, завдану незаконними діями службових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування. Відшкодування шкоди, завданої власникові актом державного органу або органу місцевого самоврядування, який визнано недійсним. Відповідальність за шкоду, завдану незаконними діями службових осіб органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду. Порядок відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду. Відповідальність за шкоду, завдану неповнолітнім, який не досяг чотирнадцяти років. Відповідальність за шкоду, завдану неповнолітнім віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Відповідальність за шкоду, завдану спільно кількома неповнолітніми. Відповідальність батьків, позбавлених батьківських прав, за шкоду, завдану неповнолітніми. Відповідальність за шкоду, завдану фізичною особою, що визнана недієздатною. Відповідальність за шкоду, завдану фізичною особою, дієздатність якої визнана обмеженою. Відповідальність за шкоду, завдану фізичною особою, що не здатна розуміти значення своїх дій. Відповідальність за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки. Особа, відповідальна за завдання шкоди джерелом підвищеної небезпеки. Відповідальність за шкоду, завдану взаємодією джерел підвищеної небезпеки. Відповідальність за шкоду, завдану спільно кількома особами. Право регресу до винної особи. Способи відшкодування шкоди, завданої майну. Врахування вини потерпілого і майнового становища особи, яка завдала шкоду. Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою відповідальність.

Тема 80. Відшкодування шкоди, завданої життю і здоров’ю.

Відшкодування шкоди в разі ушкодження здоров’я. Відповідальність за ушкодження здоров’я і смерть фізичної особи під час виконання договірних зобов’язань. Визначення заробітку, втраченого внаслідок завдання шкоди здоров’ю осіб, які працюють за наймом. Визначення доходу, який підлягає відшкодуванню внаслідок завдання шкоди здоров’ю осіб, що є учасниками (членами) підприємницького товариства або підприємцями, та осіб вільних професій. Відшкодування шкоди при ушкодженні здоров’я неповнолітнього. Відшкодування шкоди, спричиненої смертю особи. Відшкодування витрат на поховання. Платежі з відшкодування шкоди. Зміна розміру відшкодування шкоди на вимогу потерпілого у разі зміни стану його працездатності. Зміна розміру відшкодування на вимогу осіб, що завдали шкоду. Відшкодування шкоди у разі ліквідації юридичної особи, зобов’язаної до відшкодування. Відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, що потерпіла від злочину. Обов’язок держави відшкодувати шкоду, завдану життю та здоров’ю особи внаслідок злочину. Збільшення відшкодування шкоди у зв’язку з підвищенням вартості життя і збільшенням розміру оплати праці.

Тема 81. Відшкодування шкоди, завданої через недоліки товарів, робіт, послуг.

Підстави відповідальності за шкоду, завдану через недоліки товарів, робіт, послуг. Особи, відповідальні за шкоду, завдану через недоліки товарів, робіт, послуг. Строки відшкодування шкоди, завданої через недоліки товарів, робіт, послуг. Підстави звільнення від відповідальності за шкоду, завдану через недоліки товарів, робіт, послуг.

Тема 82. Компенсація моральної шкоди.

Підстави відповідальності за завдання моральної шкоди. Розмір компенсації моральної шкоди. Критерії визначення моральної шкоди. Способи її підрахунку.