Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

11.1.6.1 Якість сировини

Залежно від фракційного і хімічного складу сировини вибирають режим очищення і витрату водню. Більш легкі дистиляти легше очищаються. З обважненням сировини в ній з’являються сірчані сполуки, наприклад тіофен і ненасичені вуглеводні, які важче піддаються гідруванню. При обважненні сировини вимоги до вмісту сірки в гідроочищеному продукті знижуються. Так, допустимий вміст сірки в бензині, який поступає на установку каталітичного реформінгу, складає

1·10-4 % мас, в реактивному паливі – 0,25 % мас, в дизельному – 0,25 % мас.

11.1.6.2 Температура в реакторі

Для усіх видів сировини степінь вилучення сірки зростає з підвищенням температури, але до певної межі (400 °С). Кожен вид сировини має свій максимум температури, після якого швидкість реакції розкладу і насичення олефінових вуглеводнів зростає швидше, ніж швидкість реакції гідрування сірчаних сполук. Селективність каталізатора по відношенню до сірчаних сполук сповільнюється, зростає вихід газу, легких продуктів, витрата водневмісного газу. За температури менше

340 °С, процеси гідроочищення ідуть повільніше і неглибоко. Тому процес очищення світлих палив ведуть в паровій фазі при температурах 360-430 °С. Температура гідроочищення регулюється кількістю палива, що подається в піч П-1.

11.1.6.3 Тиск в реакторі

При підвищенні загального тиску процесу зростає парціальний тиск водню. Підвищення парціального тиску прискорює реакції гідрування, зменшує відкладення коксу на каталізаторі. Але значний вплив парціального тиску водню на глибину вилучення сірки спостерігається тільки в певному інтервалі, а саме 5-7 МПа. Підвищення тиску в процесі, призводить також до збільшення насичення олефінових вуглеводнів та гідрування ароматичних вуглеводнів, які збільшують витрату водневмісного газу. Регулюється тиск автоматично клапаном, встановленим на лінії виводу газоподібних продуктів з реактора.

11.1.6.4 Об’ємна швидкість подачі сировини і кратність циркуляції водневмісного газу

При підвищенні об’ємної швидкості подачі сировини зменшується час контакту її з каталізатором і відповідно степінь вилучення S-сполук зменшується. При цьому також менше закоксовується каталізатор і менша витрата Н2-вмісного газу. Об’ємна швидкість подачі сировини складає 1-10 год -1, залежить від типу сировини, що подається на установку.

Кратність циркуляції водневмісного газу складає 250-700 м3 Н2-ви/газу/м3 сировини. З економічної точки зору задане співвідношення можна підтримувати циркуляцією Н2-вмісного газу. Для кожного виду сировини є своя оптимальна кратність циркуляції, після якої ефективність гідроочищення знижується і зростає швидкість реакції розкладу і насичення олефінових вуглеводнів у порівнянні з швидкістю реакцій гідрування сірчаних сполук. Це в свою чергу призводить до зменшення селективності каталізатора і швидкість реакції гідрогенолізу сповільнюється.

Для процесу гідроочищення використовується водневміс-ний газ каталітичного реформінгу з вмістом водню 65-90 % об. Така кількість водню в циркулюючому газі зазвичай достатня для процесу гідроочищення. Зниження вмісту Н2 в циркуля-ційному газі викликає необхідність безперервного вилучення частини його із системи і додавання свіжого водню.