Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
консп ОБС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
932.86 Кб
Скачать

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра туризму

Я.М. Дрогомирецький, Г.Є.Долгопола

Основи будівельної справи

Конспект лекцій

Івано-Франківськ

2010

Вступ

Вивчення дисципліни “Основи будівельної справи” визначається робочим навчальним планом з підготовки спеціаліста туристської галузі, для набуття знань та умінь, які регламентовані галузевим стандартом вищої освіти України, освітньо-кваліфікаційною характеристикою бакалавра, напрям підготовки 0504 “Туризм”, фахове спрямування 6.050400 “Туризм”.

Мета туристської освіти – формування спеціаліста на основі раціонального сполучення соціальних, гуманітарних, технічних, економічних та функціональних наук. Нове соціальне замовлення (інженер туристичної галузі), становлення і розвиток туристської науки та практики вимагають інший рівень підготовки кадрів – спеціалістів з творчим мисленням і глибокими знаннями специфіки матеріальної бази туризму. Сучасні вимоги міжнародного туризму зумовлюють підвищення якісного стандарту туристського середовища, основою якого є матеріальна база.

Метою курсу “Основи будівельної справи” є надання студентам сучасної інформації з питань розміщення та функціонування будинків, споруд та їх елементів, що сприяють відновленню та розвитку фізичних та духовних сил людини, її працездатності. Результатом навчання буде формування у студентів уявлення про основи будівельної справи, сучасні та традиційні технології будівництва, класифікації споруд, конструктивні елементи, класифікації будівельних матеріалів, декоративні елементи; критерії вибору місця розташування будинків та споруд та їх характерні ознаки. Ці питання є важливими для оптимізації відносин між природою та людиною, забезпечення можливості для відтворення потенційних сил населення та трудових ресурсів, створення умов для відпочинку та оздоровлення.

Зміст умінь – аналізувати існуючий рекреаційний та економічний потенціал територій щодо здійснення того чи іншого виду організації будівництва рекреаційних комплексів та інженерних споруд, користуючись статистичною та плановою документацією, стандартними методиками.

Методика вивчення дисципліни “Основи будівельної справи” передбачає поступальний перехід від вивчення складових рекреаційного потенціалу території, його архітектурно-планової організації до методичних положень визначення функціонально-конструктивних елементів та схем спорудження і будівництва в залежності від наявності ресурсів та методики визначення архітектури споруд, кількості та складу приміщень, їх розташування та розмірів, оптимального використання будівельних та оздоблювальних матеріалів та конструктивних елементів.

Дисципліна “Основи будівельної справи” базується на суміжних дисциплінах, таких як “Культурологія”, “Екологія”, “Рекреаційна географія”, “Історія туризму”, “Туристичне країнознавство”, “Рекреалогія”, “Рекреаційні комплекси”, інших. Вивчення дисципліни “Основи будівельної справи” буде фундаментом для вивчення дисциплін “Санітарія і гігієна рекреаційних комплексів”, “Екологічна експертиза туристичних комплексів”, “Інфраструктура і технічне забезпечення рекреаційних комплексів”, “Обладнання туристичних комплексів і їх експлуатація” тощо.

В конспекті лекцій дається систематизований матеріал, що за змістом і структурою відповідає вимогам робочої програми дисципліни “Основи будівельної справи”. Після кожної структурної частини лекції даються контрольні питання, що дають можливість більш ефективно засвоїти опрацьований теоретичний матеріал. В переліку використаних джерел вказуються джерела запозичення інформації, що була використана в процесі викладення тексту конспекту лекцій.