Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лекц.ТТД.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Г.П. ЗОРІНА

ТЕХНОЛОГІЯ

ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Кафедра туризму

Г.П. ЗОРІНА

ТЕХНОЛОГІЯ

ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Для підготовки бакалаврів напряму

6.050400 «Туризм»

Рекомендовано

методичною радою університету

Івано-Франківськ

2010

МВ 0207855-3133-2010

Зоріна Г.П. Технологія туристичної діяльності: Конспект лекцій .– Івано–Франківськ: Факел, 2010. – 26 с.

Конспект лекцій містить короткий виклад тем курсу, які стосуються технологічних процесів діяльності туристичних фірм. Розроблений у відповідності до робочої програми підготовки бакалаврів за напрямом 6.050400 «Туризм».Може бути використані студентами денної та заочної форм навчання.

Рецензент: доктор технічних наук, професор кафедри туризму ІФНТУНГ ДрогомирецькийЯ.М.

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол №____від_________________2010р.)

© Зоріна Г.П., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

МВ 02070855-3133-2010

Зоріна Г.П. Технологія туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. – 26с.

Конспект лекцій містить короткий виклад тем курсу, які стосуються технологічних процесів діяльності туристичних фірм. Розроблений відповідно до робочої програми підготовки бакалаврів за напрямом 6.050400- «Туризм».Може бути використані студентами денної та заочної форм навчання.

Рецензент: Я.М.Дрогомирецький

Голова методичного об’єднання

спеціальності «Туризм» Я.М.Дрогомирецький

Завідувач кафедри туризму,

д-р техн.наук, професор Я.М.Дрогомирецький

Нормоконтролер Г.Я.Онуфрик

Коректор Н.Ф.Будуйкевич

Інженер І категорії Н.В.Мирка

Голова експертно-рецензійної

комісії університету І.В.Костриба

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол №____від_________________2010р.)

© Зоріна Г.П., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………..4

Модуль 1 СУТНІСТЬ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ……..5

ТЕМА 1.1 ТУРИЗМ ЯК СФЕРА ДІЯЛЬНОСТІ…………. 5

ТЕМА 1.2 ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНІ

ОСНОВИ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ………………...7

Модуль 2 ОСНОВНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ

ПРОЦЕСИ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ……………....11

ТЕМА2.1 ЗАГАЛЬНА СТУРУКТУРА ТУРИСТИЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ…………………………………………………11

ТЕМА 2.2 ТЕХНОЛОГІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ТУРІВ…..12

ТЕМА 2.3 ТЕХНОЛОГІЯ ПРОСУВАННЯ ТУРІВ………15

ТЕМА 2.4 ТЕХНОЛОГІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ

ТУРПРОДУКТІВ……………………………………………..20

Модуль 3 ОБСЛУГОВУЮЧІ ТЕХНОЛОГІЧНІ

ПРОЦЕСИ У ТУРИСТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ…………….22

ТЕМА 3.1 ТЕХНОЛОГІЧНІ ЦИКЛИ НАДАННЯ

ОСНОВНИХ ТА ДОДАТКОВИХ ПОСЛУГ……………...22

ТЕМА 3.2 ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ ТА

ВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЙ…………………………………….23

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………….25

3

ВСТУП

Природно-ресурсний потенціал України, особливо Карпатського регіону, різноманіття ландшафтів, сприятливі кліматичні умови, вигідне географічне розташування та існуюча мережа закладів туристичної інфраструктури створюють передумови для розширення сфери послуг, зокрема для надання туристичних послуг населенню, і залучення країни у міжнародну систему туризму і відпочинку. Для ефективного розвитку туристичної діяльності необхідно готувати кваліфікованих працівників, що володіють технологією виробництва та надання туристичних послуг. Метою вивчення дисципліни „Технологія туристичної діяльності” є формування знань з основ діяльності у процесі виробництва, реалізації та споживання туристичних послуг.

Завданням курсу є забезпечення підготовки майбутніх фахівців у галузі туризму. Студенти повинні орієнтуватися в основних технологічних процесах туристичної діяльності для оптимальної організації і ведення туристичного бізнесу.

Для успішного засвоєння курсу „Технологія туристичної діяльності” студенти повинні опиратися на матеріал дисциплін, які вивчалися у попередніх семестрах: „Рекреаційна географія”, „Рекреалогія”, „Історія розвитку світового туризму” та інших. Студентам необхідно слідкувати за вітчизняними та світовими досягненнями у технології туріндустрії, цікавитись діяльністю місцевих підприємств, які надають різноманітні туристичні послуги.

4

Модуль 1 сутність туристичної діяльності

Тема 1.1 туризм як сфера діяльності

Туризм – окремий вид подорожей, який має чіткі обмеження. Закон України «Про туризм» визначає туризм як тимчасовий виїзд людини з місця постійного проживання з оздоровчою або професійно-діловою метою без заняття оплачуваною діяльністю. Тобто обмеження стосуються часу, мети і дій туриста

Туристична діяльність – це явище з дуалістичною внутрішньою природою, залежно від ракурсу аналізу. З точки зору туриста – це діяльність самого туриста (планування поїздки в часі, вибір об єкта відвідування, вибір набору послуг, звернення в тур фірму чи самостійна організація, фізична і розумова дільність під час подорожі, адаптація до умов зміненого середовища тощо). З точки зору туристичної фірми – це діяльність з підготовки, організації та проведення туру ( точніше проектування, просування та реалізації турів), яка містить організаційну, фінансову, підприємницьку та інші види діяльності.

Головною відмінністю туризму від подорожей є мета і масовість. Поштовхом до розвитку масового туризму стали:

- науково-технічний прогрес (на поч. ХІХ ст. створено перший паровоз, у 1830 р. введена в дію перша у світі залізниця між Манчестером і Ліверпулем);

- робота над спрощенням процедур вїзду-виїзду між країнами;

- піднесення культури, турбота про здоров я;

- широка популяризація місць відпочинку, пізнання, розваг через друковані видання, засоби масової інформації;

- прогрес соціального законодавства (введення оплачуваних

5

відпусток, вихідних днів)

Основоположником масового туризму заслужено вважають Томаса Кука, який у 1843 р. організував перший екскурсійний тур залізницею з Лестера у Лафборо (Великобританія) для 570 чол. своєї пастви з метою пропаганди здорового способу життя. Він отримав кредит, домовився про культурну програму і харчування, надрукував і поширив рекламні плакати та запрошення серед населення сусідніх містечок, тобто першим втілив у життя технологічний процес, який зараз набув статусу уніфікованого та за яким працюють сучасні туристичні фірми. Сьогодні компанія «Томас Кук» має 12000 агенств у світі, обслуговує 20 млн. туристів у рік.

Туризм – потужна світова індустрія, що виробляє 10% світового валового продукту, залучає крупні капітали, створює робочі місця, має стабільну тенденцію росту числа подорожуючих. Усе це загалом і робить туризм «феноменом» і соціально економічною системою, в якій задіяні не тільки працівники туристичного бізнесу, а й культури, спорту, мистецтва, медицини тощо.

Прибутки від туристичної діяльності у світовому масштабі у 1997 р. досягли майже 450 млн.доларів США, у 2000 р. – майже 480 млн. дол.., а у 2020 р. прогнозують їх зростання до 1,1 трильйонів дол.. За даними Всесвітньої туристичної організації (ВТО) вагомими потоками туристів володіє Європа (58,5%), прогнозують, що через кілька років пальму першості завоює Китай, який на даний час активно працює над пропагандою своїх можливостей і розвиває інфраструктуру галузі.

Туризм – специфічна галузь: впровадження нових технологій не веде до скорочення працюючого персоналу. У туризмі витрати на створення одного робочого місця у 20

6

разів менші, ніж у промисловості, а оборотність інвестиційного капіталу в 4 рази вища, ніж в інших галузях господарства. Туристичний бізнес стимулює розвиток таких галузей господарства як будівництво, торгівля, зв’язок, харчова промисловість, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання. Цей бізнес приваблює підприємців з багатьох причин: невеликі стартові інвестиції, зростаючий попит на туристичні послуги, високий рівень рентабельності, мінімальний термін окупності витрат тощо. Розвиток туризму зумовлює ріст дохідної частини бюджету за рахунок прямих та непрямих податків. Таким чином, туризм виконує в суспільстві важливі економічні функції.

Соціальними функціями туризму у суспільстві є:

- виховна – формує почуття патріотизму, колективізму, моральних та етичних цінностей;

- освітня – поповнює та закріплює знання з питань краєзнавства, природознавства, географії, історії, сприяє пізнанню культури, традицій народів світу;

- оздоровча – сприяє розвитку адаптивних можливостей організму, підтримці його на належному рівні фізичної підготовки;

- миротворча – сприяє зміцненню дружби між народами, пропагує мирне співіснування, підтримує створення спільних підприємств.