Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2009 Ридер вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.5 Mб
Скачать

10.5. Методичні рекомендації до написання рефератів

Слово "реферат" звичайно вживається в двох значеннях. Перше – доповідь на певну тему на основі критичного використання літературних та інших джерел. Друге – стисле викладення змісту наукової роботи, книги. Найчастіше на семінарських заняттях перевага віддається першому значенню терміну “реферат”. Підготовка реферату, виступ з усним його викладенням поглиблює знання студентів, поширює їхній кругозір, призвичаює логічно й творчо мислити, розвиває культуру мовлення.

Для початку необхідно вибрати тему реферату. Вона може бути запропонована викладачем (кафедри теорії та історії соціології та галузевої соціології рекомендують найбільш актуальні теми). Однак, можна сформулювати тему і самостійно. При цьому необхідно керуватися наступними міркуваннями: тема повинна бути пов'язана з проблемами, напрямами навчального курсу, містити інформацію, корисну для розширення кругозору, поглиблювати як власні знання, так і знання студентів групи.

Після визначення теми необхідно скласти попередній план реферату. Остаточний його варіант буде визначений після ознайомлення та опанування наукової літератури.

Достатньо трудомістким є наступний етап – підбір і робота з літературою. Підбирають літературу за допомогою каталогу в бібліотеках, якщо виникають труднощі, можна порадитися з викладачем. Існують різноманітні способи опрацювання відібраної літератури. Найбільш розповсюдженою є наступна послідовність дій:

  • необхідно ознайомитися зі змістом, виділити розділи, параграфи , які привернули увагу;

  • швидко проглянути матеріал;

  • прочитати його уважно і виділити відповідні частини тексту;

  • скласти виписки, тези;

  • систематизувати виписки.

Після цього можна скласти остаточний варіант плану реферату і розпочати його написання. Структура реферату є усталеною й складається з наступних компонентів:

  1. Вступ, в якому обґрунтовується вибір теми реферату окреслюється актуальність і ступінь розробленості проблеми, формулюється мета реферату.

  2. Основна частина, яка містить два – три питання, що розкривають зміст проблеми, теоретичні положення, дані соціологічних досліджень, статистичний матеріал тощо. Викладення наробок щодо наукових літературних джерел супроводжується їх аналізом та коментарем.

  3. Висновки.

  4. Список літератури, яку використано.

Важливим моментом написання реферату є його оформлення, яке робиться за певними правилами. Основні з них такі:

  1. Реферат завжди має Титульний лист, на якому вказуються:

  • назва університету, факультету, кафедри;

  • назва теми реферату;

  • прізвище, ім'я, по-батькові виконавця,

  • прізвище, ініціали наукового керівника, його вчений ступінь та звання;

  • місто, рік написання.

  1. При цитуванні необхідно вказувати джерело: автор, назва, місто, назва видавництва, рік видання.

  2. Список використаної літератури подається наскрізно, тобто по мірі появи цитат у тексті, або в алфавітному порядку (для зразку можна орієнтуватися на оформлення списку літератури навчальних програмах соціологічних дисциплін, сучасних наукових виданнях).

Не треба концентрувати увагу лише на проблемах написання та оформлення реферату. Важливе значення має також його оприлюднення, яке дає змогу не тільки ознайомити викладача та колег-студентів з результатами праці, а й формує навички публічного виступу. Для того, щоб виступ був яскравим, визивав зацікавленість та бажання аудиторії його обговорювати, висловлювати свою думку, доповідач повинен застосовувати певні методичні принципи, враховувати соціально-психологічні особливості аудиторії. В цьому зв'язку можна порекомендувати наступне:

Перед виступом необхідно опрацювати текст реферату, виділити за допомогою кольорового олівця, фломастера опорні слова, визначення, головні ідеї, що полегшить чітке викладення змісту.

Необхідно повідомити мету реферату, головну його ідею і пам'ятати про це під час виступу, акцентуючи увагу присутніх на самих важливих проблемах.

Визначити час виступу (як правило він не повинен перевищувати 7-10 хвилин) та правильно розподілити його за окремими питаннями реферату.

Знайти форму подання найбільш важливих питань, дискусійних моментів реферату.

Обов'язково зробити висновки.