Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мои семинары Цивільне право (ЗАГАЛЬНА ЧАСТЫНА).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Тема 9. Фізична особа - підприємець.

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності. Державна реєстрація фізичної особи - підприємця. Обмеження права фізичної особи на заняття підприємництвом. Правові наслідки порушення законодавства та прав інших осіб особою, яка займається підприємництвом. Підприємницька діяльність голови селянського (фермерського) господарства. Право подружжя на майно, яке використовується для підприємництва, та на доходи, одержані від нього. Застосування до підприємницької діяльності фізичних осіб правил, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб. Цивільно-правова відповідальність фізичної особи – підприємця. Банкрутство фізичної особи-підприємця. Управління майном, що використовується у підприємницькій діяльності, органом опіки та піклування.

Тема 10. Загальні положення про юридичну особу.

Поняття юридичної особи. Види юридичних осіб. Участь юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах. Організаційно-правові форми юридичних осіб. Підприємницькі товариства. Здійснення підприємницької діяльності непідприємницькими товариствами та установами. Найменування юридичної особи. Особисті немайнові права юридичної особи. Місце знаходження юридичної особи. Створення юридичної особи. Державна реєстрація юридичної особи. Вимоги до змісту установчих документів. Цивільна дієздатність юридичної особи. Філії та представництва. Відповідальність юридичних осіб. Управління товариством. Загальні збори учасників товариства. Правління товариства. Право участі у товаристві. Управління установою. Передання майна установі. Зміна мети установи та структури управління. Припинення юридичної особи. Обов’язки особи, що прийняла рішення про припинення юридичної особи. Злиття, приєднання поділ та перетворення юридичної особи. Порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення. Перетворення юридичної особи. Виділ. Ліквідація юридичної особи. Порядок ліквідації юридичної особи. Задоволення вимог кредиторів. Банкрутство юридичної особи.

Тема 11. Організаційно-правові форми юридичних осіб. Господарські товариства.

Установи, товариства. Види установ, товариств. Поняття та види господарських товариств. Учасники господарського товариства. Майно господарського товариства. Права учасників господарського товариства. Обов’язки учасників господарського товариства.

Тема 12. Повне товариство.

Поняття повного товариства. Засновницький договір повного товариства. Управління повним товариством. Ведення справ повного товариства. Розподіл прибутку та збитків повного товариства. Відповідальність учасників повного товариства за його зобов’язаннями. Зміни у складі учасників повного товариства. Вихід з повного товариства. Передання учасником частки (її частини) у складеному капіталі повного товариства. Виключення зі складу учасників повного товариства. Вибуття з повного товариства. Розрахунки у разі виходу, виключення та вибуття з повного товариства. Звернення стягнення на частку майна учасників повного товариства, пропорційну частці учасника товариства у складеному капіталі. Ліквідація повного товариства.