Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент (Відредаговано (робота№1)).doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

16.4. Постановка та реструктуризація управлінського обліку в організації

16.4.1. Управлінський облік у системі управління організацією

Під управлінським (або внутрішнім) обліком звичайно розумі­ють ідентифікацію, збирання, реєстрацію, узагальнення, аналіз і пе­редача внутрішнім користувачам інформації, необхідної для керу­вання організацією. Така інформація буває запитана в процесі підготовки даних, необхідних для прийняття управлінських рішень, що згодом відбиваються в планах різного рівня, а також під час контролю виконання планів. Тому можна сказати, що управлінсь­кий облік являє собою систему інформаційного забезпечення про­цесів планування і контролю на всіх рівнях управління: починаю­чи від стратегії і закінчуючи оперативними бюджетами.

Можна відзначити дві головні особливості управлінського об­ліку — орієнтація на користувача інформації та оперативність на­дання даних. Орієнтація на користувача інформації — визначеного менеджера організації — характеризує сутність управлінського об­ліку. При цьому потреби менеджерів в інформації для прийняття рішень і контролю будуть залежати, по-перше, від функціональної сфери, в якій вони спеціалізуються, по-друге, від їхнього положен­ня в організаційній структурі управління підприємством.

У зв'язку з цим система управлінського обліку в конкретній організації може бути побудована різними способами, що врахову­ють цю специфіку. Наприклад, це може бути комплексна інформа­ційна система, що забезпечує менеджерів на всіх рівнях управлін­ня необхідною інформацією про стан кожної з основних функціональних сфер, таких як виробництво, продаж, фінанси і т.д. Разом з тим це може бути і локальна система, що формує дані для обмеженого кола менеджерів (наприклад, система показників діяль­ності служби головного інженера) або в рамках обмеженої функц­іональної сфери (наприклад, оперативний облік виробництва або фінансових показників діяльності).

Багато менеджерів вважають, що управлінський облік є підсис­темою бухгалтерського обліку й обмежується сферою фінансів. При цьому створюється уявлення про існування загальної методики внутрішнього обліку, подібної до правил бухгалтерського обліку. Однак управлінський облік — це скоріше підхід до організації інформаційної системи підприємства, орієнтованої на користувача, ніж яка-небудь універсальна методика. Система управлінського обліку може не стикатися з бухгалтерією і не оперувати фінансо­вими показниками. Рішення про конфігурацію системи управлін­ського обліку повинен приймати керівник організації, виходячи з існуючих потреб в інформації для керування і наявних ресурсів, що можуть бути використані для побудови внутрішньої інформа­ційної системи.

Друга особливість управлінського обліку — оперативність зумов­лена тим, що інформація для прийняття рішень і контролю буде корисна тільки в тому випадку, коли вона вчасно передається ко­ристувачам. При побудові складних систем управлінського обліку, що охоплюють усі рівні керування, вимога оперативності диктує необхідність автоматизації облікових процедур, оскільки ручне об­роблення даних не дає можливості забезпечити своєчасність одер­жання інформації.