Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Підручники

  1. Науково-практичний коментар Сімейного кодексу України / за ред. Ю. С. – К.: Істина, 2003 р. – 464с.

  2. Цивільне право України: Підручник: У 2-х книгах / О. В. Дзера. – К.: Юрінком Інтер, 2002 р.

  3. Цивільне право: Академічний курс: Підручник 2-х книгах / М. М. Шевченко

  4. Загальна теорія цивільного права / за ред. О.А.Підопригори, Д.В.Бобрової – Київ: Вища школа, 1992

  5. Цивільне право: Загальна частина: Навч. посібник для студентів юрид. вузів та факультетів. / За ред. О.А.Підопригори, Д.В.Бобрової – К.: Вентурі, 1995. - 416 с.

  6. Цивільне право: підручник для студентів юрид. вузів та факультетів. У 2 - х част. - Ч.1, К.: Вен турі., 1997. - Гл.6 С.51 - 61

  7. Підопригора О.А., Підопригора О.О. Право інтелектуальної власності в Україні Навчальний посібник для студентів юрид. вузів і факульт. Університ. - К.: Юрінком Інтер, 1998. - Гл.1. - С.3 - 8

  8. Цивільне право України: Підручник: У 2 - х книгах / О. В. Дзера. – К.: Юрінком Інтер, 2002 р.

  9. Цивільне право: Академічний курс: Підручник 2 - х книгах / М. М. Шевченко. К.: Видавничий дім „Ін Юре”. 2004 р.

Спеціальна література

  1. Коссак В., Войтюк І. Правове регулювання відносин власності та майнових правовідносин у споживчій кооперації // Право України, 1997. - №6. - С.94 - 95

  2. Макаров Л. Зобов’язальні і майнові відносини в ЖБК //Право України, 1993. - №2. - С.30 - 32

  3. Шишка Р. Право інтелектуальної власності: погляд на проблему // Право України, 1999. - №1. - С.57 – 59

Тема: фізичні особи як суб’єкти цивільного права (2год.) Теоретична частина

  1. Цивільна правоздатність фізичних осіб.

  2. Поняття та види цивільної дієздатності фізичних осіб.

  3. Порядок та наслідки визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

  4. Порядок та наслідки оголошення фізичної особи померлою.

  5. Наслідки явки фізичної особи визнаної безвісно відсутньою або оголошеною померлою.

  6. Опіка, піклування. Акти громадського стану.

Практична частина

Завдання № 1

Неповнолітній Володя працював під час своїх шкільних канікул і заробив певну суму грошей. Після їх одержання він купив собі магнітофон вартістю 350 грн. Через деякий час Володя вирішив поміняти придбаний ним магнітофон на комп’ютер.

Проаналізуйте ситуацію, виходячи з таких умов:

  1. Володі 13 років;

  2. Володі 14 років.

Завдання № 2

Громадянин Василенко З.В. значну частину зароблених коштів витрачав на власні потерби, чим завдав певної шкоди своїй сім’ї – дружині та неповнолітнім дітям. Повертаючись додому, Василенко З.В. постійно влаштовував сварку з дружиною, виганяв її та дітей на вулицю. На другий день він шкодував, що вчинив такі дії, посилаючись на те, що не пам’ятає як це сталося.

Дайте цивільно–правову оцінку діям Василенко З.В.

Які міри можуть бути застосовані до нього, виходячи з умов практичної частини?

Завдання № 3

Неповнолітня Солодова М.К. в 14 років вийшла заміж і до настання 15 - річного віку народила дитину. Через 4 місяці у зв’язку зі складністю в стосунках з чоловіком вона подала позов про розлучення. Однак проти цього заперечувала її мати, яка погрожувала дочці в разі розлучення забрати на виховання онука. Суд задовольнив вимоги Солодової М.К. і прийняв рішення про розірвання шлюбу.

Мати повнолітньої Солодової М.К. звернулася в суд з вимогою передати дитину на її виховання, мотивуючи тим, що її дочка неповнолітня, ще сама дитина і не в змозі дати нормальне виховання малолітній дитині.

Посилаючись на норми цивільного права, вирішіть дану ситуацію.

Завдання № 4

Мудрова К.В. звернулася в суд з вимогою до Рудого П.І. про повернення їй телевізора, якого її чоловік подарував Рудому П.І.

Мудрова К.В. вказувала, що її чоловік іноді не розуміє своїх вчинків, а тому залишив свою сім’ю без вказаного телевізора чи іншого майна.

Аналізуючи дану ситуацію, виходячи з умов практичної частини та посилаючись на цивільно - правові норми, вирішіть її по суті.

Завдання № 5

Воронюк О.С. під час відпустки поїхав відпочивати без путівки на узбережжя Чорного моря. Через 10 днів після його від’їзду для нього прийшов лист, який був відправлений з с. Чорноморське.

Після закінчення відпустки Воронюк О.С. додому не повернувся.

Які дії і коли може прийняти сім’я Воронюка О.С.?

З якою заявою члени сім’ї Воронюка О.С. можуть звернутися до суду? Складіть її проект.

Завдання № 6

Анісов видав своїй дружині Анісовій розписку про те, що він при оформленні заповіту на належне йому майно не згадає в ньому дітей від першого шлюбу. Через рік після цього Анісов помер. В його заповіті, завіреному нотаріальною конторою, передбачалось, що все належне йому майно він заповідає в рівних частинах дітям від першого шлюбу – дочці та сину. Анісова звернулася в суд з позовом про визнання цього заповіту недійсним, посилаючись на те, що при укладанні заповіту Анісов порушив укладену між ним та Анісовою угоду, що закріплена виданою розпискою.

Який зміст правоздатності фізичних осіб?

Чи суперечить угода між Анісовою і Анісовим нормам закону про правоздатність?

Завдання № 7

Щукіна звернулась в нотаріальну контору з проханням завірити від імені її 12 - річної дочки договір купівлі - продажу будинку, одержаного нею в спадщину. Крім цього , вона продала інші речі своєї дочки (магнітолу, 2 килими, меблі). Щодо прохання неповнолітньої Щукіної дільничний інспектор попередив матір про недопустимість без згоди дочки продавати її речі. Остання відповіла, що це не входить в компетенцію органів внутрішніх справ, і вона, як мати, має право розпоряджатись майном своєї дочки, а вилучені від продажу кошти вона витратила на придбання меблів для своєї квартири. За повідомленням інспектора відділ освіти подав позов про визнання укладених правочинів недійсними.

Чи мала право неповнолітня Щукіна одержати у спадщину майно?

Чи могла мати продавати майно своєї дочки?

Як треба вирішити справу?

Завдання № 8

Після заміжжя 14 - річна Ковальова разом зі своїм чоловіком виїхала на нове місце проживання. Бажаючи продати ¼ одержаного у спадщину житлового будинку і частину земельної ділянки, вона разом із чоловіком дала оголошення в газету. Коли за оголошенням звернулись покупці, батько Ковальської пояснив, що його дочка є неповнолітньою і сама без його згоди не може укладати угоди. Крім цього, він не хоче ділити будь з ким житловий будинок.

Дайте висновок стосовно дій сторін.

Який найкращий варіант вирішення конфлікту?

Завдання № 9

Житель м. Баку Павличко вирішив придбати у Вовка житловий будинок, розташований у м. Харкові. Нотаріус відмовив у реєстрації договору купівлі - продажу, оскільки Павличко не є громадянином України.

Чи правильно вчинив нотаріус?

Яка правоздатність іноземних громадян?

Завдання № 10

Льотчик - винищувач Карпов, який служив у Вірменії, після розформування полку був звільнений у запас, після чого уклав договір з одним із військових формувань Азербайджану з умовою оплати 5000 доларів на місяць. В одному з нальотів він був збитий і взятий в полон. Остання звістка про нього була у січні 1992 року. Його дружина, що проживає в м. Київ, після безуспішних розшуків свого чоловіка у лютому 1993 року звернулась в суд із заявою про оголошення Карпова померлим. В процесі досудового розгляду з’ясувалось, що за скоєні воєнні злочини Карпов засуджений до страти. Однак відомостей про виконання і місце його знаходження встановити не вдалося. Суддя у задоволенні заяви відмовив. Карпова звернулася із скаргою в Київський міський суд.

На яке питання розраховане завдання?

Яке рішення повинен винести суд?