Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Київський університет туризму, економіки і права цивільне право (загальна частина)

Київ - 2010

Малюга Л.В., Федорченко Н.В. Цивільне право (загальна частина). Посібник для студентів усіх форм навчання юридичних факультетів. – Київ 2006. – 298 с.

Автори:

Малюга Л. В., канд. юрид. наук, доц. КУТЕП

Федорченко Н. В., канд. юрид. наук, доц. КУТЕП

Рецензент:

Підопригора О. О., доктор юрид. наук, професор

Стаховська Н. М., канд. юрид. наук, доцент

Шимон С. І., канд. юрид. наук, доцент

Посібник обговорено і схвалено на засіданні кафедри загальноюридичних дисциплін, цивільного права і правового забезпечення туризму. Протокол № 5 від 18 травня 2004 р.

Рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії юридичного факультету. Протокол № 6 від 22 травня 2004 р.

ЗМІСТ

I. Передмова ……………………………………………………............

4

II. Навчальна програма ………………………………………………..

6

III. Тематичний план …………………………………………………..

39

IV. Частина I (теоретична) ……………………………………………

42

  1. Опорний конспект лекцій ………………………………...........

43

  1. Короткий словник основних юридичних термінів (глосарій).

123

  1. Цивільне право в схемах ……………………………………….

131

V. Частина II (практикум) …………………………………………….

180

  1. Ситуаційні завдання ……………………………………………

181

  1. Тести для самоконтролю ……………………………………….

280

Передмова

Прийняття 28 червня 1996р. нової Конституції України як своєрідного суспільно-політичного договору принципово змінило політико-правову ситуацію в нашій країні. Відтак з’явилася реальна можливість змістити акценти подальшої державно-правової політики, визначивши таку їх послідовність:

Людина Сім’я Суспільство Держава.

Сьогодні з’явились реальні можливості створення і розвитку справжнього громадянського суспільства в Україні, або, іншими словами – самостійної і незалежної від держави системи відносин між юридично вільними і рівноправними партнерами у всіх сферах життя людини, включаючи, безумовно, і підприємництво.

Закріпивши на конституційному рівні нові засади суспільства і держави, Україна вступила до кола країн цивілізованого світу.

Юридичним фундаментом громадського суспільства має стати новий Цивільний кодекс України як соціальний договір членів українського суспільства, що супроводжує їх життя від народження до смерті та регулює усі грані приватного життя у суспільстві.

Цивільний кодекс будь-якої країни є відбитком того, яким суспільство бачить себе. Він віддзеркалює суспільству його цінності і дає змогу розгледіти каркас, на якому це суспільство планує будувати свій розвиток та своє майбутнє.

Найважливішою рисою нового Цивільного кодексу України в сучасних умовах є застосування в ньому принципів єдності та універсалізму усієї сукупності цивільних відносин, незалежно від того, в яких сферах приватного життя вони складаються: повсякденному побутовому житті людини, сім’ї, підприємстві, інтелектуальній діяльності, міжнародному приватному спілкуванні, стосунках щодо землі або житла тощо. Це особливо доречно підкреслити тому, що навіть сьогодні, коли основні концептуальні підходи щодо проекту Цивільного кодексу дістали підтримку переважної більшості правничої громадськості, урядовців, не припиняються спроби окремих посадових осіб та науковців розмити правові підвалини громадського суспільства шляхом роздрібнення єдиного Цивільного кодексу на окремі “маленькі” (“хутірські”) кодекси, наприклад, так званий “Господарський”, “Житловий” та інші. У своєму виступі 23 серпня 1996 р. Президент України наголосив на тому, що новий Цивільний кодекс покликаний встановити чіткі законодавчі рамки функціонування ринкової економіки. Новий Цивільний кодекс і розроблений саме в такому напрямі, щоб він був також Кодексом ринкової економіки, своєрідною Економічною Конституцією України. Все право України, як і право всіх сучасних цивілізованих держав, має чітко поділятися на право приватне і право публічне. З цього виходить і нова Конституція України, в якій центральними є норми про права і свободи людини, а всі інші її норми покликані слугувати забезпеченню цих прав і свобод.

Цивільне право – одна з фундаментальних навчальних дисциплін, яка вивчається в юридичних вузах та факультетах. Це обумовлено значенням цивільного права як галузі права, що регулює товарно-грошові, інші майнові та особисті немайнові відносини з участю фізичних осіб, організацій на засадах юридичної рівності, добросовісності, розумності, справедливості та широкої свободи суб’єктів у визначенні своїх прав та обов’язків.

Програма з цивільного права побудована за системою цивільного законодавства України, в основі якого лежить Цивільний кодекс, Закони України та інші нормативні акти. Складається з - 6 розділів, які поділяються на 95 тем. При цьому сімейне та міжнародне приватне право, хоча і тісно пов’язані з цивільним правом, але не включено в програму, оскільки з метою ефективного засвоєння фундаментальних дисциплін, викладається окремими курсами.

Цивільне право України як навчальна дисципліна тісно пов’язана з іншими галузями права: трудовим, житловим, господарським, підприємницьким, фінансовим тощо, а також практикою їх застосування та звичаями ділового обороту.

Посібник з курсу „Цивільне право”, являє собою навчально–методичне видання, яке має на меті надання методичної допомоги при вивченні предмету „Цивільне право” для студентів юридичних факультетів для ВЗО I – IV-го рівнів акредитації.

Головна мета даного видання охарактеризувати основні правові інститути загальної частини Цивільного права. виходячи з нових концептуальних підходів запропонованих новим Цивільним кодексом України 2003 року, як кодексу „пасіонарного” типу, який регулює відносини в сфері приватного життя суспільства, побудований на принципах рівності, розумності. справедливості і добросовісності.

Посібник складається з короткого курсу лекцій з загальної частини цивільного права, у відповідності з системою основних правових інститутів згідно Цивільного кодексу 2003р.. короткого словника юридичних термінів (глосарію), блоку схем.

До кожної теми додається перелік рекомендованої літератури, що буде корисним і для написання курсових і реферативних доповідей.

Практична частина складається з тестів для самоконтролю, для блоку ситуаційних завдань.

Навчальний посібник викладений в доступній для сприйняття формі, що дає можливість швидко та ефективно засвоювати студентам складні ситуаційних цивільно-правові поняття з наведення практичних прикладів на базі цивільного законодавства з урахуванням сучасних тенденцій цивільного права. Підбір і розташування навчального матеріалу посібника є послідовним і логічним: від простого до складного, від теоретичних викладів до вирішення практичних ситуацій та постановки практичних і теоретичних проблем приватного (цивільного) права сучасного українського суспільства. Авторами враховані різноманітні підходи науковців та практиків до проблем цивільного права, а також судова та юридична практика.