Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Воронова.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать
  1. Податок на промисел

Податок на промисел в Україні сплачується відповідно до де­крету Кабінету Міністрів України “Про податок на промисел” від 17.03.1993 р.

Платниками податку на промисел є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства (далі громадяни), як гі, що мають, так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні, якщо вони не зареєстровані як суб'єкти підприємництва і здійснюють несистема­тичний, не більш як чотири рази протягом календарного року, продаж виготовленої, переробленої чи купованої продукції, речей, товарів.

Об'єктом оподаткування є сумарна вартість товарів за ринкови­ми цінами, яку громадянин зазначає в декларації, котру він подає до державної районної (місько!) податкової інспекції за місцем проживан­ня, а громадянин, що не має постійного місця проживання в Україні,

  • за місцем реалізації товару.

Податок на промисел сплачується у вигляді придбання одноразового патенту на торгівлю, вартість якого визначається на підставі зазначеної платником сумарної вартості товарів і ставки податку. Сума податку за невикористаним патентом поверненню не підлягає.

За особливостями платників податку на промисел існує два методи придбання одноразового патенту:

а) за місцем проживання плагника (у разі, якщо громадянин має прописку);

б) за місцем здійснення торговельної діяльності (якщо громадянин не має прописки).

Патент отримують на підставі поданої декларації, у якій зазначено: прізвище, ім'я, по батькові платника; місце проживання; найменування і вартість товару; кількість днів; кількість товару; вартість одиниці то­вару; сумарну вартість товару. Декларацію, на підставі якої визначають об'єкт оподаткування, платник подає до податкової інспекції за місцем проживання громадянина України або до податкового органу за місцем реалізації товару (якщо громадянин не має постійного місця проживан­ня). У декларації, крім загальних даних про громадянина, зазначають перелік товарів, які передбачається реалізувати, та їх вартість.

Ставка податку на промисел становить 10% від зазначеної в декларації вартості товару, що підлягає реалізації протягом трьох днів, але не менше за розмір однієї мінімальної заробітної плати. У разі збільшення терміну продажу товарів до семи днів ставка податку збільшується до 20%. Отже, ставка для визначення вартості одноразо­вого патенту при здійсненні торговельної діяльності з урахуванням податку на промисел становить:

  1. 10% - у разі придбання одноразового патенту на 3 дні;

  2. 20% - у разі придбання одноразовог о патенту на 7 днів.

За допомогою пільг створюються умови для активізації інвестиційних процесів, насамперед у пріоритетних сферах матеріального виробництва, що відповідає основним напрямам структурної перебудови за конкретними програмами і проектами збільшення випуску та здешевлення необхідних товарів.

Декрет установлює своєрідну пільгу: не декларується і не обкладається податком реалізація продукції, виробленої в особистому підсобному господарстві, як у сирому вигляді, так і після первинного перероблення. Особливим є те, що цю пільгу не виділено ні окремою статтею, ні окремим пунктом, а включено до ст. 2 “Об'єкт оподатку­вання”.

Ще однією із закріплених декретом пільг є надання права фізичним особам без реєстрації суб'єктами підприємницької діяльності і без придбання одноразового патенту здійснювати продаж ними особистих

автотранспортних засобів. Цю пільгу надають у разі здійснення такого продажу не більше одного разу на рік.