Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Воронова.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

ііЧ' Н

I і Б ^ ^

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСОВОГО ПРАВА

Фінансове право україни Навчальний посібник

За вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу

За загальною редакцією доктора юридичних наук, професора Л. К. Воронової

ПРАВОВА

єдність

ТТІП ПРАВС

|£1 єдніс

III ЙСЕУКРЛІМ / -Д-ЖД- АСОЦІАЦІЙ

- ПИДЛВЦІ»

КИЇВ - 2009

Сумський лсржхшниЛ університет

с і с п і лтсіїа

УДК 347.73(477X075.8) ББК 67.9(4Укр)404я73 Ф59

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчаїьний посібник для студентів вищих навчальних закладів (Лист М> 1.4/18-Г-1119.1 від 19.05.2008)

Рецензенти:

І. Б. Заверуха - д-р юрид. наук, доц. (Львівський національний університет імені Івана Франка);

А. А. Нечай - д-р юрид. наук, проф. (Науково-дослідний інститут фінансового права).

Авторський колектив:

Л. К. Воронова - д-р юрид. наук, проф.;

М. П. Кучерявенко - д-р юрид. наук, проф.;

  1. Ю. Пришва - д-р юрид. наук, проф.;

Л. Л. Тарангул - д-р екон. наук, гіроф.;

Г. В. Бех - канд. юрид. наук, доц.;

О. О. Дмитрик - канд. юрид. наук, доц.;

  1. Є. Криницький - канд. юрид. наук, доц.;

О. А. Лукашев - канд. юрид. наук, доц.;

М. О. Перепелиця - канд. юрид. наук, доц.;

О. В. Солдатенко - канд. екон. наук, доц.;

О. О. Головашевич — канд. юрид. наук;

В. Д. Тарангул - канд. юрид. наук;

М. В. Жернаков.

Всі права застережені. Жодна частина даного видання не може бути відтворена будь-яким способом та у будь-якій формі без письмового дозволу власників інтелектуальних прав.

Правову охорону видання здійснює Центр правових досліджень Фурси.

Isbn 978-966-2183-11-5 (Алерта) isbn 978-966-373-490-3 (кнт) isbn 978-966-364-792-0 (цул)

© Л. К. Воронова, М. П. Кучерявенко,

Н. Ю. Пришва та ін., 2008 © Всеукраїнська асоціація

видавців “Правова єдність", 2009

ПЕРЕДМОВА

Нині в Україні триває проведення соціальної, економічної, політичної та правової реформ. В умовах широкомасштабних змін життєдіяльності нашої країни суттєво змінюється зміст фінансових відносин, удосконалюється їх правове регулювання, а отже, істотно підвищується роль фінансового права, зростає значущість розробок учених-фінансистів для процесу' державот­ворення та вдосконаїення правової системи України. Більш того, подальші зміни в суспільстві, зміцнення державності України, входження її в цивілізоване світове співтовариство зумовлюють структурне реформування національної системи вищої освіти, спрямоване на забезпечення мобільності, працевлаштування та конкурентоспроможності фахівців з вищою освітою та досягнен­ня цілей Болонського процесу. У таких умовах неминуче зростає значущість знань з фінансового права, що вказує на посилення його ролі як галузі, науки і навчальної дисципліни та підвищення вимог до якості його змісту.

Підготовлений колективом авторів посібник дещо відріз­няється від попередніх видань з фінансового права, оскільки містить низку новацій, пов 'язаних із застосуванням в Україні кредитно-модульної системи навчання. У його побудову за­кладено концепцію поєднання навчального, методичного та довідкового матеріалу. Зокрема, у ньому подано не тільки виклад суто фінансово-правових понять та категорій, а й подані певні методичні настанови та необхідну довідкову інформацію. Так, вступний розділ містить нормативні акти, на підставі яких запро­ваджуються стандарти Болонського процесу в Україні, глосарій, що тлумачить використовувані при цьому терміни. Цей матеріал допоможе студентам та іншим читачам з'ясувати сутність Європейської кредитно-трансфертної та акумулюючої системи. Окрім того, подано програму навчальної дисципліни 44Фінансове право України ”, а також пропонується розрахунок кількості годин для проведення лекцій, практичних (семінарських) занять, самостійної роботи студентів, які можуть стати орієнтиром

при викладанні навчальної дисципліни у вищих навчальних закла­дах.

В основному розділі розкрито зміст правових норм, якими регулюються фінансові відносини в Україні, охарактеризова­но їх взасмозв язок зі змінами у фінансовій системі держави в нинішніх умовах, що дасть можливість студентам, викладачам, юристам та іншим зацікавленим особам отримати широкий діапазон світоглядних уявлень з найбільш важливих фінансово- правових проблем розвитку України. При цьому до кожної теми подано: основні її питання; найважливіші категорії, без з'ясування змісту яких неможливо вважати ознайомлення з певною темою закінченим; завдання, орієнтовані на з'ясування основних понять, що розкривають зміст теми практичного заняття; перелік нор­мативних актів та літератури, за допомогою яких можна на­бути додаткових знань; контрольні запитання, за якими можна фіксувати рівень знань студентів за кожною темою модуля.

Підсумковий розділ містить перелік питань, з'ясування яких необхідне для остаточного контролю знань з курсу фінансового права; критерії оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни, розподіл балів, які може отримати студент; корот­кий тлумачтій словник фінансово-правових категорій.

Пропонований виклад матеріалу допоможе найкращому засвоєнню студентами фінансово-правових категорій, зорієнтує їх у масиві законодавства. що регулює відносини мобілізації, розподілу та використання коштів публічних фондів, та суттєво підвищить педагогічну цінність і привабливість посібника. Отже, це видання є універсальним, оскільки колектив авторів спробу­вав максимально повно висвітлити питання, відповіді на які потрібні як студентам для вивчення курсу’ фінансового права, так і викладачам вищих навчальних закладів, а також працівникам фінансових органів, підприємств і організацій.

Окремі теми підручника написали:

тему І - М. П. Кучерявенко, Н. Ю. Пришва;

тему 2 — М. П. Кучерявенко, М. В. Жернаков;

тему 3 — 0. О. Дмитрик; Л. К. Воронова;

тему 4-І. Є. Криницький;

тему 5 - О. А. Лукашев;

тему 6-І. Є. Криницький, Н. Ю. Пришва;

тему 7-Л. К. Воронова;

тему 8- М. П. Кучерявенко, Л. Л. Тарангул;

тему 9-0. О. Дмигприк;

тему 10-0. О. Дмитрик, В. Д. Тарангул;

тему 11 - О. О. Головашевич, М. П. Кучерявенко;

тему 12- М. О. Перепелиця;

тему 13 - Г. В. Бех;

тему 14-0. А. Лукашев;

тему 15-0. А. Лукашев, Л. Л. Тарангул;

тему 16-0. А. Лукашев; О. В. Солдатенко;

тему 17- М. П. Кучерявенко.

ВСТУПНИЙ РОЗДІЛ

  1. НОРМАТИВНІ АКТИ ЩОДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ

  1. Про проведення педагогічного експерименту з кредитно- модульної системи організації навчального процесу (витяг із наказу МОН України від 23.01.2009, №48).

З метою організації проведення педагогічного експерименту щодо за­провадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах III—IV рівнів акредитації

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити:

  • Програму проведення педагогічного експерименту щодо впровадження кредитно-модульної системи організації начального процесу у вищих навчальних закладах Ш-ІУ рівнів акредитації, що додається; Тимчасове положення про організацію навчального процесу в кре­дитно модульній системі підготовки фахівців, що додається; Перелік вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації; учасників педагогічного експерименту, що додається;

  • Перелік регіональних базових вищих навчальних закладів, що додається;

Склад координаційної ради МОН для супроводу та узагальнення результатів педагогічного експерименту, що додається.

  1. Встановити, що перелік вищих навчальних закладів - учасників педагогічного експерименту може доповнюватися з ініціативи навчального закладу за погодженням з МОН.

  2. Покласти координацію роботи щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах 111-І V рівнів акредитації регіону на регіональні базові вищі навчальні заклади.

  3. Ректорам вищих навчальних закладів - учасників педагогічного ек­сперименту:

    1. Забезпечити проведення педагогічного експерименту щодо впровад­ження кредитно-модульної системи організації начального процесу.

    2. Визначити перелік напрямів і спеціальностей для проведення педагогічного експерименту та подати інформацію департаменту вищої освіти до 1 лютого 2004 року за формою, що додається.

    1. Створити робочу групу з числа науково-педагогічних працівників для організаційного та методичного супроводження експерименту.

    2. Розробити методичні матеріали для науково-педагогічних працівників та студентів з кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

    3. Забезпечити підготовку та видання навчально-методичних посібників, періодичних видань, збірників з питань впровадження в систему вищої освіти України основних ідей, викладених у Болонській декларації.

    4. Створити в бібліотеках навчальних закладів інформаційні експозиції, присвячені Болонському процесу, та електронні сторінки з матеріалами Бо­лонського процесу на веб-сайтах навчальних закладів.

    5. Організувати вивчення Програми проведення педагогічного експе­рименту та Тимчасового положення про організацію начального процесу в кредитно-модульній системі з науково-педагогічними працівниками га сту­дентами вищих навчальних закладів-у часник їв експерименту.

  1. Ректорам регіональних базових вищих навчальних закладів:

    1. Запровадити постійно діючий семінар з питань кредитно-модульної системи організації навчального процесу та обміну досвідом.

    2. Забезпечити систематичне висвітлення досвіду з впровадження кредитно-модульної системи організації начального процесу та питань, пов'язаних з Болонським процесом, в засобах масової інформації та в елек­тронних інформаційних мережах.

  2. Департаменту вищої освіти (Болюбаш Я. Я.), науково-методичному центру вищої освіти (Левківський К. М.):

    1. Забезпечити організаційно-методичне супроводження педагогічного експерименту та систематичний моніторинг його результатів.

    2. Передбачити проведення науково-практичних семінарів, конференцій з підготовки фахівців в кредитно-модульній системі організації навчального процесу.

    3. Запровадити на веб-сайті МОН спеціальну рубрику для висвітлення питань кредитно-модульної системи організації навчального процесу та за­безпечити регулярне оновлювання інформації.

  3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра М. Ф. Степка.

Міністр В. Г. Кремснь