Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент (Відредаговано (робота№1)).doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

22. 6. Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу

Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу — це сукупність документів організаційно-методичного, організаційно-розпорядчого, нормативно-технічного та техніко-економічного ха­рактеру, яку визначають норми, правила, вимоги, характеристики та інші дані, що використовуються для вирішення завдань органі­зації праці та менеджменту персоналу. Ці документи затверджують­ся в установленому порядку відповідним компетентним органом чи керівництвом організації.

Науково методичне забезпечення менеджменту персоналу вклю­чає дві групи документів:

1) нормативні акти, які визначають норми, правила вимоги, ха­рактеристики та інші дані, розробляються і затверджуються відпо­відними компетентними органами (міністерствами, відомствами, іншими державними органами й міжнародними організаціями);

2) документи, які розробляються для внутрішнього використан­ня й затверджуються керівництвом організації.

До першої групи документів науково-методичного забезпечен­ня менеджменту персоналу належать:

1. Класифікатор професій ДК 003-95, розроблений Українсь­ким науково-дослідним інститутом праці Мінпраці та соціальної політики України. Класифікатор професій використовується в автоматизованих системах керування для вирішення таких зав­дань:

— розрахунків чисельності працівників, обліку складу і розподілу кадрів за професійними угрупованнями різних рівнів класифікації, планування додаткової потреби в кадрах;

— систематизації статистичних даних з праці за професійними ознаками;

— аналізу та підготовки до публікації статистичних даних, а також розроблення відповідних прогнозів стосовно зайня­тості, доходів, охорони праці, освіти, перепідготовки кадрів, що вивільняються тощо;

— підготовки статистичних даних для періодичних оглядів з статистики праці, що розробляються Міжнародною організа­цією праці;

— вирішення питань контролю і аналізу міжнародної міграції, міжнародного набору та працевлаштування трудящих.

2. Довідник класифікаційних характеристик професій працівників — систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведені в класифікаторі професій.

Довідник складається з випусків і розділів випусків, які згруповані за основними видами економічної діяльності, виробництва та робіт.

Кожен випуск або розділ випуску містить обов'язкові частини, співвідносні з розділами класифікації професій за класифікатором професій. Зміст випуску або розділу випуску складається із «Всту­пу», «Кваліфікаційних характеристик», розташованих в абетковій послідовності з порядковими номерами, а також допоміжних по­кажчиків переліків професій з діапазонами розрядів.

3. Міжгалузеві норми та нормативи — призначені для нормуван­ня однакових трудових процесів на підприємствах різних галузей виробництва. На багатьох підприємствах існують роботи, які вико­нують робітники однакових професій. Окремі види верстатних, слюсарних, ремонтних та інших робіт виконуються майже на всіх підприємствах різних галузей промисловості. Міжгалузеві норми та нормативи з праці розробляються відповідними науково-дослідни­ми або проектно-технологічними організаціями з урахуванням організаційно-технічних умов і прогресивного досвіду організації виробництва і праці.

4. Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці (МОП). Цілі МОП — укладення угод, ухвалення конвенцій у га­лузі праці для наступної їхньої ратифікації державами-членами МОП; створення системи контролю і нагляду за дотриманням прин­ципів і стандартів, які встановлюються конвенціями в сфері трудо­вих відносин; розробка проектів і програм з надання допомоги малим підприємствам з метою збільшення зайнятості населення в слаборозвинутих країнах; вивчення та аналіз тенденцій і вироблен­ня напрямів розвитку систем професійного навчання у світі; про­ведення міжнародних конференцій, семінарів з питань трудових відносин (соціальне партнерство, умови та оплата праці, безпека та гігієна праці, охорона праці, трудове законодавство, зайнятість на­селення, соціальна політика та ін.). Протягом 1919-1999 років відбу­лося 77 сесій, на яких Міжнародна конференція праці ухвалила 171 конвенцію та 178 рекомендацій.

Друга група документів, які розробляються і затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання, включає: і. Правила внутрішнього трудового розпорядку.

2. Колективний договір, який укладається між власником або уповноваженим ним органом, з однієї сторони, і профспілками чи іншим уповноваженим трудовим колективом — з другої, з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відно­син і узгодження інтересів трудящих і власників.

3. Положення про структурні підрозділи організації — докумен­ти, які регламентують діяльність певних структурних підрозділів: їхні завдання, функції, права, відповідальність, взаємозв'язки з інши­ми структурними ланками організації. Ці документи розробляють­ся на основі Типових положень про структурні підрозділи або са­мими керівниками відповідних підрозділів або іншими вищими керівниками й затверджуються першим керівником організації.

4. Посадові інструкції — документи, які регламентують діяльність посадових осіб і містять дані про їхні завдання та обов'язки, права, відповідальність, вимоги до знань, умінь, майстерності, кваліфі­каційні вимоги, взаємозв'язки з іншими виконавцями та структур­ними ланками. Положення про формування кадрового резерву в організації.

5. Положення про організацію адаптації працівників.

6. Рекомендації щодо організації підбору персоналу.

7. Положення про оплату та стимулювання праці.

8. Інструкції з правил техніки безпеки та ін.