Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Підрозділ vіi. Договори, які опосередковують позичково-кредитні та розрахункові відносини.

Тема 70. Позика.

Договір позики. Форма договору позики. Проценти за договором позики. Обов’язок позичальника повернути суму позики. Наслідки порушення договору позичальником спорювання договору позики. Забезпечення виконання зобов’язання позичальника. Новація боргу у позикове зобов’язання.

Тема 71. Кредит.

Кредитний договір. Форма кредитного договору. Відмова від надання або одержання кредиту. Комерційний кредит.

Тема 72. Банківський вклад та рахунок.

Договір банківського вкладу. Форма договору банківського вкладу. Види вкладів. Проценти на вклад. Внесення третіми особами коштів на рахунок вкладника. Вклади на користь третіх осіб. Ощадна книжка. Ощадний (депозитний) сертифікат.

Договір банківського рахунка. Укладення договору банківського рахунка. Операції за рахунком, що виконуються банком. Кредитування рахунка. Проценти за користування коштами, що знаходяться на рахунку. Підстави списання коштів з рахунка. Черговість списання коштів з рахунка. Відповідальність банку за затримку, зарахування та необґрунтоване списання коштів. Обмеження розпорядження рахунком (арешт або призупинення операцій за рахунком). Розірвання договору банківського рахунка. Банківська таємниця.

Тема 73. Факторинг.

Поняття договору факторингу. Предмет договору факторингу. Недійсність заборони відступлення вимоги. Відповідальність клієнта перед фактором. Виконання грошової вимоги боржником факторові. Наступне відступлення грошової вимоги. Права фактора. Зустрічні вимоги боржника. Захист прав боржника.

Тема 74. Розрахунки. Загальні положення про розрахунки.

Форми розрахунків. Форма безготівкових розрахунків.

Розрахунки платіжними дорученнями. Загальні положення про розрахунки платіжними дорученнями. Умови виконання банком платіжного доручення. Виконання доручення. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання доручення.

Розрахунки за акредитивом. Акредитив. Відкличний акредитив. Безвідкличний акредитив. Виконання акредитива. Відповідальність банку, що виконує акредитив. Закриття акредитива.

Розрахунки за інкасо. Загальні положення про розрахунки за інкасо. Виконання інкасового доручення. Повідомлення про проведені операції

Розрахунки чеками. Загальні положення про розрахунки чеками. Оплата чека. Передання прав за чеком. Гарантія платежу. Інкасування чека. Посвідчення відмови від оплати чека. Повідомлення про не оплату чека. Наслідки не оплати чека.

Підрозділ vіii. Договори на використання інтелектуальної власності.

Тема 75. Ліцензії на право користування об’єктами інтелектуаль­ної власності.

Поняття ліцензійного договору. Види ліцензійних договорів. Умови ліцензійного договору. Форма ліцензійного договору. Строки чинності ліцензійних договорів. Типові ліцензійні договори на використання творів науки, літератури і мистецтва. Договори про створення і використання результатів інтелектуальної діяльності. Відповідальність за порушення ліцензійного договору.