Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 3 kurs marketingova 1.2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
59.72 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

Обласний комунальний вищий навчальний заклад

«Інститут підприємництва «Стратегія»

Факультет управління

Кафедра управління і підприємництва

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Ректор

__________ О.О. Шумейко

«____» _________ 2011 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ (МАРКЕТИНГОВА ЧАСТИНА)

галузь знань 0306 «МЕНЕДЖМЕНТ І АДМІНІСТРУВАННЯ»

напряму підготовки 6.030601 «МЕНЕДЖМЕНТ»

освітньо-кваліфікаційного рівня «БАКАЛАВР»

Ухвалено на засіданні кафедри управління і підприємництва

протокол № _____ від «___» ________2011 р.

Завідувач кафедри ____________ В.В. Сайко

Керівник НМВ _____________ С.С. Кузьменко

Жовті Води

2011

Методичні вказівки до проходження виробничої практики (маркетингова частина) для студентів напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент». – Жовті Води: ОКВНЗ «ІП «Стратегія», 2011. – 16 с.

Укладачі:

старший викладач КУіП Марценовський В.О.

старший викладач КУіП Глазирін Є.М.

Зміст

ВСТУП 3

1. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ (МАРКЕТИНГОВА ЧАСТИНА) 4

2. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА ТЕМАМИ 5

3. ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ (МАРКЕТИНГОВА ЧАСТИНА) 5

4. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ 8

4.1. Вимоги до бази проведення виробничої практики 8

4.2. Організація керівництва практикою 8

4.3. Обов’язки студентів-практикантів 9

5. ОФОРМЛЕННЯ Й СТРОКИ ПОДАЧІ ЗВІТУ 9

6. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ 10

7. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ 13

ДОДАТКИ 15

ВСТУП

Виробнича практика студентів за напрямом підготовки 6.030601 «Менеджмент» здійснюється відповідно до Галузевих стандартів освіти та Навчального плану спеціальності. Виробнича практика є важливою складовою частиною в загальній ланці практичної підготовки студентів, формуванні їх як фахівців.

Ціль практики полягає в тому, щоб у процесі виконання реальних функціонально-управлінських, дослідницьких і соціальних завдань закріпити теоретичні знання, отримані студентами з процесі вивчення таких дисциплін навчального плану: «Маркетинг», «Маркетингові дослідження», «Поведінка споживачів», «Міжнародні економічні відносини», «Зовнішньоекономічна діяльність», «Теорія організації», «Господарське право», «Менеджмент».

У період практики студент виконує роботу на відповідному робочому місці під керівництвом керівника практики від інституту або від підприємства. Під час проходження практики студенти можуть брати участь у виробничих нарадах, вирішенні виробничих питань.

На період практики студенти можуть бути тимчасово зараховані на штатні посади, якщо робота на цій посаді в повному обсязі відповідає програмі практики. Допускається проходження практики студентом на власному підприємстві, у випадку підтвердженні діяльності підприємства та виконання студентом програми практики.

Тривалість виробничої практики (маркетингова частина) складає 3 тижні.

При направленні на практику студенти одержують наступну документацію: програму практики, щоденник практики, в якому зазначено календарний план проходження практики. Робочий час визначається відповідно діючого на підприємстві (в організації) внутрішнього трудового розпорядку і режиму роботи.

1. Мета, завдання та результати виробничої практики (маркетингова частина)

Метою виробничої практики є формування у студентів професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових умовах; поглиблення та закріплення теоретичних знань; опанування студентами сучасних прийомів, методів та знарядь праці в галузі їх майбутньої професії; виховання у студентів потреби постійно поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завдання виробничої практики. Під час виробничої практики студент повинен опанувати систему умінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу - бакалавр з менеджменту, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність в організаціях. Особливу увагу слід приділити вирішенню наступних задач:

  • поглиблення розуміння й освоєння студентами процесу планування й проектування дослідження, розуміння ними місця дослідження у виробничій діяльності підприємств, організацій;

  • практичне освоєння студентами методик опитування та спостереження як основних методів збору первинної інформації в маркетингових дослідженнях. Надбання студентами навичок практичного спостереження й інтерв'ювання респондентів;

  • придбання навичок обробки й аналізу результатів збору інформації, написання звіту про дослідження і його подання замовникові;

  • придбання навичок організації й виконання робіт невеликим колективом;

  • вивчення студентами реальних об'єктів і процесів у навколишньому середовищі й, як наслідок, поглиблення розуміння ними реалій майбутньої самостійної виробничої діяльності.

Результатами виробничої практики є придбання студентами навичок практичної реалізації самостійних маркетингових досліджень (польового збору інформації, комунікації із замовником, обробки й аналізу результатів дослідження та їх презентації).

2. Розподіл навчального часу за темами

Таблиця 2.1

Розподіл часу практичної підготовки за темами

Номери та найменування тем

Кількість

годин

1

Загальне ознайомлення з підприємством - об'єктом практики

9

2

Управління маркетинговою та логістичною діяльністю підприємства

81

3

Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства

9

4

Управління інноваційною діяльністю підприємства

9

5

Розробка пропозицій щодо удосконалення діяльності підприємств

27

6

Організація охорони праці на підприємстві

27

Всього:

162

3. Зміст виробничої практики (маркетингова частина)

Тема 1. Загальне ознайомлення з підприємством - об'єктом практики

Виробнича практика передбачає ознайомлення зі станом організації роботи підприємства - об'єкта практики, здійснення аналізу основних показників його господарсько-фінансової діяльності за останній рік та розробку обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення окремих аспектів його діяльності на майбутнє.

На першому етапі проходження виробничої бакалаврської практики студент має ознайомитись зі специфікою господарсько-фінансової діяльності підприємства - об'єкта практики, його організаційною структурою, станом управління діяльністю підприємства загалом.

Результатом такої роботи має стати віддзеркалення у звіті про проходження виробничої бакалаврської практики наступних питань:

• характеристика статусу підприємства (термін створення, форма власності, організаційно-правова форма господарювання, ступінь самостійності, місія підприємства, права та обов'язки підприємства, сфера діяльності, дотримання вимог щодо державної реєстрації та діяльності підприємства тощо);

• характеристика господарської діяльності (спеціалізація підприємства, переважні види бізнес-операцій, інші види діяльності);

• характер регулювання та контролю за діяльністю підприємства з боку держави (виконавчих органів, міністерств, відомств), стан дотримання державних вимог;

• характер управління діяльністю підприємства з боку власників (права власників, органи управління та контролю: вищий орган управління підприємством, орган нагляду та контролю за діяльністю підприємства, періодичність їх зборів, характер питань, що розглядаються);

• характер організації управління діяльністю підприємства (організаційна структура управління підприємством, характеристика окремих структурних підрозділів, їх функціонального призначення, прав, обов'язків, повноважень, характер регламентації діяльності окремих працівників підприємства (контракти, посадові інструкції тощо);

• характеристика інструктивних, нормативних і методичних матеріалів, які використовуються на підприємстві, їх якість та повнота.