Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

2.3 Основне рівняння масопередачі

Для всіх масообмінних процесів загальним є перехід речовини з однієї фази в іншу. Такий перехід здійснюється до встановлення рівноваги.

Рівновага – це такий стан системи, при якому швидкість переходу речовини, наприклад з парової фази в рідку дорівнює швидкості переходу речовини з рідкої в парову. Перехід речовини з однієї фази в іншу в напрямі досягнення рівноваги називається масопередачею.

Рівняння масопередачі має вигляд:

(2.17)

де - маса речовини, що переходить з однієї фази в іншу, кг;

- коефіцієнт масопередачі

Він визначається за формулою:

(2.18)

і характеризує масу речовини, що передається в одиницю часу через одиничну поверхню контакту фаз при рушійній силі рівній одиниці.

Одиниці вимірювання коефіцієнта масопередачі залежить від одиниць вимірювання рушійної сили . Якщо рушійна сила вимірюється в кг/м, то

а якщо - , то

;

- рушійна сила процесу масопередачі, яка дорівнює різниці між робочою (фактичною) концентрацією речовини, що розподіляється у фазі, і рівноважною:

або , (2.19)

Рушійна сила масопередачі, тобто різниця () або () постійно змінюється, тому при проведенні розрахунків визначають середню рушійну силу процесу, яка залежить від типу масообмінного процесу.

Так як кількість речовини, що переходить з однієї фази і сприймається іншою, є однією і тією ж, то можна знайти взаємозв’язок між коефіцієнтами масопередачі, які визначені через концентрації двох контактуючих фаз і :

, (2.20)

звідси

, (2.21)

- поверхня контакту фаз, м

- час контакту фаз, с

В деяких випадках важко визначити дійсну поверхню контакту фаз. В таких випадках користуються робочим об’ємом апарату V, а замість коефіцієнта масопередачі вводять поняття об’ємний коефіцієнт масопередачі :

, (2.22)

Рівняння масопередачі можна представити і в диференціальному вигляді:

, (2.23)

де - швидкість масопередачі, - коефіцієнт швидкості масопередачі.

Процес абсорбції

3.1 Призначення і суть процесу абсорбції

Процес абсорбції служить для розділення газів на окремі компоненти за допомогою рідини (абсорбенту). Суть процесу полягає в тому, що газову суміш, яку необхідно розділити, пропускають через рідину. При цьому один із компонентів суміші поглинається рідиною, а інші не поглинаються. В якості абсорбенту використовують наступні речовини: вода, бензин, гас, дизельне паливо, оливи, гліколі, етаноламіни.

Процес абсорбції проводиться у вертикальних циліндрич-них апаратах-абсорберах, які бувають тарільчастого, насадко-вого і плівкового типу.

Процес переходу компонента з газової фази в рідку називається абсорбцією, а процес переходу з рідкої фази в газову – десорбцією.