Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

7.5 Умовні позначення типових трубчастих печей

Промисловість випускає трубчасті печі, які працюють на газовому пали­ві, і печі, що працюють на газомазутному паливі. Їх рекомендують застосувати в різних технологічних процесах нафтопереробної, нафтохімічної та газопереробної промисло-вості. Розглянемо деякі умовні позначення типових труб­частих печей.

Вузькокамерні трубчасті печі з верхнім виводом продуктів згоряння, горизонтально розміщеними трубами в радіантній і конвекційній камерах:

ГС1 - однокамерна з однорядним настінним екраном і вільним верти­кальним факелом.

ГН2 - двокамерна з однорядним настінним екраном і об’ємно-насти­льним факелом.

А2Б2 - двокамерна з випромінювальними стінами, що скомпоновані панельними пальниками та з центральним дворядним трубним екраном.

А2В2 - двокамерна з віяльним настильним способом спалювання газо­вого палива та з центральним дворядним трубним екраном.

Секційні коробчаті трубчасті печі з вільним вертикальним факелом з верхньою камерою конвекції для кожної секції, вертикально розміщеними трубами в радіантній камері і горизонтально розміщеними трубами в конвекційній камері, однорядним настінним і дворядним міжсекційним екранами:

ВС1 - однокамерна.

ВС2 - двокамерна.

ВС3 - трикамерна.

ВС4 - чотирикамерна.

Секційні коробчаті трубчасті печі з вільним вертикальним факелом з окремо розміщеною конвекційною камерою, спільною для всіх секцій, прямокутно і горизонтально звитий радіантиий трубний змійовик:

СС1 - однокамерна;

СС2 - двокамерна:

СС3 - трикамерна;

СС4 - чотирикамерна.

Циліндричні трубчасті печі і верхньою камерою конвекції, вертика­льними трубами змійовика радіантної камери і горизонтальними в конвек­ційній камері:

ЦС1 - однокамерна, з вільним вертикальним факелом, однорядним нас­тінним екраном.

ЦС'1 - однокамерна, з вільним вертикальним факелом, однорядним, двопоточним настінним трубним екраном, з пальниками, зміщеними в бік вводу продукту в піч;

ЦД4 - чотирикамерна, з центральною вертикальною призмою в грубці, настильним факелом і з диференційною подачею повітря по висоті полум’я, однорядним настінним і дворядним міжсекційним екранами.

Циліндричні трубчасті печі з верхньою кільцевою камерою конвекції, вертикальними трубами змійовиків радіантної і конвекційної камер:

КС1 — однокамерна, з вільним вертикальним факелом, однорядним нас­тінним екраном.

КС'1 - однокамерна, з вільним вертикальним факелом, однорядним, двопоточним настінним трубним екраном, з пальниками, зміщеними в бік вводу продукту в піч.

КД4 - чотирикамерна, з центральною вертикальною призмою в грубці, настильним факелом і з диференційною подачею повітря по висоті полум’я, однорядним настінним і дворядним міжсекційним екранами.

Пояснення до умовних позначень

Перша буква умовного позначення трубчастої печі відповідає конструк­тивній особливості:

Г - вузькокамерні трубчасті печі з верхнім виходом диму та горизон­тальним розміщенням труб змійовика настінних екранів.

А - вузькокамерні трубчасті печі з верхнім виходом диму та горизон­тальним розміщенням труб змійовика центрального екрана.

В - вузькокамерні секційні трубчасті печі з верхнім виходом диму та вер­тикальним розміщенням труб радіантного змійовика.

С - секційні коробчаті трубчасті печі з окремо розміщеною конвек­ційною камерою, спільною для всіх секцій, прямокутно і горизонтально звитий радіантний трубний змійовик, низхідним потоком продуктів згоряння.

Ц - циліндричні трубчасті печі з верхньою камерою конвекції, верти­кальними трубами змійовика радіантної камери і горизонтальними в конвекційній камері, висхідним потоком г.п.з.п.

К- циліндричні трубчасті печі з верхньою кільцевою камерою конвекції, вертикальними трубами змійовиків радіантної і конвекційної камер, низхідним потоком г.п.з.п.

Цифровий індекс біля першої букви означає кількість рядів труб екрана. Якщо екран однорядний, то індекс не вказують (цифру 1 не ставлять).

Друга буква умовного позначення означає спосіб спалювання палива:

С - вільний вертикальний напрям полум’я.

В - вільний вертикальний напрям полум’я із зональною подачею повітря по висоті факела.

Н - настильне розміщення полум’я.

Д - настильне розміщення полум’я з диференціальною подачею повітря по висоті факела.

Б – безполум’яне горіння палива з випромінюючими стінами з панельних пальників.

Знак ' (штрих) біля другої букви вказує на зміщення пальника від центра радіантної камери в бік входу сировини в трубчасту піч.

Цифра біля другої букви показує кількість радіантних камер чи секцій печі.

Дріб - цифра в чисельнику відповідає поверхні нагріву радіантного змійовика, м2, а в знаменнику - довжині або висоті радіантної камери (грубки), м; переважно ці розміри збігаються з довжиною труб радіантного змійовика.

Приклад умовного позначення трубчастої печі: – вузькокамерна трубчаста піч з верхнім виводом продуктів зго-ряння, горизонтально розміщеними трубами в радіантній і конвекційній камерах, з двома радіантними камерами, з одно-рядним настінним екраном і об’ємно-настильним факелом, поверхнею нагріву радіантного змійовика 630 м2 і довжиною грубки (довжиною труб радіантного змійовика) 21 м.