Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Тема: право власності Теоретична частина

  1. Поняття права власності

  2. Підстави виникнення права власності

  3. Суб’єкти права власності

  4. Об’єкти права власності

Практична частина

Завдання № 1

В кінці 1996 р. було зареєстровано дочірнє підприємство „Омега”, дані про яке були внесені до Єдиного державного реєстру підприємств, установ та організацій України. Відповідно до його статуту, воно було створено шляхом виділу частини майна та фінансів із основних та оборотних фондів материнського підприємства - засновника. Пізніше материнське підприємство - засновник підприємства „Омега” було визнано банкрутом та ліквідовано, не зумівши задовольнити у повному обсязі вимоги значної кількості кредиторів. Останні пред’явили до дочірнього підприємства вимогу про виконання зобов’язань, не виконаних підприємством - засновником. Не зумівши задовольнити свої вимоги в позасудовому порядку, кредитори подали позов до суду.

Заперечуючи проти позову, дочірнє підприємство посилалося на ст. 96 ЦК, у частині другій якої міститься правило про те, що засновник юридичної особи або власник її майна не відповідає за її зобов’язаннями, а юридична особа не відповідає за зобов’язаннями власника або засновника, крім випадків, передбачених законодавчими актами або установчими документами юридичної особи. В статуті ж цього підприємства закріплене положення про те, що дочірнє підприємство не відповідає своїм майном за борги засновника, а засновник не відповідає за борги та зобов’язання підприємства. Крім того, згідно з ч. 1 ст. 12 3.У. „Про господарські товариства” товариство є власником майна, переданого йому засновниками та учасниками у власність.

Чи обгрунтовані вимоги кредиторів ? Вирішить справу.

Завдання № 2

Фонд державного майна (ФДМ) та ТОВ „Авгур” уклали договір купівлі - продажу акцій, предметом якого була передача у власність ТОВ пакета акцій ЗАТ „Промінь”. Відповідно до умов договору покупець повинен був оплатити придбані акції протягом 60 днів з моменту укладення договору. В протилежному випадку він мав сплатити продавцеві неустойку, а сам договір підлягав розірванню.

Покупець не здійснив платіж у встановлений договором строк. У зв’язку з цим ФДМ звернувся до господарського суду з позовом про розірвання договору та стягнення неустойки. Відповідач подав зустрічний позов про визнання укладеного договору недійсним на підставі ст. 48 ЦК. Він посилався на те, що майно ЗАТ „Промінь” - власника акцій - на момент укладення договору знаходилося у податковій заставі, а тому, відповідно до п. 5 Указу Президента „Про заходи щодо підвищення відповідальності перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 4 березня 1998 р. його відчуження могло відбуватися лише за згодою органів Державної податкової служби.

ФДМ заявлені зустрічні вимоги не визнав, мотивуючи це тим, що акції належать не ЗАТ „Промінь”, а ФДМ, який при створенні ЗАТ передав до статутного фонду майно, яке складає 51 % розміру статутного фонду ЗАТ.

ТОВ „Август” , в свою чергу, на обгрунтування своїх вимог посилалося на ст. 24 3.У. „Про господарські товариства”, згідно з якою акціонери несуть відповідальність не лише майном товариства, а також в межах належним йому акцій.

Дайте оцінку обгрунтуванням позицій сторін. Вирішить справу!

Завдання № 3

Заступник голови політичної партії уклав договір позики з комерційним банком. З метою забезпечення зобов’язання партії щодо повернення грошових коштів між банком та політичною партією був укладений договір застави, предметом якого було майно, одержане політичною партією внаслідок здійснення нею господарської діяльності, а також майно, належне членам цієї партії на праві приватної власності.

Вчасно повернути проценти по позиці партії не вдалося. Банк - кредитор звернувся до суду з вимогою про примусове звернення стягнення на предмет застави.

Вирішить справу. Яких порушень чинного законодавства припустилися сторони ?