Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

4.4 Робота системи адсорбер-десорбер неперервної дії

Вихідна газова суміш подається вниз адсорбера А-1. На зустріч їй з бункера БН-1 через розподільчу тарілку 6 сиплеться регенерований адсорбент. При контакті адсорбенту з газовою сумішшю в робочій зоні 1 один із компонентів суміші поглинається адсорбентом. Непоглинуті компоненти виводяться через патрубок 2, який розміщений під розподільчою тарізкою 6. Насичений адсорбент збирається внизу адсорбера А-1, звідки транспортується по лінії пневмопроводів 3 за допомогою повітря в бункер БН-2. Звідси насичений адсорбент подається через розподільчу тарілку 6 в десорбер Д-1. Для десорбції поглинутого компоненту в апарат

подається гарячий десорбат. Він забирає з адсорбенту вилучений компонент і разом з ним виводиться з апарату через патрубок 5. Для проведення процесу адсорбції регенерований адсорбент необхідно охолодити.

А-1 – адсорбер; Д-1 – десорбер; БН-1; БН-2 – бункери регенерованого і насиченого адсорбентів; ПД-1; ПД-2 – по-вітродувки; 1 – робоча зона адсорбера; 2 – патрубок для виводу не поглинутих компонентів суміші; 3 – пневмо-проводи; 4 – патрубок для подачі десорбату; 5 – патрубок для виводу десорбату та вилученого компоненту; 6 – розподільча тарілка.

Рисунок 4.3 – Схема системи адсорбер-десорбер неперервної дії

Для цього в трубний змійовик, який розміщений внизу десорбера Д-1 подається холодна вода. Охолоджений до температури адсорбції адсорбент транспортується по лінії пневмопроводів 3 повітрям в бункер БН-1. Далі процес повторюється.

4.5 Параметри контролю і регулювання при адсорбції і десорбції

Основними параметрами, які впливають на процеси адсорбції і десорбції є наступні:

- температура в адсорбері;

- тиск в адсорбері;

- питома витрата адсорбенту;

- температура в десорбері;

- тиск в десорбері;

- природа газової суміші і властивості адсорбенту.

4.5.1 Температура в адсорбері

Процес адсорбції як і процес абсорбції проходить з виділенням теплоти і тому температура в процесі підвищується. Підвищення температури негативно впливає на адсорбцію, тому, що зростає хаотичний рух молекул і відрив їх від поверхні адсорбенту. Температуру при адсорбції складає 25-45 ºС і залежить від типу адсорбенту і природи газової суміші. При розділенні суміші рідини температура в адсорбері складає 60-80 ºС і зв’язана з тим, що при цих температурах зменшується в’язкість рідини і покращується контакт з поверхнею адсорбенту. Температура в адсорбері регулюється кількістю холодоагенту, який подається по лінії IV (Схема 1) і в трубний змійовик (Схема 2).

4.5.2 Тиск в адсорбері

Тиск в адсорбері впливає на розділення газової суміші. При розділення рідин тиск не впливає на процес адсорбції. Підвищення тиску при адсорбції покращує процес, так як зростає дифузія молекул компоненту до поверхні адсорбенту і їх проходження по порах адсорбенту. Тиск в адсорбері складає Р = 1,5-2,5 МПа, і залежить від властивостей адсорбенту і його пористості. Регулюється тиск в апараті клапаном на виході лінії виходу непоглинутих компонентів.